Začelo se je sprejemanje rezervacij za spomladanski Teden restavracij – Vsi meniji, vsi podatki, vsi srčki, vse želje Izbora okusov, iskalnika najboljših slovenskih gostiln, ki gosti tudi Teden restavracij (www.teden-restavracij.si in www.vivi.si) Piše: Uroš Mencinger Rezervacije so odprte! Začelo se je izbiranje in rezerviranje, da bomo lahko kmalu ponovno uživali. V pomladnem TR 2023 sodeluje 108 izbranih slovenskih restavracij in gostiln, ki ste jim slovenske dobrojedke in dobrojedci danes zjutraj že začeli polniti elektronske nabiralnike z rezervacijami za Teden restavracij, ki bo od 24. marca do 2. aprila. Spletna stran Tedna www.teden-restavracij.si (in www.vivi.si) je pripravljena na običajni začetni naval. Vseeno pa opozorilo: prsti naj ne bodo prehitri, saj je najprej potrebna izbira: preglejte, kaj ponujajo slovenski chefi in chefinje, nato pa rezervirajte – za vse bo dovolj prostora, oziroma v TR ne sodeluje le pet, šest restavracij, ki si jih sicer vsi želite obiskati, temveč jih je kar 108, ki so se odlično pripravile na vaš obisk in se bodo potrudile za vaše uživanje! Chefinje in chefi Igor Jagodic, restavracija Strelec: ”Glavna jed bo od repa do glave! Seveda smo, odkar smo dobili Michelinovo zvezdico, še bolj polni, toda v Tednu restavracij sodelujemo od vsega začetka, zato bomo tudi v prihodnje, čeprav z manj termini. Toda želimo biti zraven!” Uroš Štefelin, Hiša Linhart: ”Teden restavracij je največja kulinarična akcija v Sloveniji in ponosni smo, da smo že ves čas zraven. Za sladico bodo žganci s čokoladnimi ocvirki!” Jure Brložnik, Miza za štiri: ”Teden restavracij je eden najlepših kulinaričnih dogodkov v letu, ki je za naju pomemben tudi zato, ker v njem lahko preizkusiva svoje najbolj nore ideje. Gostje Tedna restavracij so namreč radovedni gostje!” Nina Bratovž, JB restavracija: ”Fantje so se v kuhinji maksimalno potrudili. Izbrali so pegatko, ki je posebnost med perutnino. Za goste TR hočejo vedno najboljše. ” Igor Delak, restavracija Kamin: ”Letošnji navdih smo našli v trajnosti. Ponudili bomo kokoš, toda tako, da bomo uporabili vse, meso, kosti in kožo.” Iskalnik izpolnjuje želje Teden restavracij, ki se je začel 2012 v Evropski prestolnici kulture, nato pa se že 2013 razširil po celi Sloveniji in prerasel v množično kulinarično gibanje, že enajst let skrbi za dvig kakovosti slovenske gastronomije. Niso, namreč, le chefinje in chefi vedno boljši in bolj izkušeni, temveč tudi Vi, njihovi gostje, udeleženci TR! V teh letih ste v okviru najbolj okusnega tedna leta obiskali že toliko slovenskih gostiln in restavracij, da ste postali izkušeni dobrojedci. Zato veste, da v Tednu restavracij nastopajo le izbrane, ocenjene, vrhunske slovenske gostilne in restavracije. Torej ni več potrebno loviti ”skalpe” le tistih najbolj znanih in najvišje ocenjenih, z VIVI srčki (med devet najvišje ocenjenimi, s 5 in 4 srčki, jih na pomladnem TR nastopa kar 6!), GM kapami ali Michelinovimi zvezdicami (na TR nastopata 2 restavraciji z zvezdico; med priporočenimi s strani Michelina pa jih nastopa skupaj 28!) in priznanji. Pravzaprav je dobrojedsko doživetje lahko še večje, če tam, kjer tega ne pričakuješ, ”najdeš” in prvič obiščeš gostilno ali restavracijo, ki ima sicer manj srčkov, toda zato več srčnosti. Pri tem pa vam bo najboljša pomoč iskalnih najboljših slovenskih restavracij Izbor okusov! Na spletni strani www.vivi.si, ki gosti tudi Teden restavracij, vam praktičen iskalnik izpolnjuje tudi – želje! Ocene in srčki so potrebni, saj ne nazadnje je od njih odvisna tudi cena, tako med letom kot tudi v času Tedna restavracij (dodatek 2 in 5 evrov za kakovost). Toda, to je le eden od kriterijev … Kam po Sloveniji? Iskalnik Slovenijo deli po smereh vožnje … Če še vedno nimamo uradnih regij, imamo gostilne v osrednji Sloveniji in na vseh štirih koncih (neba). Torej, kam želite danes? Kaj si želite danes? Vaša želja – vaš ukaz … V iskalniku Izbor okusov na www.vivi.si označite pod Želje, kakšno gostilno želite obiskati. Želite ”le” dobro jesti ali zgolj vrhunsko jesti? Želite domače, torej naše, ali pa vas zanimajo okusi širnega sveta? Ste bolj za tradicijo ali za avantgardo? Želite v mesto, kjer je živahno, ali na izlet, na deželo, kjer so kmetije in domačije? Ste ljubitelj mesa, rib ali zelenjave? Je za vas pomembno, da je ob dobri hrani tudi dobro vino? Boste tudi prespali? Odgovor ni le eden, zato lahko vsaka gostilna izpolni več želja, toda nobena ne more vseh, zato je potrebno – izbirati. Izberite. Rezervirajte. Uživajte! Teden restavracij VIVI ZA VAS
Sto tisoč gostov v letu dni
Spletni tečaji Šole okusovRad dobro jem
Pomladni TR23: Izberi. Rezerviraj. Uživaj!
10 začetni(ški)h napak
Pomladni TR23: Izberi. Rezerviraj. Uživaj!
Teden restavracij
Zadnje Urejanje: 13. marca 2023
Pomladni TR23: Izberi. Rezerviraj. Uživaj!
13. marca 2023 - 9 minut branjaZadnje Urejanje: 13. marca 2023
Zakaj je to pomembno? Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci! Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom. Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Ker hrana ni le všečna in nevšečna! Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno. Ker je zato potrebno znati jesti!...
Klik
Kaj se boste naučili? Gostinci: kaj morate popraviti, da gost ne bo že na začetku pobegnil. Gostje: kaj že na začetku vašega gostinskega obiska odlikuje dobre gostilne s srčki in kaj se iz napak gostincev lahko naučite, ko kot chefi doma vi povabite v goste. Za dober začetek, tako za...
Klik