Predbožično in prednovoletno darilo za dobrojedce iz Šole okusov: decembrski meni, ki naj ne čaka do konca leta
Piše: Uroš Mencinger
Čeprav se vse leto pripravljamo na december, tako da v kuhinji treniramo in za mizo okušamo, se potem ponavadi zgodi, da zmanjka razlogov za eksperimentiranje. Za božič si vsi želijo isto kot lani, za Silvestrovo pa čim manj stanja ob štedilniku. Za vse, ki se s tem ne strinjajo, oziroma si želijo za božič nekaj novega in na silvestrovanju nekaj posebnega, imamo v Šoli okusov tudi decembra gostijo, ki je tukaj.
Vsi drugi, ki za božič tradicionalno najraje brcate nazaj, za novo leto pa veseljaško naprej, pa poglejte na koledar. December je najdaljši mesec v letu, zato nima le enega večera in ene noči, temveč se bo v natrpanem urniku slavij, praznovanj in vabil zagotovo našel še kak prosti termin, ko boste še sami – povabili. Za to priložnost pa potrebujete decembrski meni, ki ni tradicionalno-božičen in tudi ne svečano-novoleten. Je ”le” razlog, da tudi decembra skuhate še kaj drugega kot hitro kosilo ali preprosto večerjo.
Hladna predjed – lečina solata s kozicami in lardom – je razlog, da gostje sedejo za mizo. Solata je pripravljena vnaprej, kozice so opečene zadnji hip, lardo jih le prekrije. Penina, ki je stoje pričakala zamudnike, lahko še nadaljuje.
Za toplo predjed ste se potrudili. Tartufe je bilo potrebno naročiti, testenine zamesiti, razvaljati, napolniti, zložiti, skuhati. Omake pa so kar tri, kot nadev, podlaga in preliv. Toda, se splača. Če vam bodo gostje rekli, da še nikoli niso jedli tako dobrih raviolov, jim lahko verjamete.
Za glavno jed je pečenka, ki je bila včasih tradicionalna, potem se je nekam izgubila, zdaj pa spet prihaja njen čas. Z njo ni veliko dela, le pravočasno je potrebno začeti. Če bo v časovnici prišlo do zamud, kar se skoraj vedno zgodi, bo pečenka potrpežljivo počakala. Zahvalite se ji lahko tako, da jo čez leto dni povišate v božično pečenko.
Sladko je majhno, nežno, lepo in drugačno. Tudi tisti, ki bodo rekli, da varčujejo moči in prostor za božične in novoletne izzive, se ne bodo mogli upreti. Saj je vendar zelenjava!
Lečina solata, kozice in lardo
Ravioli z zeleno in črnimi tartufi
Tags: božič, božični večer, gosti, gostija, kosilo, kozice, lardo, leča, meni, pečenka, povabilo, predjed, ravioli, silvestrovo, sladica, solata, tartufi, vabilo, večerja, zelenjava