Ocenjujemo: vsaka tržnica potrebuje dobrega oštirja in vsako mesto dobro restavracijo. Celje ima za te potrebe gostilno Oštirka.

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Oštirka je zato, da na celjsko tržnico ni treba le zaradi zelenjave. Včasih je Jež počasi kuhal le malice, danes pa Oštirka počasi kuha posodobljene jedi. Ime je staro, vse drugo pa je novo. Miran Ojsteršek je imel v Dramljah (pre)veliko gostilno, v Oštirki pa dela Celju in tržnici primerno. A ker je pravi chef, tukaj ni ne pic ne burgerjev, so pa malice, kosila, sladice, dve dodatni sobi za prte in staro obzidje za večerno romantiko.

Oštirka, vrt, četrtkov glasbeni večer3

Oštirka, vrt, četrtkov glasbeni večer

Ocena: 1 srček

Sicer je Oštirka, toda v njej kuha oštir. Gre za kuhanje, ne pa pogrevanje in kar je vse po dandanašnje površno skuhano. Tukaj pa je še dovolj po ”starem” (omake, znane jedi, dnevna ponudba), da je oštirsko, a tudi po novem, da ni le za tržnico (videz, tehnike, izbor sestavin, ”vitkost”). K temu sodi tudi profesionalnost ambienta in posadke.

Oštirsko je gostoljubje, ki ustvarja občutek ”moje gostilne”, kjer se vsi poznamo in smo stalni gostje. Tudi zaradi preprostih, znanih, vsi jih imamo radi, jedi. Celjska gostilna, skratka. To v Celju, ki mu primanjkuje preprosto-dobrih gostiln še toliko več pomeni.

Oštirka, Jelenji tatar, malina, črni oreh2

Oštirka, Jelenji tatar, malina, črni oreh

Kakor se gostu zahoče, Oštirka je gostilna, oziroma bistro, kot je zdaj v mestih moderno, ali pa restavracija, v kateri boš storil najboljše, če se boš prepustil chefovim predlogom (meniju, večerji na urbanem vrtu).

Rad Dobrojem priporoča

Oštirka, Raviol dimljene postrvi2

Oštirka, Raviol dimljene postrvi

Vsaka tržnica potrebuje dobrega oštirja in vsako mesto dobro restavracijo. Celje ima za te potrebe Oštirko. Gostilna Oštirka zjutraj vabi na tržnico, dopoldan na oštirjev golaž, opoldan na dnevno kosilo, popoldan na domačo tortico in zvečer na urbano druženje. Čeprav je Oštirka gostilna, v kateri se vam lahko mudi, pa je najboljše, kar je pripravljeno počasi. Zato ne izpustite poglavja sous vide!

Obisk, julij 2021

 • Mestni vrt

  Zunaj je na sprednji strani tržnica, na zadnji pa ob starem celjskem obzidju urbani in ”skriti” vrt. Znotraj je Oštirka sodobna kot mestni bistro, z majhnimi mizami, ki pričakujejo ”hitre” goste, vendar prostorna, zato pričakuje veliko gostov.

  Oštirka, vrt, četrtkov glasbeni večer2
  od
 • Pozdrav

  Na lesenem čolničku domač jurkin kruh, jurkina marmelada, domača salama, zeliščna skuta, solni cvet. Kdor ve, da je chef mojster za suhe mesnine, mu je takšen pozdrav na ”mestni zabavi” logičen, kdor ne, pa ga začudi, ker/če mu natakar ne razloži.

  Oštirka, pozdrav
  od
 • Jelenov tatar

  Jelenov tatar, gobova krema, malinov kuli, črni oreh, ocvrto prepeličje jajce, drobnjakovo olje, drobnjak. Jed, ki otvori ”mestno zabavo” na lepi zelenici ob starem obzidju in pove, da Oštirka ni le dnevna gostilna na tržnici. Dobro sožitje okusov, ker je poudarek na nežni divjačini, vse drugo naokrog pa z barvami, teksturami, okusi to podpira in primerno začinja.

  Oštirka, Jelenji tatar, malina, črni oreh2
  od
 • Rdeča postrv

  Marinirana rdeča postrv, krompirjeva krema z dimljenim hrenom, fermentirana zelenjava. Jed z jedilnega lista, ki pove veliko tudi o njem – da je, namreč, Oštirko potrebno resno jemati …, da ni bistro-gostilna, temveč restavracija, ki pa ponuja (tudi) gostilniške jedi, vendar na urbani (sodoben) način. Čvrsta, okusna in z občutkom pacana postrv, z nežno, vendar krepko spremljavo. Zelenjava sicer ni fermentirana, temveč okisana, toda ravno zato je odlična spremljava hladni, uvodni jedi. Tudi krompirjeva krema s pohvaljenim okusom nežne odimljenosti in pikantnosti (zato bi si je želel več, ne le za lepotni vzorec). Jed se ne važi z obliko in prezentacijo, zaradi česar jo lahko nepozoren jedec preveč zlahka pospravi, a v njej je pravi nadokus, ki ima tudi zgodbo (s tržnice).

  Oštirka, Marinirana rdeča postrv, krompirjeva krema, fermentirana zelenjava2
  od
 • Travniška juha

  Zeliščni profiteroli na porovi kremi, travniška zeliščna juha. Tudi to sodi na mestno tržnico! Pohvalno zaradi okusa luštreka, ki se je iz naših juh že kar izgubil. Juha, ki sodi v večerni meni.

  Oštirka, Travniška juha1
  od
 • Postrvji raviol

  Raviol z dimljeno postrvjo, krema iz pečene zelene in jabolka, consomme dimljene postrvi, fermentirana zelenjava. S to jedjo pa Oštirka pokaže, da sredi mesta ne morejo biti le kremice in penice, temveč je potrebno tudi na urbani zabavi – kuhati. Morda ne najbolj posrečeno sosledje – ”juha” po juhi -, toda upravičeno zaradi nadokusa raviola.

  Oštirka, Raviol dimljene postrvi2
  od
 • Goveje ličnice

  Oštirkina prepoznavna jed. Goveje ličnice, omaka modre frankinje, stročji fižol, čebulna kisla smetana, pečen krompirček, šalotkin drobljenec. Kuharju moraš priznati: zna (s)kuhati (omaka!) in tudi uporabljati sodobne tehnike (lička), ter zna poudarjati svojo zgodbo s tržnice (sezonska priloga).

  Oštirka, Goveja lička, stročji fižol, krompir1
  od
 • Vrat krškopoljskega prašiča

  Vrat krškopoljskega prašiča (sous vide), s pečenim krompirjem, omaka modre frankinje, zelenjava s tržnice, lisičke. Oštirkin ”steak” za vse mesojedce, ki cenijo sočnost mesa in globino omake. Sezonske lisičke in modra frankinja upravičita posebno stran jedilnega lista (sous vide). Oštirka ne kuha ”počasi” le zaradi modnosti in praktičnosti, temveč z dolgo in temperaturno kontrolirano kopeljo mehča sicer trde, ”žilave” in ”slabe” kose mesa.

  Oštirka, Vrat krškopoljskega prašiča, krema modre frankinje, zelenjava s tržnice1
  od
 • Panakota

  Kuhana kisla smetana, sveže sezonsko sadje, crumble ajdove kaše in kave.

  Oštirka, Kuhana kisla smetana, sadje1
  od
 • LePotica

  Le potica, domači sivkin sladoled, karamelizirani orehi, jabolčni konkase. Pravzaprav: če bi bile vse jedi za 2 srčka, potem bi bila tudi potica. To je vsekakor sladica, ki predstavlja Oštirko. Še več takšnih jedi, pa ni pomembno, ali je za 1 ali 2 (srčka), ker (mi) je najbolj pomembno, da je vse dobro.

  Oštirka, LePotica, sivkin sladoled1
  od
 • Vinska spremljava

  Predlagana vina k meniju: aperitiv, penina Medot 48; jelenov tatar: Rose 2020, Gaube; raviol z dimljeno postrvjo: Nostra 2018, Tilia; goveja lička: Epoca 2017, Ferdinand (70 % merlot in 30 % CS).

  Oštirka, kozarci
  od

Gostilna Oštirka

Oštirka, Goveja lička, stročji fižol, krompir1

Počasne jedi

Jedi s tržnice na sodobno-počasen način
Klik

Počasne jedi

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, Teden restavracij

Tags: , , , , ,