Stotnija chefinj in chefov bo na Tednu restavracij od 8. do 17. oktobra dokončno potrdila, da bo Slovenija Evropska gastronomska regija tudi po 2021 Najbolj okusni jesenski teden v letu, ki zato traja deset dni, se približuje, z njim pa se bliža h koncu tudi ”predsedovanje” Slovenije evropski gastronomiji. Kot Evropska gastronomska regija 2021 (ERG 2021) smo imeli zaradi covidne krize, zaprtja, omejitve potovanj in vseh protivirusnih ukrepov sicer omejene možnosti predstavitve kakovosti slovenske gastronomije Evropi in svetu, vseeno pa sta za nami uspešen pomladanski Teden restavracij in zelo uspešna turistična sezona. Zato nas zdaj čaka še finale! Na jesenskem Tednu restavracij bo sodelovalo 98 slovenskih restavracij in gostiln, ki so se s srčki uvrstile v strogi izbor. Kar nekaj jih je sicer moralo sodelovanje odpovedati, saj se po dolgem lockdownu enostavno niso več odprle, ali pa se borijo s kadrovskimi težavami v kuhinji in strežbi. Epidemija je močno prizadela slovensko gastronomijo, saj si je veliko gostinskih delavcev v času zaprtja poiskalo nov poklic ali odšlo v tujino. Vseeno sodeluje stotnija vrhunskih gostiln in restavracij, med njimi šest prvič, hkrati pa se bo na Tednu restavracij množici dobrojedskih gostov veliko ”starih” predstavilo v novi podobi. Veliko jih je namreč krizo izkoristilo za priložnost, zato so prenavljali, obnavljali, izboljševali, snovali, ustvarjali. Postali so, enostavno, še lepši in še boljši, in zdaj bodo to pokazali ter dokazali na Tednu restavracij, od 8. do 17. oktobra. Dobra vest, ki jo sporočajo covidni strokovnjaki, je, da se kriza bliža koncu, slaba, ki jo sporočajo številke obolelih in bolnišnično zdravljenih, da je zadnji boj – hud. Toda, za gostinci je uspešna poletna sezona, ko so po dolgem zaprtju ponovno prišli v formo, prav tako pa so se tudi dobro prilagodili vsem zaščitnim in protivirusnim ukrepom, gostje pa tudi vemo, s čim se moramo ”oborožiti” – s PCT potrdilom. Restavracije, še posebej v času Tedna restavracij, niso (bile) vir okužb, temveč vir užitkov! Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij: Rezervacije od 27. septembra Sodelujoče restavracije bodo začele rezervacije za obisk sprejemati 27. septembra. Takrat bo uradna spletna stran Tedna restavracij – www.tedenrestavracij.si – posodobljena z vsemi potrebnimi podatki, o posebnih menijih TR v najmanj treh hodih in načinu rezervacije. Sicer pa je vse že utečeno. Vsaka sodelujoča restavracija bo pripravila enega ali več menijev z najmanj tremi hodi in po enotni ceni. Cena menijev je 19 evrov, torej enaka že od leta 2019, z dodatkom za kakovost v najboljše ocenjenih restavracijah (3 in 4 srčki, 6 evrov, cena menija 25 evrov; 2 srčka, 2 evra, cena menija 21 evrov). Kmalu, torej, spet: ”Izberi. Rezerviraj. Uživaj!” STO pokrovitelj Tedna restavracij Kot že vrsto let, je tudi v letu Evropske gastronomske regije Slovenska turistična organizacija STO pokrovitelj Tedna restavracij, ki najbolj množično slovensko kulinarično akcijo promovira tudi v tujini. Mag. Maja Pak, direktorica STO: CANA ROYAL WATER uradna voda Tedna restavracij Partner in uradna voda Tedna restavracij 2021 je visoko kvalitetna slovenska premium voda, ki izvira iz neokrnjene narave Krajinskega parka Goričko. Visoko mineralizirana slovenska mineralna voda CANA ROYAL WATER se ne odlikuje le s prefinjenim in elegantnim dizajnom, ki poskrbi za lep videz gostinske mize, temveč tudi z bogato sestavo elementov – je edinstvena voda na svetu s tako ugodnim razmerjem med visoko vsebnostjo zdravilnega kalcija (340 mg) in zelo nizko vsebnostjo nezaželenega natrija (samo 8,6 mg). Novost: pop up Hiše Denk in Gostilne Repovž V jesenskem Tednu restavracij bosta sodelovali tudi Hiša Denk in Gostilna Repovž, vendar na drugi lokaciji, kot pop up. Hiša Denk bo goste TR pogostila kar čez cesto, Bistro Marco bo tako za deset dni ponujal zgolj TR menije Hiše Denk, ob prisotnosti chefa Gregorja Vračka. Gostilna Repovž, ki je trenutno zaradi renoviranja zaprta, pa bo pop up gostovala na vinogradniškem posestvu Domaine Slapšak na Dolenjskem (Telče 5 a, Tržišče). Družinsko posestvo Slapšak je znano po odličnih peninah, pridelanih po tradicionalni, šampanjski metodi. Srčki in izbor Na Tednu restavracij lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije in gostilne, po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in spletne strani Izbor okusov www.vivi.si. Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na vivi.si. Poudarki Tedna restavracij Dosedanji poudarki, ki so postali stalnica: 2015 lokalno in ustvarjalno (kreativna uporaba lokalnih sestavin pri sestavljanju menijev TR); 2016 prezentacija jedi (naj jejo tudi oči); 2017 prijazno do narave (vpliv sonaravnosti na kreiranje menijev TR); 2018 pozdrav iz kuhinje (meni TR se začne s chefovo dobrodošlico); 2019 vinska spremljava (slovenska vina in vinarji na TR); 2020 tradicija in sodobnost (na tradiciji ustvarjamo prihodnost); 2021 Evropska gastronomska regija. Promocija vrhunske kulinarike V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najokusnejšega tedna leta v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni vedno draga. Dodatek na kakovost Z dodatkom na kakovost (2 € za 2 srčka, 6 € za 3 srčke in več) Teden restavracij izpostavlja pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov, prav tako pa: Teden restavracij
”Dragi gostje, upoštevajte pravilo PCT, ker je to vstopnica v kulinarično razvajanje, ki vam ga bodo v izbranih restavracijah po vsej Sloveniji ponudili najboljši chefi in chefinje. Uspešen Teden restavracij bo naša pomoč slovenskim gostincem, ki so nam že tolikokrat dokazali, kako vrhunski so, toda dolgo zaprtje zaradi epidemije jim je naredilo veliko ekonomsko in kadrovsko škodo. Z obiskom na Tednu restavracij jim bomo cepljeni, preboleli in testirani pomagali, da bodo lahko nadaljevali s svojo gostoljubnostjo.”
”STO predstavlja Slovenijo kot varno, trajnostno in butično gastronomsko destinacijo za vrhunska gastronomska doživetja. V luči projekta Evropske gastronomske regije 2021 (ERG 2021) je STO vključila tudi gastronomijo v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST). Gostinski ponudniki, ki pridobijo enega izmed mednarodnih okoljskih/trajnostnih znakov, Zeleni ključ (Green Key) ali LEAF, se lahko prijavijo za pridobitev znaka Slovenia Green Cuisine. Letos je za gostince vstop v ZSST brezplačen. Verjamem, da bo veliko restavracij, ki sodelujejo v Tednu restavracij, izkoristilo to priložnost in še bolj poudarilo zeleni vidik naše vrhunske gastronomije.”
Sto tisoč gostov v letu dni
VIVI ZA VAS
Spletni tečaji Šole okusov