Novo v Šoli okusov – Na potep po avstrijskem Gradcu, ne le za skupno mizo – Ocenili smo kraško gostilno Sardoč iz italijanskega Prečnika – Ne čakajte do velike noči z jagnječjim stegnom
Gradec je bil vedno le provinca, v katero je bilo celo iz Slovenije predaleč, saj je bila Lipnica takoj za mejo … Toda potem je mesto ob Muri postalo evropska prestolnica kulture in drugo največje mesto v Avstriji je pridobilo samozavest. Še zmeraj je majhno, a vedno bolj urbano, še zmeraj je staro, a hrenovke na Glavnem trgu že dolgo niso več njegova največja kulinarična atrakcija. Ko pozno poleti sredi Graza pred Rotovžem in pod Schlossbergom pogrnejo Dolgo mizo, je vseh 700 in nekaj stolov razprodanih že leto dni pred tem, saj je takrat Gradec glavno mesto okusov. Da pa ni le Dolga miza, dokazuje spisek kulinaričnih naslovov, ki vam jih ponujamo v obisk. več tukaj
Domače in divje pri Sardoču
Na tistem kraškem koncu hitro ne veš, si še pri nas ali že pri njih. Tudi zato, ker pri Sardoču ni razlike. Slovenska gostilna, ki je sicer na italijanski strani, in kraška, ker nikar ne začnite brez pršuta, ki ga z roko tako tanko narežejo, da je cel pladenj za kozarec domačega vina, ki je le v dobrem letniku teran, sicer pa primorski refošk. Domača gostilna, ker je tukaj še divjačina udomačena, ko gospodar, kar ulovi, odreže od jelena za karpačo in od merjasca za pečenko. Srček za kraško gostilno na italijanski strani.
Gostilna Sardoč
Foto zgodba iz Prečnika
Prvi spomladanski meni
Začela se je pomlad! Zakaj bi, torej, čakali do aprila in vse do velike noči, če pa je tukaj že zdaj meni, ki še ne potrebuje dragih špargljev, saj se vitlof peče skupaj z zimsko kolerabo, in ne jagod ter rabarbare, saj so sočne tudi hruške z belo čokoladno omako. Zato pa pomlad oznanja jagnjetina, ki bo s stegnom lepo soboto ali nedeljo presenetila veliko in veselo družbo. Kako bodo hvalili omako! In kako bodo presenečeni, da jo je naredila ribja omaka!
Belgijski radič in rumena koleraba
Jagnječje stegno s česnom in ribjo omako
Pečene hruške z belo čokoladno omako