Sedaj je tudi uradno! Ana Roš ni samo najboljša slovenska chefinja, temveč po mnenju The World’s 50 Best tudi najboljša na svetu. In čeprav Michelinovi kritiki še niso našli poti na sončno stran Alp, je Ana Slovenijo lastnoročno postavila v žaromet svetovne kulinarike.

A lahko bi bilo tudi vse čisto drugače. Ana nikoli ni sanjala o kuharski karieri. Kot hčerka zdravnika in novinarke z izdatno družinsko diplomatsko zgodovino, se je prej videla na afriških konzulatih, kot za štedilnikom. Nato pa je ob obisku kobariške Hiše Franko spoznala Valtera Kramara in med njima se je spletla zveza, zaradi katere je nekaj let kasneje zavrnila ponudbo diplomatske službe v Bruslju in namesto tega z možem prevzela vodenje restavracije njegovih staršev.

Začetki so za mlad par bili težki in polni izzivov. A pomanjkanje formalne izobrazbe in gostinskih izkušenj Ane ni ustavilo, temveč jo vedno znova motiviralo, da razmišlja in ustvarja izven ustaljenih okvirjev. Namesto da bi brala učbenike, je raje obiskovala tuje vrhunske restavracije in zbirala nove ideje ter navdiha. Na takšnih temeljih je Hiša Franko skozi desetletji počasi zrastla najprej v slovenski, nato pa v mednarodni kulinarični tempelj, in pri tem spremenila ne samo ponudbo, temveč tudi prehranjevalne in pridelovalne navade okoliških prebivalcev.

Danes Ana s svojimi kreacijami postavlja nova merila v domači in svetovni kulinariki. Pri tem stavi na skrbno izbrane in pridelane lokalne sestavine s katerimi navdušuje goste in hkrati omogoča lokalnim pridelovalcem oživljanje tradicionalnih okusov in načinov pridelave. Vzpostavila je t.i. pristop “ničelnih kilometrov” (zero kilometre approach), s katerim povezuje okrog 60 dobaviteljev, ki zagotavljajo stalen dotok kakovostnih in svežih sestavin za kulinarično ustvarjanje.

Slovenski dobrojedci smo se nad Aninimi dobrotami navduševali že vrsto let, preboj na svetovni gastronomski parket pa ji je omogočilo sodelovanje v 2. sezoni Netflixove kulinarične oddaje Chef’s Table (napovednik sezone si lahko ogledate tukaj), ki jo je katapultiralo na ekrane kulinaričnih navdušencev po vsem svetu. Zato ne čudi, da so degustacijske večerje v Hiši Franko te dni polni dobrojedcev iz vseh smeri neba, od ZDA do Avstralije in Nove Zelandije. In več kot je aktivnih dobrojedcev za njeno mizo, bolj drzne, nevsakdanje in vrhunske so Anine kreacije.

Osvojitev naslova najboljše chefinje Ano postavlja v sam vrh svetovne kulinarike, ob bok mednarodnim zvezdam kot so Dominique Crenn (Atelier Crenn, ZDA), Hélène Darroze (Hélène Darroze, VB) in Anne-Sophie Pic (Maison Pic, Francija). Nagrado bo uradno prevzela na podelitveni svečanosti World’s 50 Best Restaurants, ki se bo odvila 5. aprila v avstralskem Melbournu.
 
Hiša Franko - Ana Roš
 
ZA ČLANE ŠOLE OKUSOV:

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,