V pomladnem Tednu restavracij sodeluje 33 gostiln in restavracij z oceno ❤️❤️❤️ ali ❤️❤️❤️❤️ – Kriteriji kakovosti, s katerimi ocenjujemo najboljše slovenske (in svetovne) gostilne

 

V Izboru okusov, iskalniku najboljših slovenskih gostiln, je 47 restavracij z najvišjimi ocenami, s 3, 4 ali 5 srčki. Iz te slovenske elite, ki se uspešno meri s svetom, jih v pomladnem Tednu restavracij sodeluje kar 33 (70 %); med restavracijami, ki so v slovenskem Michelinovem vodiču (58), pa jih sodeluje kar 28 (48 %); in med njimi tudi ljubljanski Strelec in radovljiška Hiša Linhart, ki imata po 1 Michelinovo zvezdico! Najbrž je to ”svetovni rekord” Tednov restavracij, ki jih prirejajo po vsem svetu, po vključenosti toliko najboljših v tako množično akcijo.

Toda srčki niso tekmovanje, temveč – umerjanje; kjer gre za Nasmeh, da vemo, da smo vstopili v dobro gostilno; kjer je ❤️, da vemo, da smo v eni najboljših pri nas, kjer sta ❤️❤️, ker tukaj ustvarjajo chefi, kjer se s ❤️❤️❤️ začenja primerjava s svetom!

 

3 in 4 srčki

Restavracija Planinka TR23p Terina postrvi s stebelno zeleno, redkvica, jogurt, guacamole, mandelj, okisana rdeča čebulica, suha gorčična semena,foto Vid Rotar resized

Restavracija Planinka TR23p Terina postrvi s stebelno zeleno, redkvica, jogurt, guacamole, mandelj, okisana rdeča čebulica, suha gorčična semena, foto Vid Rotar

V treh srčkih ni dovolj, da je dobro – biti mora vrhunsko! Zato slovenske restavracije s tremi srčki niso le v Izboru okusov, temveč tudi v svetovnih kulinaričnih vodičih, ocenjevanjih, lestvicah, izborih. Čeprav se metodologije ocenjevanj razlikujejo med seboj in zato neposredne primerjave niso mogoče, so restavracije s tremi srčki ”jezne”, če nimajo (vsaj) treh Gault-Millau kap in upajo, da jih bo Michelin vsaj opazil.

Med sodelujočimi 108 restavracijami na pomladnem Tednu restavracij jih je kar tretjina (33) z najvišjimi ocenami kakovosti, 3 in 4 srčki!

 

3 srčki
Najboljše za vaš denar!
Zaradi njihove ustvarjalnosti pozabimo na svoje območje ugodja in se jim povsem prepustimo.
Obisk: vsaj vsako sezono!

 

Najboljše za vaš denar pomeni, da je Slovenija obljubljena kulinarična dežela … Čeprav so šle cene tudi v naših najboljših gostilnah v zadnjih dveh, treh letih navzgor, so kakovostno primerljive gostilne v tujini še vedno dražje. In naše, v katerih je razmerje kakovosti in cene zelo ugodno, so dosti bližje!

Da se naj prepustimo njihovi ustvarjalnosti, je nasvet, ki je tudi povezan s ceno ”zapitka”. Zato, ker trije srčki ne pomenijo, da so le za elito, ki si jih lahko privošči, temveč za ”elito”, ki v njih zna uživati! Ne pojdite v tri srčke, če ste le lačni. Biti morate tudi radovedni! Za tri srčke ni pomembno, da znajo (kuhati) le chefi; znati (jesti) morajo tudi gostje!

Obiskati jih vsako sezono pa pomeni, da ste dobrojedec! In dobrojedci veste, da to niso restavracije za vsak dan, a jih je vseeno potrebno obiskovati redno, vendar ne le ene, temveč čim več.

 

4 srčki
Najboljše pri nas!
Vrhunsko, kreativno, kaže pot, so naš ponos, zaradi njih k nam prihajajo od vsepovsod.
Obisk: vsaj enkrat letno!

 

Tudi med tremi srčki pa so nekateri še boljši … Ti so za 4 srčke! Vse je tako kot v treh, le da je vse še bolj dovršeno in še v večji užitek. V štirih srčkih ni dovolj, da smo le dobre volje – biti moramo srečni! V štirih srčkih ni dovolj, da je le ustvarjalno – biti mora nepozabno! V štirih srčkih ni dovolj, da so le najboljši – morajo tudi voditi, kazati in utirati pot!

V Sloveniji ima le Hiša Franko 5 srčkov.

 

Kriteriji kakovosti

Miza za štiri TR23p Jelen, omaka pečene zelenjave z jastogom in granatnim jabolkom, šalotka, glaziran regrat, gorčična semena resized

Miza za štiri TR23p Jelen, omaka pečene zelenjave z jastogom in granatnim jabolkom, šalotka, glaziran regrat, gorčična semena

Izbor okusov ničesar ne skriva. Metodologija, po kateri ocenjujemo gostilne in restavracije ter jih izbiramo za sodelovanje v Tednu restavracij, je objavljena. Zato, da se lahko gostinci nanjo ”pripravijo” = izboljšajo! In zato, da lahko gostje z njeno pomočjo ločijo dobre od slabih in vrhunskost od povprečnosti = boljše jejo!

Podrobnosti so spodaj, zato za pokušino le naštejmo. Najprej je potrebno določiti vrsto gostinske ponudbe. Fast food se razlikuje od fine dininga … Potem je potrebno videti chefa … Nato pa naročimo … Pri hrani za srčke ocenjujemo: nadokus, kuharsko znanje, obliko, izvirnost, ustvarjalnost, dramaturgijo, zgodbo, vpliv tradicije, kakovost sestavin, poreklo sestavin, lastne sestavine in občutek po jedi. Preberemo jedilni list, preverimo vodenje in se prepustimo strežbi … Zanima nas vinska ponudba in želimo vinsko svetovanje … Na naše počutje v gostilni vpliva tudi ambient in ni nam vseeno, kako gostilna vpliva na naravo … Dodatno pa še preverimo: cene, urejenost, radodarnost, posebne želje, dostopnost, dodatke, promocijo, aktivnost in prepoznavnost.

Da vsega tega ni potrebno preverjati, meriti, ocenjevati in primerjati tudi vam, strokovno oceno prevedemo v število srčkov in gostilne ter restavracije z njimi uvrstimo v Izbor okusov, kjer lahko vse leto izbirate, rezervirate in uživate, dvakrat letno v času Tedna restavracij pa vse to počnete še po posebej prijazni ceni!

 

❤️❤️❤️❤️ v Tednu restavracij:

Gostilna Repovž, Šentjanž
Hiša Linhart, Radovljica
JB Restavracija, Ljubljana
Ošterija Debeluh, Brežice
Pavus – Grad Laško, Laško
Restavracija Strelec, Ljubljana

❤️❤️❤️ v Tednu restavracij:

Georgie bistro, Ljubljana
PEN KLUB restavracija, Ljubljana
Restavracija Maxim, Ljubljana
TaBar, Ljubljana
Domačija Novak, Sadinja vas
Gostilna Jež, Jagnjenica
Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve
Danilo gostilna & vinoteka, Reteče
Gostilna Krištof, Predoslje
Hotel Planinka, Ljubno ob Savinji
Mama Marija, Kranjska Gora
Restavracija Julijana, Bled
Restavracija Korošica, Šentjanž pri Dravogradu
Restavracija Rose, Bled
Restavracija Tabor, Podbrezje
Vila Planinka, Zgornje Jezersko
Galerija okusov, Novo Celje
Gostilna Rajh, Bakovci
Miza za štiri, Zg. Polskava
OPA resort, Šmartno ob Paki
Restavracija Mak, Maribor
Spargus, Špitalič pri Sl. Konjicah
Bistro grad Štanjel, Štanjel
Gostilnica Ruj, Dol pri Vogljah
Pikol, Nova Gorica
Placito Risano, Črni Kal
Špacapanova hiša, Komen
TR pasica 2023

Teden restavracij 2023, partnerji

Zakaj SRČKI

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , ,