Eno so varnostna pravila, kako (se) ne okužiti, drugo pa kulinarična pravila, kako uživati – ”Navodila”, ki nam bodo pomagala, da bomo v dobrih in vrhunskih gostilnah in restavracijah še bolj (ne pa manj!) zadovoljni

 

Več kot dva meseca smo bili le na domači hrani, zdaj, ko so gostilne končno spet odprte, pa nas je strah vstopiti vanje. Če pa je toliko novih pravil in nevarnosti … Strežejo nas zamaskiranci, pred vhodom nas razkužijo, za mizo nas ločujejo in ves čas nas poučujejo, česa ne smemo in kaj moramo. Navodila so tako obsežna, da zmanjka prostora za užitek! Še dobro, da je Teden restavracij premagal ta strah …

Zato se je potrebno prilagoditi, ne pa se zaradi neprilagodljivosti odpovedati dobrim jedem in dobrim gostilnam. Ne zgražajmo se nad vsemi (ne)potrebnimi ukrepi, zahtevami, prepovedmi in priporočili, temveč poiščimo tista ”navodila”, ki nam bodo omogočila, da bomo v dobrih in vrhunskih gostilnah in restavracijah lahko še bolj (ne pa manj!) zadovoljni. Eno so varnostna pravila, kako ne zboleti, drugo pa kulinarična pravila, kako uživati!

 

Navodila ob rezervaciji

hiša franko nova jedilnica2

Hiša Franko, prenovljena jedilnica

Ko jima je, končno, uspelo rezervirati, so bili do veselega dne še trije meseci. Obisk vrhunske restavracije s petimi srčki je dogodek za pripovedi vnukom.

”To je le opomnik za vašo rezervacijo,” je prispelo lepo oblikovano elektronsko sporočilo mesec dni pred dogodkom. ”Rezervirali ste naslednjo izkušnjo: Prenočišče in restavracija. Miza za 2 je za vas rezervirana v petek …, ob 19. uri.” Nato pa ”droben” tisk in v njem še podrobna navodila.

O točnosti … ”V restavraciji pripravljamo le 1 degustacijski meni (brez a la carte). Vljudno vas prosimo, da v restavracijo prispete točno ob rezervirani uri. Če boste zamudili pol ure, bo meni skrajšan, toda plačati boste morali celoten meni.”

O meniju … ”Smo podeželska restavracija, ki je vpeta v svoje lokalno okolje, zato ga skušamo čim boljše predstaviti svojih gostom, da ga spoznajo in cenijo. Naša tradicionalna kuhinja kombinira meso, ribe, veliko mlečnih izdelkov, jajca in zelenjavo.”

O alergijah … ”Naš meni lahko prilagodimo eni od naslednjih alergij in intoleranc (ne pa kombinacijam): na gluten, oreške, morske sadeže, laktozo, brez rib in morskih sadežev, a z mesom, brez mesa, a z ribami, morskimi sadeži in mlečnimi izdelki, brez mesa in rib, a z mlečnimi izdelki, nosečnost.”

S pripisom chefinje … ”Žal pa v tem primeru ne moremo zagotoviti enakega ognjemeta okusov kot pri originalnem meniju. Prav tako ne moremo zagotoviti veganskega menija.”

Pravočasno … ”Naši kuharji morajo vsaj 1 teden pred rezerviranim terminom poznati morebitne alergije, intolerance in druge omejitve, zato nas o tem prosimo pravočasno obvestite …”

O odpovedi … ”Če boste odpovedali rezervacijo 1 do 4 dni pred rezerviranim terminom ali ne boste prišli ob dogovorjenem terminu, vam bomo zaračunali ceno celotnega menija na osebo. Odpoved pet ali več dni prej je brezplačna.”

O spremembah … ”Vse morebitne spremembe, glede časa prihoda ali števila oseb, nam sporočite vsaj 96 ur pred prihodom. V nasprotnem primeru jih ne bomo mogli upoštevati.”

So še kaj pozabili? Ker smo medtem Hišo Franko že obiskali in ji kot prvi slovenski restavraciji podelili pet srčkov, so očitno mislili na vse … A ta navodila so nas spomnila, da ob vseh priporočilih, smernicah, ukrepih in opozorilih, ki nam jih postavljajo drugi, potrebujemo še ”pravila”, ki si jih bomo postavili – sami! Upoštevajte jih, če želite res dobro jesti in kulinarično uživati.

 

Načrtovati.

Čim več je srčkov, tem bolj je načrtovanje pomembno. Ne gre, namreč, za vrstni red, temveč za kategorizacijo gostiln in restavracij. Različne priložnosti, želje, potrebe potrebujejo različne srčke in ocene!

Zato je bila uvrstitev Hiše Franko v svetovno prvo kulinarično ligo tako pomembna za celotno Slovenijo. Svetovni fudiji in dobrojedci, ki potujejo od mišelinke do mišelinke, ”morajo” že od Netflixa dalje, zdaj z dvema mišelinkama pa še bolj, med svoje potovalne načrte vključiti tudi Slovenijo. In če se izza enega od oceanov ”prepleza” Alpe, da se ”zaplava” v Soči, se ne konča v Selu, temveč se pri Kobaridu raziskovanje kulinarične Slovenije šele začne.

Zato pa moramo začeti bolj(e) načrtovati svoja kulinarična potovanja tudi Slovenci; zdaj po koroni predvsem po domovini. V načrtovanje ne sodi le navigacija na vetrobranskem steklu, temveč predvsem pravočasna rezervacija. Za rezervacijo pa je potrebno restavracijo najprej izbrati, se poučiti o njeni ponudbi in večerjo po možnosti spremeniti v izlet. Z dvesto evri državne pomoči (za spanje), na primer.

 

Varčevati.

galerija okusov20 interjer13

Galerija okusov, nova jedilnica

Vrhunska kulinarika ni poceni; ne za gostince in ne za goste. Zato je tudi cena lahko ena od spodbud za letošnjo usmeritev v zbiranje (slovenskih) srčkov. Čeprav ni zrasla le kakovostna vrednost slovenske kulinarike v zadnjih desetih letih, temveč tudi cenovna, v zadnjih treh letih, so slovenski srčki še vedno cenejši od primerljivih restavracij v tujini. Toda, to ni nedeljsko kosilo z jušnikom in tremi vrstami mesa na skupnem pladnju! Kar v Tednu restavracij stane 19 (in v nekaterih 25) evrov, stane sicer vsaj 50, v restavraciji s petimi srčki pa – petkrat toliko. Vrhunskost stane in kulinarika pri tem ni nobena izjema. Tudi zato je obisk najboljših restavracij na svetu (pa tudi v Sloveniji) potrebno pravočasno načrtovati.

 

Vzeti si čas.

Najprej si je potrebno vzeti čas za načrtovano in privarčevano večerjo. V vrhunskih restavracijah se nam ne sme muditi, v takšnih restavracijah ne gledamo na telefon, v takšne restavracije ne zamujamo, v takšnih restavracijah ne gremo po sladici še spat … V Hiši Franko takrat povabijo na posladico v kuhinjo, da spoznate vse, ki so vam ta večer kuhali. V najboljše restavracije pa se ne gre le na večerjo, temveč tudi na izlet! Pa smo spet pri 200 evrih državne pomoči.

 

Zdržati.

debeluh praline canelles1

Oštarija Debeluh, petit fours

Nekateri (chefi) napovedujejo, da bodo po koroni le še največ trije hodi …, in da je zato Redzepi v Nomi začel peči burgerje … A čeprav tudi pri nas Grega Vračk v Kungoti čez cesto Hiše Denk (4 srčki) odpira bistro z burgerji, picami in ”sharing” jedmi, ne verjamem, da bi po koroni vrhunske restavracije postale – fast food!

Za vrhunsko kulinarično izkušnjo in doživetje si je potrebno vzeti čas, ker ima degustacijski meni v Hišah, ki so takšne kot Frankova in Denkova, deset, petnajst ali še več hodov. Kdor načrtuje, varčuje in si vzame čas, se ne bo po koroni pustil odpraviti na hitro, temveč bo tudi po koroni hotel in moral zdržati do petits fours (drobnega peciva)! Saj sploh ne gre le za število jedi, temveč še bolj za količino informacij. In vse to je potrebno premleti, ne le med takšno večerjo, temveč še dolgo po njej. Dobrojedstvo je delo!

 

Razumeti.

hiša denk rdeča pesa1

Hiša Denk, ”biftek” iz rdeče pese

Verjamem pa, da bi lahko koronska izkušnja nekaj spremenila v načinu našega razmišljanja (p)o vrhunski hrani. Tako kot chef ni vrhunski, če kuha le zase – in nihče ne razume, kaj je hotel s tem povedati -, tudi gost ne je vrhunsko, če pri vsakem chefu išče le mamine jedi in okuse. Razumeti morata oba; chef, da mora biti razumljivo-ustvarjalen, in gost, da je v avtorski restavraciji. Zapomniš si le tisto, kar razumeš; in le tisto, kar ostane v spominu, je doživetje!

 

Uživati.

In to z vsemi čutili! Zato je vrhunskost tudi v kulinariki potrebno spoštovati, se ji prepustiti in posvetiti. Če ste obisk skrbno načrtovali, zanj varčevali, si vzeli čas, zdržali vse hode, ideje, novosti, informacije, kalorije in maligane, ter razumeli, kaj je chef-avtor želel sporočiti vam in celemu svetu, potem ste – dobrojedec!

 

 

logotipa zdruzeno

Veliko srčkov

Kako v Šolo okusov?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , ,