Drugi večer SladoLenta chefovski nastop s kar devetimi srčki – JB restavracija, Skipass restavracija in Gostilna Rajh

Prekaljeni in slavni mojster slovenske kulinarične scene Janez BratovžJB bo nocoj na SladoLentu obkrožen s prihodnostjo slovenske vrhunske kulinarike. Gostilna Rajh iz Bakovcev na Lent pošilja svojega mladega chefa Leona Pintariča, ki mu bo asistirala sestra Valentina. Oba sta se šolala v Avstriji, na SladoLentu pa sta tokrat prvič v chefovski vlogi.

Gostilna Rajh je članica mednarodnega združenja vrhunskih chefov in gostincev JRE, prav tako kot Skipass restavracija iz Kranjske Gore. Njen chef Mojmir Šiftar prihaja v Maribor kot polfinalist tekmovanja za najboljšega mladega kuharja na svetu pod okriljem S. Pellegrino. Med 210 najboljših na svetu se je uvrstil z jedjo Tradicija kolin, v konkurenci pet tisoč mladih chefov. Polfinale in finale največjega kuharskega tekmovanja mladih kuharjev na svetu bo potekalo leta 2018.

Nocoj bodo tako na SladoLentu nastopili chefi, ki imajo skupaj kar devet Vivi srčkov: štiri srčke imajo ob JB restavraciji le še tri slovenske restavracije (na SladoLentu bosta letos nastopili še Hiša Franko in Hiša Denk); trije srčki pa Gostilno Rajh in Skipass restavracijo v Sloveniji uvrščajo med najboljših 26 restavracij.

Leon in Valentina Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci) bosta pripravila Rajh-wich (sendvič po Rajhovo, s pastramijem, ugorkami in zenfom, ter ”moj gin & tonik” v ješči obliki.

Janez Bratovž (JB restavracija, Ljubljana) bo pripravil mariniranega brancina z limeto, koriandrom, kumaro in sladkim janežem ter črno rižoto s parmezanovo peno.

Mojmir Šiftar (Skipass restavracija, Kranjska Gora) bo pripravil ”skoraj vegi – skoraj burger”, iz suhega toasta, sveže zelenjave, dimljene postrvi, telečje redukcije in divjih zelišč, ter ”sprehod po njivah in travnikih”, z ajdovim moussom, bučnim oljem, hrustljavim ješprenjem, regratovim kisom, oljem in cvetom.

Vino večera bo rdeče – Steyerjev Steyer mark cuvee, 2009, iz magnum steklenice, vrhunska rdeča zvrst (modri pinot 70 % in zweigelt 30 %) iz hiše dišečega traminca, ki je prav zdaj v odlični formi. Vino je 18 mesecev zorelo v hrastovih sodih. Njegova cvetica spominja na višnje, slive, slivovo marmelado.

Foto zgodbo prvega večera SladoLenta si oglejte tukaj.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,