Ocenjujemo: Leon Pintarič je najmlajši slovenski chef s tremi srčki – Prenovljena Gostilna Rajh je ohranila domačno-družinski šarm in pridobila sodobni oder nove prekmurske kuhinje
Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger
Gostilna Rajh je že generacije najboljša prekmurska gostilna! Glede tega zdaj, ko je za štedilnikom že peta generacija, ni razlik, pa čeprav se je ogromno spremenilo. Gostilna Rajh je po temeljiti obnovi, ko je postala ena najlepših slovenskih gostiln, in odkar je Leon Pintarič najmlajši slovenski chef s tremi srčki, še vedno najboljša prekmurska gostilna. Le da je zdaj najboljša ravno zato, ker je še vedno – prekmurska!
Družina Rajh, četrta in peta generacija
Še vedno je prekmurska gibanica najbolj znana slovenska sladica in prekmurski bograč najbolj znana prekmurska jed, toda časi se spreminjajo in z njimi tudi stara Rajhova gostilna, ki se je začela v majhni trgovini, ko sta se Ignac in Karolina v njej odločila točiti tudi jabolčnik, potem pa sta dedek Geza in babica Marija začela z ocvrtimi piščanci, slavonskimi ribami, preprostimi enolončnicami, prekmurskimi pogačami in domačim kruhom.
Ocena: 3 srčki
Gostilna Rajh, terasa
Sodobno prenovljeni Rajh, ki je ohranil ves svoj domačno-družinski šarm, ostaja veren tradiciji, a se vedno manj zanaša na slavo bograča in rejtašev. Rajhova tradicija namreč ni obstala v preteklosti in zato tam tudi ni pustila prekmurske kuhinje, pa čeprav je prav ta med množico slovenskih ”kuhinj” zaradi svojih posebnih jedi (in imen) najbrž najbolj samosvoje-prepoznavna. Toda, ko najmlajši slovenski chef s toliko srčki v novem Rajhu, niza svoje degustacijske hode, v njih ostaja še vse po starem, čeprav je ustvarjeno po novem. To je, skratka, nova prekmurska kuhinja!
Gostilna Rajh, mlečne kumare in krvavica
Seveda, tako kot so se že v preteklosti mnogi čudili, kako je lahko tradicionalna gostilna, ki slovi po kolinah in svinjskih tačkah, uvrščena v prvo slovensko ligo, se bodo zdaj čudili, kako lahko tradicionalna podeželska gostilna postane tako sodobna, mlada, elegantna, napredna. Pa je odgovor le en in tako preprost: Zato (ker) prekmurska kuhinja prav zaradi Rajha že dolgo ni več le prekmurska gibanica!
Gostilna Rajh, goveji jezik in pečeno zelje
Tako Rajh v svojem spreminjanju in nenehnem pomlajanju ostaja ves čas in po svoje enak, kot v časih dedka in babice. Le družinska tradicija se daljša in bogati, le novo pomlajuje staro in upošteva izkušeno.
Rad Dobrojem priporoča
Leon Pintarič, foto Nejc Pernek
Gostilna Rajh se ne stara, saj je z vsako novo generacijo mlajša. Če smo včasih šli tja na bograč, a so nas s čuntami presenetili za tri srčke, gremo zdaj na tri srčke, a nas presenetijo s svinjskimi tačkami. Gostilna Rajh je prekmursko kuhinjo dvignila na vrhunski nivo, a tako, da Naci ob šanku s prijatelji še vedno igra karte, čeprav se šesta generacija že kobaca pod mizo, in imena jedi še vedno razumejo le Bakovčani, čeprav so gosja jetra na jedilniku že 35 let.
Obisk, avgust 2021
-
Prenova
Gostilna Rajh je lockdown odlično izkoristila, tako da je zdaj stara gostilna v celoti obnovljena in nova. Ohranila je vso svojo domačnost in ji dodala elegantno sodobnost, v jedilnici in na terasi.
Gostilna Rajh jedilnica2, foto Nejc Pernek
od
-
Chef
Rajh ostaja veren tradiciji, a se vedno manj zanaša na slavo bograča in rejtašev. Rajhova tradicija namreč ni obstala v preteklosti in zato tam tudi ni pustila prekmurske kuhinje, pa čeprav je prav ta med množico slovenskih ”kuhinj” zaradi svojih posebnih jedi (in imen) najbrž najbolj samosvoje-prepoznavna. Toda, ko Leon Pintarič (letnik 1994, kuharska šola v Avstriji, kuharsko izpopolnjevanje na Dunaju, Fabios in Steirereck), najmlajši slovenski chef s tremi srčki v novem Rajhu niza svoje degustacijske hode, v njih ostaja še vse po starem, čeprav je ustvarjeno po novem. To je, skratka, nova prekmurska kuhinja!
Gostilna Rajh Leon Pintarič2, foto Nejc Pernek
od
Avtor slike: Nejc Pernek
-
Pozdrav
Pozdrav iz kuhinje kot pravi chefov amuse bouche ne preseneti le z več hodi, temveč ostaja veren tudi Rajhovi tradiciji. Če te je včasih ob prihodu na šanku pozdravila račja pašteta na ajdovem kruhu, nato pa ti za mizo apetit pognal domači špeh s papriko, je zdaj Rajhove ”klasike” za cel pladenj na sredi nove jedilnice, ki je zdizajnirana do zadnje podrobnosti. Zato je tudi ta chefov pozdrav poln podrobnosti: na hrustljavi blazinici iz tankega testa sta hrenova pena in peteršiljev prah; domači ”špek” je na hrustljavem kruhu, ki mu delajo družbo ”grisini” z ocvirki; račja pašteta je povaljana v sesekljane lešnike, s čopom jurkine marmelade.
Gostilna Rajh, pozdrav amuse bouche5
od
-
Tačke
A najboljše je še vedno tisto, kar je potrebno krepko prijeti in vneto glodati. Če so se svinjske tačke, v juhi, na golaž ali pečene, ohranile pri hiši zaradi tistih, ki so si upali, si jih zdaj mladi Rajhov chef upa ponuditi vsem, ki so se prišli omastit z njegovo ”novo” prekmursko kuhinjo. Čez pečene svinjske kosti je naribal le hren, vse drugo je opravilo cmokanje.
Gostilna Rajh, pozdrav amuse bouche8
od
-
Kozji sir
Luštov rumeni in rdeči paradižnik, avokadova krema, kozji sir, opraženi indijski oreščki, bučno olje, slana limona, sveža meta. Zraven je sveže pečen langaš s hrenom, v obliki bombetke. Vsaka jed pripoveduje zgodbo svojih lokalnih sestavin, ki pa se v novi prekmurski kuhinji ne branijo razgledanih idej in vplivov.
Gostilna Rajh, Luštov kozji sir1
od
-
Jezik
Goveji jezik v goveji juhi z bučnim oljem … Le da je jezik, ki je seveda po pravilih potresen s porom in napit z bučnim oljem, ovit v v tlačenko, ki se prelita z reducirano juho stopi in na licu mesta omasti še mlado zelje, pečeno na oglju, zabeljeno z bučno majonezo in ošiljeno z gorčičnimi semeni.
Gostilna Rajh, goveji jezik in pečeno zelje2
od
-
Ugorke
Kombinacija hladnih mlečnih kumar (ugorke) in krvavice, z dodatno hrustljavostjo in dekorativnostjo opečenih kruhov kock. Ugorke je izostrila dimljena sladka paprika, krožnik je pobarvalo bučno olje, krvavico so odišavili v cvetovi kopra, toda šopek je naredil ”cvet” marinirane kumare, ker je bila premazana s prijetno pekočo pasto.
Gostilna Rajh, mlečne kumare in krvavica1
od
-
Postrv
”Krvavemu” okusu je sledila nedolžna belina postrvi, ki pa ji je globino dodala marinada lešnikovega olja, v družbi praženih lešnikov. Zemljast okus humusa z rezinami gomoljaste zelene so poživile čebulice, vložene v malinovem kisu, postrvji kaviar, hrustek s chia semeni in listi kapucinke. Za vsak slučaj je pomagala še makova bageta s semeni.
Gostilna Rajh, marinirana bela postrv na humusu z zelenjavo in lešniki2
od
-
Gosja jetra
Po 35 letih jedi z gosjimi jetri je novi recept mladi chef zastavil minimalistično. Jetra je povaljal v finih drobtinah in ocvrl, da so se še bolj topila v sredici, obložil jih je z jabolkom, ki mu je tanke rezine glaziral s sladkorjem, in garniral z mini jabolkom, ki ga je vložil, nato pa jih pri mizi zalil še z gosto-lepljivo-umami gosjo omako iz gosjih hrbtišč in želodčkov. Minimalistično?
Gostilna Rajh, ocvrta gosja jetra z jabolki1
od
-
Tomahavk
Angus je zakon je suho zorjena govedina s prekmurske kmetije Horvat. Iz tomahavka (bržola z dolgo kostjo) je chef Leon odrezal debeli rezini, ki ju je hitro popekel na japonskem žaru na oglju. A spet je presenetil s prilogo, tokrat iz jajčevcev, pečenih, kreme, s paradižnikom. Sok od pečenja je pri mizi potreboval le še nekaj kapljic olivnega olja (Chiavalon, organic).
Gostilna Rajh, steak tomahavka na japonskem žaru in jajčevci1
od
-
Med, ajda, mleko
Predsladica kot ”razkužilo”, nevtralno glajenje čutil z medenimi oblati, kremo ajdovega medu in rdečo peso, ob spremljavi mlečnega sladoleda, ajdove pokovke in čipke.
Gostilna Rajh, med, ajda in mleko2
od
-
Čokolada
Zelo čokoladno, a ne pretežko, pečena temna čokolada, lešnikova krema, bela čokolada, domače robide, sesekljani lešniki.
Gostilna Rajh, pečena temna čokolada in robide1
od
-
Vinska spremljava
Prav je, da je Rajh pri vinih lokal-patriotski, čeprav bi si kombinacij, okusov, idej, inovacij polne jedi včasih želele več dogodivščine. Zato je tukaj prostora še za vse: za Rajha, da novi prekmurski kuhinji najde več prav takšne nove (ne le sveže) vinske spremljave; za prekmurske vinarje, da ga k temu izzovejo; in za pivce, da si – ob čuntah – več upajo.
Šipon, 2019, Fürst, dovolj svež in resen hkrati za ugorke in krvavico; Sauvignon Breg, 2017, Marof, dovolj mineralno-slan za sladkovodno nežnost bele postrvi; Mystery, Sanctum, dovolj zeliščen (vermut), da gosjim jetrom ni dodal preveč sladkosti; Anna, 2015, Marof, dovolj prekmurskega merlota za spremljavo ”japonskemu” žaru.
Gostilna Rajh, vinska spremljava
od
Najboljša prekmurska gostilna
Staro, ki je vedno mlajše
Klik Najboljša prekmurska gostilna
IZBOR OKUSOV
Vse o ocenjevanju na vivi.si
Klik
Vse o ocenjevanju na vivi.si
Izbor okusov za gostince
Informacije za gostince o iskalniku najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov.
Klik
Izbor okusov za gostince
VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, Teden restavracij
Rad dobro jem
Zakaj je to pomembno? Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci! Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom. Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Ker hrana ni le všečna in nevšečna! Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno. Ker je zato potrebno znati jesti!...
Klik Gostilna Rajh: ❤️❤️❤️ Leona Pintariča