Ocenjujemo: brežiški Debeluh je Balkan tako pofrancozil, Italijo pa tako poslovenil, da to ni debelo, a tudi ne suho, pač pa simpatično in sproščeno, a na lep, fin, izdelan, vrhunski in vinski način.

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Debeluh nima le provokativnega imena. Debeluh ima tudi naslov svetovnega prvaka, toda v kuhanju pašte! Tudi sloves najboljše zagrebške gostilne, toda sredi Brežic! Tudi legendarno tortico govejega tatarja, gosjih jeter in prepeličjega jajca, toda tudi tradicionalni borovničev štrudelj! Tudi staro oštarijo s šarmom žlahtne domačnosti, toda z novo eleganco črne rožnate stene in belih natakarskih rokavic! In, seveda, tudi roštilj, toda šele na koncu enajsthodnega degustacijskega menija, v katerem, če želite spoznati najboljšo fine dining slovensko pleskavico z ajvarjem in kajmakom vred, nikar ne zamudite raviolov s potočnimi raki!

debeluh jure tomic

Jure Tomič

Štirje srčki za Debeluha, ki je sredi Brežic dobil elegantno velemestno stekleno verando s cvetlično črno steno in fino nadgradnjo tradicionalne Debeluhove družinske domačnosti! V njej avtor dirigira, mama postreže, brat v kuhinji pa pripravi, tako da pozdravi s postrvjo in krompirjem, z juho in ocvrtkom, ter nadraži s telečjo pašteto iz ličnic in jeter, ovito v goveji karpačo, ki hrusta po kokicah in diši po svinjski koži. Zato ne podcenjujte Debeluha, da v oštariji z roštiljem kuha pašte!

Ob srninem tatarju so bizeljske prinele. Debeluh z malo sestavinami poudarja prvinskost okusov, zato ga ne moti, ko za nežnostjo ponudi ”divjost”. Lokalni kralj živali je takšen, kot se zanj doma, v oštariji in finem scenosledu spodobi, zato krškopoljca začinja z lokalno modro frankinjo aromatizirana sol, pire je iz lokalnega belega krompirja, por na njem je kuhan v sladkem posavskem vinu, in zraven so tudi koprive. A potem postrežejo makron, toda z gosjimi jetri in na piedestalu španskega fine dining servisa, ob sadno-barvnih pralinejih in čokoladnih tartufih, ki so že dovolj dolgo vsaj tako slavni kot drugi Tomičevi hiti, pa še slaščičarsko-mojstrske-francoske cannelle.

debeluh pleskavica

Debeluhova pleskavica

Čeprav je na koncu lahko tudi rakija, pa se v Debeluhu tako rado je zaradi vin. Kot pri hrani, kjer domiselno meša sloge, vplive, ideje z lokalnimi in osebnimi posebnostmi,  tudi pri vinih tako uspešno druži posavsko zavednost s svetovno vinsko razgledanostjo, da se pri Debeluhu pijejo vina z večnega spiska želja.

Kaj pa roštilj? Le, če romaš v Brežice na raviole s potočnimi raki, si nagrajen še z Debeluhovo pleskavico! Potočni raki so po 15 urah počasnosti v tako svilnati, toda tako polno-globoki omaki, da ne povzdigne le raviolov (svetovnega prvaka) in (surovih) špargljev, temveč celoten chefov meni, zato je pleskavica čisto na koncu za preizkus – vse, kar je bilo pred tem, je bilo dobro le, če se še ne predate.

 

Rad Dobrojem priporoča

debeluh lisičke2

Lisičke, rumenjak, pujsove kokice

Brez skrbi, pri Debeluhu se ne boste zredili, pa čeprav bo hodov več kot ima Debeluhov žar na oglje rešetk, in vin več kot se jih boste jutri spomnili. Od vrhunsko dobrega se, namreč, ne redi! Pravzaprav boste prišli na pleskavico, a potem boste veseli, da je razvajanje pred njo trajalo tako dolgo.

 

Ocena: 4 srčki

debeluh ravioli potočni raki2

Ravioli s potočnimi raki

Nikar ne podcenjujte Debeluha, ker je začel z roštiljem in se tako imenuje njegova brežiška Oštarija! Raje (o)cenite Debeluha, ker še zmeraj uporablja (tudi) roštilj, pa čeprav je po svetu zaslovel s testeninami, na Hrvaškem s svetovnimi vini, pri nas pa s foie gras torticami! Kdor gre v Brežice na pleskavico in lutenico, se bo namreč prekrstil v dobrojedca zaradi postrvi s krompirjem, raviolov s potočnimi raki, krškopoljca z modro frankinjo, jagod s hrenom, čokolade s korenjem. In kdor gre v Debeluha na tortico z gosjimi jetri, na enajst hodov z mednarodno vinsko spremljavo, na prave bordojske cannelé in prave bizeljske prinele, bo na koncu z veseljem še – pleskavico.

OŠTERIJA DEBELUH
Ocenjujemo za Izbor okusov

debeluh ambient6

Ošterija Debeluh

Debeluh je Balkan tako pofrancozil, Italijo pa tako poslovenil, da to ni debelo, a tudi ne suho, pač pa simpatično in sproščeno, a na lep, fin, izdelan, vrhunski in vinski način.
Klik

Ošterija Debeluh

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Teden restavracij, SladoLent

Tags: , , , , , , , , , ,