NEDELJA
Kmalu v Nedelu, že drugo leto zapored najboljša hrvaška restavracija, pa je le konoba … Pelegrini, Šibenik, chef Rudolf Štefan. Čips vampov polenovke; goveji tatarec dunajsko ocvrt; hrustljavi piščanec na solati; sipa in sipin njok; jajce, sir, črni tartuf in vinogradniški polži; vampi morske žabe; pikantna jagnjetina; čokoladna krema, kavni sorbet in mascarpone. Lokalna vinska zgodba na čelu z Bibichem. Primerjava s Slovenijo, v nedeljo, 12. junija.
SOBOTA
Liga prvakov, ne sicer v Milanu, temveč v Sukošanu … Velike kozice na žaru za ogrevanje, brbavice (ladinke, dondole) z mlado čebulo v lastnem soku in olivnem olju v polčasu. Pred, med in po tekmi pa vinska liga prvakov: Rebula Selekcija, Marjan Simčič, 2012; Oslavje, Radikon, 2004; Oslavje, Radikon, 2001; Bianco Breg, Gravner, 2007.
PETEK
Velika vina iz Goriških Brd v Alhambri. Vinski master class, Aleš Kristančič (Movia), Marjan Simčič, Aleks Simčič (Edi Simčič). Devet vin, ki jih sicer ”skrivajo” v kleti …
Movia: Veliko belo, 2001; Lunar rebula, 2007; Veliko rdeče, 2002.
Marjan Simčič: Sauvignon Blanc Opoka, 2012; Chardonnay Opoka, 2009, dvojni magnum; Merlot Opoka, 2009, magnum.
Edi Simčič: Sauvignon Blanc, 2010; Rebula, 2006; Kolos, 2005.
Večerja z velikimi briškimi vini:
topla jadranska hobotnica z listnatimi solatami, začinjenimi z emulzijo limete v prahu olivnega olja, sauvignon blanc opoka, Marjan Simčič, 2013;
file brancina na lističih koromača in rukole, z limonovim želejem in pirejem buče ter ingverja, Lunar rebula, Movia, 2008;
telečji pire na grahovem prahu s tremi vrstami okisanega korenja in redukcije belega vina, Kozana chardonnay, Edi Simčič, 2012;
račja prsa glazirana s pomarančo, sotirane redkvice, Pinot Noir Selekcija, Marjan Simčič, 2013;
jagnječji kotlet z lošinjskimi divjimi zelišči na aromatiziranem pireju z glazirano čebulo in jagnječjim jusom, Kolos, Edi Simčič, 2009;
urugvajski ribeye steak z omako bearnaise, divjimi šparglji in duchess krompirjem, Veliko rdeče, Movia, 2003;
mousse iz mascarpone sira s flambiranimi breskvami, Leonardo, Marjan Simčič, 2009.
ČETRTEK
Restavracija Alfred Keller, hotel Alhambra, Čikat na Lošinju. Brancinov karpačo z emulzijo agrumov; jastog s črnimi tankimi rezanci in slanušo; file švata z bučinim pirejem in sotirano mlado špinačo; cheesecake s svežim sezonskim sadjem; malvazija Sv. Jakov, Clai, 2012.
SREDA
Najbolj preprosti najboljši špageti. Emulzija s staranim tolmincem. Špageti, česen, olivno olje, maslo, veliko vode, v kateri so se špageti kuhali, piment d’Espelette in drobnjak.
TOREK
Čunte pri Rajhu. Niso za vsak dan, pa tudi ne za vsakogar … Ko pa je priložnost in kdor jo zagrabi, so mu največja specialiteta. Pečene svinjske tačke in v omaki, malo pikantne, po babičino.
PONEDELJEK
Spet doma. Artičoke, paradižniki in peteršiljev pesto z orehi. Penina Bagueri, zero dossage.
NEDELJA
Na sendvičih. Hotel Hyatt, Beograd.
SOBOTA
Lepe pozdrave iz zahodne Srbije, etno vas Sunača reka, Banja Koviljača.
PETEK
Iz Kvarnerja hitro v Maribor, škampi čim bolj naravno in kovač(i) iz pečice, s krompirjem in mlado čebulo. V spremljevalni tekmi Montrachet in Lunar je najprej zmanjkalo slednjega, Lunar, chardonnay, 2008, Movia.
ČETRTEK
Doma: divji brancin iz pečice, z zelenimi šparglji in krompirjem.
SREDA
Gostilnica Izložba, Ljubljana, porova pita s skuto, grahom in kozjim sirom s panceto, ajdova kaša s šparglji, rdečo peso, slanino, koruzo in mladim sirom.
TOREK
Doma, ragu iz artičok, zelenih špargljev in mladega česna, pire krompir, olje krebuljice.
PONEDELJEK
Binkoštni piknik. Ocvirki in mehurčki; brioš, črni tartuf in olivno olje; zeleni šparglji na žaru; porterhouse in ribeye na žaru; limonov tarte; čokoladna krema s karamelo. Movia, Veliko rdeče, 2003, magnum; Marjan Simčič, modri pinot, 2009; Bertani, Amarone della Valpolicella Classico 1968
NEDELJA
Nedeljsko kosilo pri Šikerju, klasika, goveja juha z jetrnimi zvitki, polnjena telečja prsa, šarlota.
Zvečer še ena klasika, toda za jutri, odpiranje steklenice: Bertani Amarone della Valpolicella Classico 1968.
SOBOTA
Cvetovi bučk, polnjeni z rikoto, baziliko in pinjolami; artičoke iz Sečovelj (Gospodar sonca) in mladi krompir iz pečice, s pasto koriandra in mlete paprike.
PETEK
Posestvo Monterosso, slovensko posestvo (Davor Dubokovič) na hrvaški strani, 65 hektarjev trte, oljk, smokev, mandljev in češenj, s pogledom na Piranski zaliv, Rdeči vrh, Savudrija, Hrvaška – žar Damjana Finka (Gostilna na gradu, Ljubljana): tatarski na žaru, panceta mangalice s skuto, špargljeva espuma, tatar Fondinega brancina, brioš
ČETRTEK
Rizi bizi kot risi e bisi, z majhnimi piščančjimi dunajci.
SREDA
Polenta polnjena z lososom, gratinirana z zbrincem.
TOREK
Pizza s šparglji, albuminsko skuto in lardom. Testo čez noč.
PONEDELJEK
Goveji vrat v miso omaki je bil že včeraj. In danes spet. Ni boljšega kot takšni ”ostanki”!
NEDELJA
Spomladanska nedelja: zeliščna panakota z mariniranimi šparglji; čajna juha iz mlade čebule z ocvrtimi zdrobovimi cmoki; goveji rep 24 ur sous vide z mlado zelenjavo; rabarbarin tarte s kremo pistacij.
SOBOTA
Doma. Sveži francoz iz domače pečice, maslo, kava. Potem pa na trg, da bo kaj še za kosilo.
PETEK
Doma: rižota s cvetovi akacije, praženimi lešniki in limonovo lupino; jagode z marsala-sabajonom.
ČETRTEK
Burger iz bukovih ostrigarjev, limonov aioli in polnozrnata štručka.
SREDA
Doma: losos sous vide, sabajon s pehtranom, zeleni šparglji in krompirjev pire. Marofov rose, 2014.
TOREK
Doma, orrechiette, ušeska, s pestom indijskih oreščkov in vijoličnimi beluši.
PONEDELJEK
Cafeteria Torinese v Palmanovi, ob 16. uri pri sosedih ostaneš lačen, razen v enem najboljših vinskih barov Italije.
NEDELJA
Kmalu v Nedelu, domačija Kabaj Morel, Šlovrenc, Goriška Brda.
Tags: dnevnik, jedilnik, maj, rad dobrojem