Ocenjujemo: kogo je kuhar v istrskem narečju, ki smo ga doslej morali iskati, zdaj pa je v sodobni preobleki kot vino – deli – gourmet v Vinakoper.
Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger
Na dober pršut, panceto, vratovino, podbradek, lardo, klobaso, salamo, na domače sušene mesnine, tako kot tudi na sire, se je potrebno odpeljati v notranjost, po Istri, na Kras, v Vipavsko dolino. Na vitello tonato, rdeče kozice, bakalar na belo, hobotnico iz pečice, ribo po mediteransko, je potrebno na morje ali pa vsaj čisto na obalo. In kam gremo, ko nam ni le do pice in sladoleda, ki sta na vsakem vogalu, pač pa si zaželimo iz kruha drožaste umetnine in iz šamrol zmagovalke sladke Istre? Če hočemo vse to, potrebujemo toliko izletov, poti, naslovov, kilometrov, da nazadnje ravno zaradi tega ostanemo brez vina …
KOGO
Nič več! Ker zdaj je rešitev v Kopru dobesedno pred nosom, ob stari vinski kleti je Kogo, ki s kulinaričnim konceptom vino-deli-gourmet Kogovo tradicijo, narečje in rustikalnost spreminja v mondeno, trendovsko in moderno kulinarično zbirališče za staro in mlado, hitro in počasi, mesno in morsko, tradicionalno in sodobno, preverjeno in radovedno, čez cel dan in pozno zvečer. Stari Kogo je postal novi Kogo.
Ocena: ❤️
KOGO, hladne predjedi
Kogo, ki ga stari Istrani poznajo kot preprostega kuharja, je v novi inačici chef(inja), ki je vsem pred nosom našla tržno nišo, ki je tradicionalne gostilne niso znale zapolniti, stari gostje pa je niso znali zahtevati. Pa so prišli podjetni mladci, ki so staro klet spremenili v moderni ambient, v katerem se stari počutijo mladostno, mladi pa doma, in ponudili hrano, ki je tako tradicionalna, da je spet prišla v modo in postala trendy. Dejansko je koncept tako dober, da se v njem ne moreš počutiti slabo, saj je vse usmerjeno ravno v to, da si zadovoljno-vesel. Hrana, ki je vedno ista, ti vedno ponudi nekaj drugega, saj je bolj kot od kuharja odvisna od gosta; ob kakšni priložnosti, za koliko časa, s kom, kdaj, zakaj.
Če je Džungla (isti lastniki) na zabavi, je Kogo sicer enako sproščen, vendar bolj resen in restavracijski. Če je Džungla nočna, je Kogo dnevni, vendar tako, da se zavleče v noč.
KOGO, flatbreat, stracciatella, goveji tatarski, tartuf
Še tiste, ki pridejo na vinsko črpalko po sveži mošt, zamika … Tudi zato je koncept odličen, ker zajema toliko različnih interesov, priložnosti, namenov gostov, da ima vsak med njimi občutek, da je Kogo zanj. Lokacija (vinska klet, kulinarična trgovina, obvoznica, bližina mesta in morja), ponudba jedi (od mesnin do steakov, od ”pizz” do sladic, od pašte do krače, od rib do piščancev, od prigrizkov do dnevnih kosil, od morja do kmetij) in ambient (sodobno, različno sedenje, atraktiven interier, skrita, udobna, fina in prostorna terasa) zagotavljajo stalen dotok gostov, od poznega jutra do poznega večera.
Rad Dobrojem priporoča
KOGO, Nives Zonta
Chefovsko nadgrajeni domači recepti so nagrajeni z domiselno postreženimi jedmi, narezek s kmečkega turizma je povišan v urbano predstavitev najboljših slovenskih (in tujih) delikates, pici se reče flat bred in jo prefinjeno oblaga chef-inja, hladne predjedi so zmagovalke nad tapasi, antipastiji in snacki, sladice pa nočejo izpustiti niti tisti, ki si naročijo najdebelejši in najdlje odležani steak.
Obisk, avgust 2021
-
Vinakoper
Kogo je kuhar v istrskem narečju. Toda doslej smo ga morali iskati, zdaj pa nam je pred nosom! Ob stari vinski kleti, kjer ima Vinakoper dobro založeno vinsko trgovino z istrskimi kulinaričnimi izdelki, je Kogo s kulinaričnim konceptom vino-deli-gourmet kogovo tradicijo, narečje in rustikalnost spremenil v mondeno, trendovsko in moderno kulinarično zbirališče za staro in mlado, hitro in počasi, mesno in morsko, tradicionalno in sodobno, preverjeno in radovedno, čez cel dan in pozno zvečer.
Kogo, vhod
od
-
Chefinja
Nives Zonta je nase opozorila že v koprski Capri. V Kogu pridejo do izraza tudi njene slaščičarske sposobnosti.
Kogo, chefinja1
od
-
❤️
Kogo, ki ga stari Istrani poznajo kot preprostega kuharja, je v novi inačici chef(inja), ki je vsem pred nosom našla tržno nišo, ki je tradicionalne gostilne niso znale zapolniti, stari gostje pa je niso znali zahtevati. Pa so prišli podjetni mladci, ki so staro klet spremenili v moderni ambient, v katerem se stari počutijo mladostno, mladi pa doma, in ponudili hrano, ki je tako tradicionalna, da je spet prišla v modo in postala trendy. Dejansko je koncept tako dober, da se v njem ne moreš počutiti slabo, saj je vse usmerjeno ravno v to, da si zadovoljno-vesel. Hrana, ki je vedno ista, ti vedno ponudi nekaj drugega, saj je bolj kot od kuharja odvisna od gosta; ob kakšni priložnosti, za koliko časa, s kom, kdaj, zakaj.
Če je Džungla (isti lastniki) na zabavi, je Kogo sicer enako sproščen, vendar bolj resen in restavracijski. Če je Džungla nočna, je Kogo dnevni, vendar tako, da se zavleče v noč.
Še tiste, ki pridejo na vinsko črpalko po sveži mošt, zamika … Tudi zato je koncept odličen, ker zajema toliko različnih interesov, priložnosti, namenov gostov, da ima vsak med njimi občutek, da je Kogo zanj. Lokacija (vinska klet, kulinarična trgovina, obvoznica, bližina mesta in morja), ponudba jedi (od mesnin do steakov, od ”pizz” do sladic, od pašte do krače, od rib do piščancev, od prigrizkov do dnevnih kosil, od morja do kmetij) in ambient (sodobno, različno sedenje, atraktiven interier, skrita, udobna, fina in prostorna terasa) zagotavljajo stalen dotok gostov, od poznega jutra do poznega večera.
Kogo, hladne predjedi1
od
-
Kogo
Na pravi lokaciji, ob obvoznici, parkirišču in znani vinski kleti, je pravšen tudi ambient, ki je v notranjosti moderen, svetleče-bleščeč, v dveh nivojih, tudi pri sedenju, z atraktivnim šankom in vpadljivimi barvnimi kombinacijami,
Kogo, ambient3
od
-
Terasa
na terasi pa bolj umirjen, zato kar fin in eleganten, čeprav zelo praktičen, sproščen in vabljiv.
Kogo, na terasi
od
-
Vina
Zgolj vina vinske kleti Vinakoper; ker je zraven trgovina, tudi za domov, tudi točena.
Kogo, vino
od
-
Pozdrav
Lep ”izdelek”, ki potrdi, da ima Kogo pravega chefa-chefinjo. Krompirjev narastek, krema rumene kolerabe in goveji pate, na vrhu okisana čebula.
Kogo, pozdrav
od
-
Vitello tonato
Po italijanskih pravilih, vendar s Kogovo dekoracijo in dodatki, tanke rezine teletine s tunovo omako.
Kogo, vitello tonato
od
-
Hobotnica
Hobotnica po mediteransko, z narezanimi pomodorini, olivami in kaprami je to, kar od nje pričakuješ; ne zakrivajo je nepotrebnosti (kot drugje čebula).
Kogo, hobotnica v solati
od
-
Tuna
Sašimi tune z nadgradnjo, na julien zelenjavi in s sojino omako s sezamom.
Kogo, sashimi tune
od
-
Gamberi
Gamberov tatarski, sveže in lepo dišeče rdeče kozice, z nakockano zelenjavo, ikrami in hrustkom.
Kogo, gamberov tatarski
od
-
Bakalar
Bakala in olive. Folpo je sinonim za kakovost …, zato ni potrebno izumljati, temveč le zložiti.
Kogo, bakala folpo
od
-
Sardele
Sardele polnjene z mascarpone sirom in ocvrte, zraven še majoneza s sipinim črnilom in drobnjakova majoneza. Dobesedno: fini fast food! Sveže ocvrto, s primernimi dodatki, predvsem pa z nadevom, ki naredi razliko do ”klasike”. Če bi to prodajali na Čopovi v Ljubljani, bi bila dolga vrsta!
Kogo, sardele alla kogo1
od
-
Flatbread
Pizza/pogača testo z vinsko drožjo in nadevom, stracciatella sir, goveji tatarski, tartuf. Drožasti kruh, lepo napihnjen, lahek, masleni tatarec, kremasta stracciatella, tartufi naoblani pri mizi.
Kogo, flatbreat, stracciatella, goveji tatarski, tartuf3
od
-
Špageti
Morska klasika, ki je ob morju upravičeno na jedilniku, špageti z buzaro iz vongol (kočic).
Kogo, špageti z vongolami2
od
-
Steak
Presenečenje, ker je natakar ponudil tri tip kos, še večje, ker je res bil … Steak, ki ni običajen v naših gostilnah, meso dobre kakovosti, s prilogo, ki tudi ni povsem običajna (”klasičen” domači pire krompir), omako, ki je chefovska, okraskom, pečenim češnjevim paradižnikom na vejici. Zato je Kogo tudi gourmet.
Kogo, steak tri tip, pire krompir2
od
-
Tarte
Limonov tarte z malinami, zdrobljeni piškoti in krema bele čokolade. Z užitkom poješ in si rečeš: dobro je bilo!
Kogo, limonov tarte z malinami2
od
-
Tortica
Okusi se in vidi, da je chefinja slaščičarka … Sladice so ”skrivno orožje” Koga. ”Vse sladice so malo prilagojene, po naše,” napove natakar in res so vse sladice znane: šamrole, malinova torta, crostata s skuto in hruško … Gianduja tortica, polnjena s slano karamelo, spodaj so fige in slive kuhane v konjaku, zraven pa mandljeva zemlja, karamelna omaka, krema bele čokolade, je brez pompa, lišpa, nepotrebnih dodatkov in okraskov, enostavno dobra, kar dejansko pomeni: odlična.
Kogo, čokoladna tortica1
od
Gourmet, delikatese in vino z istrskim narečjem
Stari kogo je novi Kogo
Klik Gourmet, delikatese in vino z istrskim narečjem
IZBOR OKUSOV
Vse o ocenjevanju na vivi.si
Klik
Vse o ocenjevanju na vivi.si
Izbor okusov za gostince
Informacije za gostince o iskalniku najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov.
Klik
Izbor okusov za gostince
VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, Teden restavracij
Rad dobro jem
Zakaj je to pomembno? Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci! Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom. Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Ker hrana ni le všečna in nevšečna! Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno. Ker je zato potrebno znati jesti!...
Klik Kogo: ❤️ za vino, deli, gourmet v Kopru