Ocenjujemo: Na Ljubljanskem gradu Grajska vinoteka gledalcem ponuja najlepši razgled na Ljubljano, pivcem pa ob najboljših slovenskih vinih tudi dobro hrano. Tudi v Tednu restavracij.

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Sedi, da se predstava lahko začne. Nastopajo: bela Ljubljana, sončni zahod in grajski zbor (žonglerji, sprehajalci, tekači, psi, z in brez gospodarjev). Za pijačo je dobro poskrbljeno, v čebru je veliko na kozarec, v vinoteki pa vse najboljše iz cele Slovenije. Kaj pa hrana? Ob takšnem razgledu in takšnih vinih bi bila za zraven dovolj že tista ”taca”, ki tukaj diši po dobrem in na roko zrezanem pršutu. Vse drugo je, torej, v tej predstavi na Grajski planoti za nagrado in aplavz!

Grajska vinoteka1

Grajska vinoteka

Seveda, to je predvsem vinoteka, ki ti ponosno razkaže več kot 300 vrhunskih slovenskih vin iz vseh treh vinorodnih dežel, zraven pa na roko nareže pršut in druge mesnine, zato je tudi ponudba jedi takšna – za žejo: sendvič za tiste, ki jih je ”vzpon” na Grad preveč utrudil, narezek ob vinski degustaciji, da vin ni potrebno ”pljuvati”, kranjska klobasa za družbo, ki si je naročila še eno rundo, krompirček, ker je z lardom in na sredini mize.

Ocena: 1 srček

Grajska vinoteka, razgled1

Grajska vinoteka

Toda Grajska vinoteka je tudi terasa, ki ji v Ljubljani v lepem vremenu ni enake, saj je s ”tribune” najlepši razgled na mesto, s katerega te kar vzpenjača pripelje do mize. Torej ne bi bilo prav, da bi gledalci le dobro pili, nato pa pri sosedih dobro jedli. Zato v grajski predstavi nastopa tudi chef, ki se je kuharsko sprehodil že po celi Ljubljani, tako da dovolj dobro pozna ”sceno” in ve, kje mu je igralsko mesto. Jan Gomboc ne tekmuje ne s sosedi in ne z vini, temveč vse ”le” dopolnjuje!

Zato so gledalci v Vinoteki nagrajeni. Prišli so na vino in si naročili nekaj le za zraven, dobili pa mariniranega brancina, ki še plava, zelenjavni tatar, ki ni vegetarijansko bledoličen, ješprenjček, ki je hit za žlico, potrebušino, ki je res hrustljava in še pikantna, prepelico, ki je nimajo niti v mestu …, ter na koncu še kar dve princeski.

Če si povsod drugje ob dobri hrani privoščiš tudi vinsko spremljavo, tukaj dobrim vinom privošči tudi pravo hrano!

Rad Dobrojem priporoča

Grajska vinoteka, vege tatar3

Grajska vinoteka, vege tatar

Na Ljubljanskem gradu so vloge dobro razdeljene. Strelec je vrhunska restavracija, ki te popelje v svet kulinaričnih užitkov. Na gradu je zelo dobra gostilna, ki te popelje po celotni kulinarični Sloveniji. Zato se v Grajsko vinoteko odpelji z vzpenjačo, da spoznaš vrhunska slovenska vina, ki imajo dobro kulinarično spremljavo.

Obisk, junij 2021

  • Vinoteka

    Na Ljubljanskem gradu je vinoteka, ki ti ponosno razkaže več kot 300 vrhunskih slovenskih vin iz vseh treh vinorodnih dežel, zraven pa na roko nareže pršut in druge mesnine, zato je tudi ponudba jedi takšna – za žejo: sendvič za tiste, ki jih je ”vzpon” na Grad preveč utrudil, narezek ob vinski degustaciji, da vin ni potrebno ”pljuvati”, kranjska klobasa za družbo, ki si je naročila še eno rundo, krompirček, ker je z lardom in na sredini mize.

    Grajska vinoteka
    od
  • Chef

    Toda Grajska vinoteka je tudi terasa, ki ji v Ljubljani v lepem vremenu ni enake, saj je s ”tribune” najlepši razgled na mesto, s katerega te kar vzpenjača pripelje do mize. Torej ne bi bilo prav, da bi gledalci le dobro pili, nato pa pri sosedih dobro jedli. Zato v grajski predstavi nastopa tudi chef, ki se je kuharsko sprehodil že po celi Ljubljani, tako da dovolj dobro pozna ”sceno” in ve, kje mu je igralsko mesto. Jan Gomboc ne tekmuje ne s sosedi in ne z vini, temveč vse ”le” dopolnjuje!

    Grajska vinoteka, chef Jan Gomboc
    od
  • Nagrada

    Zato so gledalci v Vinoteki nagrajeni. Prišli so na vino in si naročili nekaj le za zraven, dobili pa mariniranega brancina, ki še plava, zelenjavni tatar, ki ni vegetarijansko bledoličen, ješprenjček, ki je hit za žlico, potrebušino, ki je res hrustljava in še pikantna, prepelico, ki je nimajo niti v mestu …, ter na koncu še kar dve princeski.

    Grajska vinoteka, vege tatar
    od
  • Predstava

    Sedi, da se predstava lahko začne. Nastopajo: bela Ljubljana, sončni zahod in grajski zbor (žonglerji, sprehajalci, tekači, psi, z in brez gospodarjev). Za pijačo je dobro poskrbljeno, v čebru je veliko na kozarec, v vinoteki pa vse najboljše iz cele Slovenije. Kaj pa hrana?

    Grajska vinoteka
    od
  • Tatar

    Lečin tatar, okisana redkvica in topinambur, ajdove kokice, sveža krebuljica. Ugodno preseneti prijetna pikantnost, ki razširi okuse, pri čemer teksturno pomagajo tudi ajdove kokice in s kislino okisane redkvice. Posebna pohvala gre še topinamburju. Skratka, ni vegetarijansko bledolično!

    Grajska vinoteka, vege tatar
    od
  • Ceviche

    Mariniran brancin, limonova majoneza, vložen morski koprc, sipin čips. Pravi ceviche, ker brancin ni bil mariniran/kuhan na zalogo. A težko delo za vino, zaradi kisline.

    Grajska vinoteka, brancinov ceviche
    od
  • Ričota

    Ješprenjeva rižota z brokolijem, čemažem in šparglji, Tolminski sir, šampinjoni, zdrobljeni lešniki, ocvrta čebula. Ne ješprenj, temveč ješprenjček, ne na žlico, temveč z žlico, ne suho in dolgočasno, temveč sočno in pikantno. ”Enolončnica”, ki je nagradi za ”vzpon”. Videti je preprosto, a uspeh se skriva v podrobnostih, ki jih od kuharja zahteva vsaka posamezna sestavina. Primer kdaj in kaj je tako dobro, da je kar za 1 srček.

    Grajska vinoteka, ješprenjček
    od
  • Potrebušina

    Svinjska potrebušina, grahov pire z meto, leča. Za resno kosilo je na Grajski planoti gostzilna, za resno večerjo pa restavracija. A zato z glavnimi jedmi Vinoteka ne opravi površno. Za prepelico je dovolj, da sploh je, za potrebušino pa, da res hrusta … Te jedi se ne bahajo, saj imajo okus!

    Grajska vinoteka, potrebušina
    od
  • Kranjska

    Kranjska klobasa, ocvrto rdeče zelje, vložena gorčična semena in gorčica. Seveda kranjsko naredi mesar, toda potrebno jo je tudi prav skuhati, lepo zrezati in primerno ”opremiti”. Ocvrto zelje je dobra ideja, vložena gorčična semena pa dober chefovski trik. Za bratsko deljenje.

    Grajska vinoteka, kranjska klobasa z ocvrtim rdečim zeljem
    od
  • Krompirček

    Krompirček z domačo omako. Nujno ob tretjem kozarcu.

    Grajska vinoteka, krompirček
    od
  • Panakota

    Panna cotta s citrusi, bezgovim sirupom in mandarino. V poplavi panakot v naših gostilnah, si to (vsaj) zapomniš.

    Grajska vinoteka, panakota
    od
  • Princeski

    Vinski princeski polnjeni z moussom izabele in bele čokolade, preliti z omako iz izabele. Vinoteka mora imeti tudi vinsko sladico. Ve kdo, zakaj je v naših gostilnah tako malo princesk, če pa jih imamo doma tako radi?

    P.s. Kdor ni za vino, lahko v Vinoteki liže sladoled iz izabele.

    Grajska vinoteka, princeski
    od
  • Vinska spremljava

    Penina Anastazija brut, 2012, vinarstvo Rebula, Kras je bila ta mesec (maj) tisto osvežilo, ki so ga bili veseli gledalci sončnega zahoda. Ceviche: v boj s kislino je somelje poslal Štajerca, Ranina, 2019, Steyer. Ješprenjček: gospodarjevo vino je pol leta zorelo v inoxu, Rebula, 2019, Belica . Potrebušina: petrolejsko prepoznaven Renski rizling, 2017, Protner.

    Grajska vinoteka
    od

Grajska vinoteka

Grajska vinoteka, chef Jan Gomboc3

Razgled in hrana k vinu

Vinska predstava s hrano za spremljavo nad Ljubljano
Klik

Razgled in hrana k vinu

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, SladoLent

Tags: , , , , ,