Ocenjujemo: Hiša Krasna ponuja gostoljubje in udobje za dopust in počitek, toda na romantičnem kraškem vrtu in v domačni restavraciji je tudi hrana chefa Aleša Širce – krasna.
Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger
Na robu vasi z najstarejšo kraško pršutarno, vojaškim muzejem, cerkvijo svetega Mihaela, Fabianovo muzejsko trgovino ter bližino Lipice, Vilenice in Živega muzeja Krasa, Postojnske in Škocjanskih jam, Trsta, Glinščice in Kokoši, je velika Muhina kraška vrtača, ob njej pa je hiša Krasna. Prodnat pesek za kraško-kamnito ograjo je za parket romantične restavracije, v kateri Kraševec Aleš Širca tradicionalne sestavine Krasa in divje okuse Istre spreminja v moderne, toda domače, dopustniške, toda vrhunske jedi. Če vzameš 6-hodni meni, si preizkusil celoten – nocojšnji – jedilni list. Če se prepustiš nasvetom, boš pil dobro. Če tukaj tudi spiš, boš končal v kleti.
Hiša Krasna: Dajana Škibin, Aleš Širca, Anže Zech, Boris Škibin
Nekaj je na tem Krasu in ob tej vrtači, za tem kamnitim zidom in pod tem velikim napisom, v tej gostilniški vasi, ki je včasih skrbela za pošto med Trstom in Dunajem, danes pa skrbi za počitek med uživanjem, nekaj je v teh ljudeh, naravi, krajih, običajih, da sem tako radi zavijemo, pa čeprav je le kras, torej ”le” kamenje.
Ocena: ❤️❤️
Hiša Krasna, hladna paradižnikova juha z lešniki
V vrhunsko gostilno gremo zaradi drugih. Če pa jo tako hvalijo … V Hišo Krasna pa gremo zaradi sebe! A se s tem raje preveč ne hvalimo … Hiša Krasna ima le šest sob in ponuja le gostoljubnost družine Škibin.
Hiša Krasna, postrv
Krasna nagovarja zahtevne, ki jim ni vseeno iz kakšnega lesa je postelja, kakšen kamen je na steni, koliko let zorijo vina v kleti, s katere kmetije so mesnine in kaj raste v sezoni. Zato gremo sem na oddih, dopust, počivat in uživat! Ker za to potrebujemo udobje, mir, lepoto, gostoljubje in določeno mero posebnosti, kar ekskluzivnosti. Oziroma, murvo na romantičnem atrijskem vrtu s prijetno glasbo in prijazno strežbo, dobrojedski scenosled spretnega chefa z izborno spremljavo iz kamnite vinske kleti in nato mehko posteljo, ker potem so za zajtrk Dajanine marmelade in čim več noči ima oddih, tem več jutranjih Borisovih omlet, s tartufi, pršutom, panceto, vrtnimi zelišči, kraškimi zelišči, kraškimi siri.
Rad Dobrojem priporoča
Hiša Krasna, chef Aleš Širca
Ime ne pretirava. A ni le Kras, s pršutom ob teranu v gospodarjevi kleti in s ponosom z bližnjih kmetij na chefovi mizi, temveč je tudi zelo drugače, z okusom v jedeh, ki so kraške zaradi tradicije in sestavin, sodobne pa zaradi izvedbe in idej. In ni le lepo, ker je Krasna še veliko več, zaradi hiše, ki ponuja tako gostoljubje kot udobje, in vasi, ki ima že toliko gostiln, a ni preveč. V Krasno gremo, ker je na Krasu res krasno.
Obisk, avgust 2021
-
Hiša za počitek
Na robu vasi z najstarejšo kraško pršutarno, vojaškim muzejem, cerkvijo svetega Mihaela, Fabianovo muzejsko trgovino ter bližino Lipice, Vilenice in Živega muzeja Krasa, Postojnske in Škocjanskih jam, Trsta, Glinščice in Kokoši, je velika Muhina kraška vrtača, ob njej pa je Hiša Krasna. Prodnat pesek za kraško-kamnito ograjo je za parket romantične restavracije,
Hiša krasna016
od
-
Chef
v kateri Kraševec Aleš Širca tradicionalne sestavine Krasa in divje okuse Istre spreminja v moderne, toda domače, dopustniške, toda vrhunske jedi. Če vzameš 6-hodni meni, si preizkusil celoten – nocojšnji – jedilni list. Če se prepustiš nasvetom, boš pil dobro. Če tukaj tudi spiš, boš končal v kleti.
Hiša Krasna, chef Aleš Širca1
od
-
Gostoljubje
Nekaj je na tem Krasu in ob tej vrtači, za tem kamnitim zidom in pod tem velikim napisom, v tej gostilniški vasi, ki je včasih skrbela za pošto med Trstom in Dunajem, danes pa skrbi za počitek med uživanjem, nekaj je v teh ljudeh, naravi, krajih, običajih, da sem tako radi zavijemo, pa čeprav je le kras, le kamenje.
Hiša Krasna, skupinska1
od
-
Kruh
Ko so bombetke takšne, je prav, da je za vsakega le ena. Sicer bi pojedli celo košarico še preden bi se začelo. Takšen kruh z drožmi ni enostavno poleti zamesiti, vzhajati in speči s tako hrustljavo skorjo in tako voljno sredico, zato čestitke. In prav je, ker natakar pohvali: ”Peče jih naša šefica!
Hiša Krasna, kruh, bombetka z drožmi2
od
-
Pozdrav
Piškotka polnjena s patejem, eden je iz domače paprike in paradižnika, drugi iz račje paštete in pomaranče. Ker je v obeh tako izrazit poudarek na okusu, je miniaturnost primerna. Če je preveč, se ne ceni dovolj, tako pa se mora jedec vsakemu posebej in zbrano posvetiti. Pohvale tudi ”luksuzni” kroglici rožnatega masla s solnim cvetom in rdečo peso!
Hiša Krasna, pozdrav2
od
-
Paradižnik
Logično, da poleti večerni chefov meni uvede hladna a la gazpacho juha, saj so ”paradižniki iz našega vrta ob Dragonji”. V juhi hrustajo fino-drobno zrezane kocke paprike, na njej pa praženi mandlji. Dober uvod, z lepo prezentacijo in poudarki nadokusa!
Hiša Krasna, hladna paradižnikova juha z lešniki1
od
-
Postrv
File dimljene postrvi (dolenjske) ribogojnice Goričar, granulat jogurta in citrusov, dehidrirana murva, olivno olje, listi krebuljice. Jed vzbudi radovednost že z obliko/teksturo, poteši pa jo s harmonijo v ustih, pa čeprav do konca nisi prepričan, kaj je jogurtov granulat in ali so majhni, rdeči, sladko-kiselkasti izsušeni popki kar z drevesa, ki te opazuje v kotu vrta. Dimljena postrv ohrani prevlado, čeprav je dimljena dovolj nežno, da je še surovo-sočna. To pomeni, da kislina (citrusi, jogurt) dobro opravi svojo nalogo. Dolenjsko postrv opraviči kraška murva.
Hiša Krasna, postrv1
od
-
Ravioli
Hišni ravioli polnjeni s kremo zelene, na dnu krema rumenega paradižnika, grahova espuma z baziliko, ocvrt sladki krompir, grahov poganjek za dekoracijo. Brez pripomb in hitro pomažeš krožnik, testenina kot na diplomskem kuharskem izpitu, sestavine kot iz učbenika in okus paradižnika, ki ostane v ustih.
Hiša Krasna, ravioli1
od
-
Hobotnica
Lovke jadranske hobotnice (sous vide, 3 ure na 70 stopinj, nato rahlo popečene), pečen mladi brkinski krompir s šalotko in bučnim oljem, morski šparglji (salikornija). Ker je krožnik velik, v njegovo majhno vdolbino pa gresta le dva debela kosa hobotnice, oči sugerirajo, da nekaj manjka. Ko začneš rezati (lepo, mehko) in namakati (odlična šalotkina omaka), pa ti je jasno, da so oči sicer gledale hobotnico, toda usta so se veselila krompirja. Manj je več, dobesedno! Le tri sestavine, toda vsaka da vse od sebe, ker tudi lahko (kakovost sestavin). In ker Brkini spadajo h Krasu, je tudi zgodba, saj je krompir premagal Jadran, dobra/prava.
Hiša Krasna, hobotnica2
od
-
Telečji file
Telečji file (sous vide, 3 ure na 55 stopinj), pire krompir, šeri omaka, glazirano oz. ožgano korenje, ocvrti list rdeče blitve. Zelo natančno in (spet) po pravilih. Po svoje nič posebnega, toda, ker je vsak element brezhiben, celota ni le všečna, temveč razveseljiva. Jed, ki te dopustniško crklja, saj si sem prišel uživat, ne pa ”delat”.
Hiša Krasna, telečji file1
od
-
Sorbet
Kot predsladica, da osveži. Če je pred tem kje zmanjkalo Krasa, ga je tukaj za vzor. Zelo prvinski sorbet hruške in brinjevca. Vse besedi so odveč, saj si želiš čim prej nadaljevanja.
Hiša krasna, sorbet hruška, brinjevec
od
-
Lešniki
Lešnik, mandelj in jagodičevje. Na dnu je mandljeva krema, na vrhu lešnikov drobljenec, naokrog so dehidrirane maline, a vse to le zaradi lešnikovega moussa, ki si zasluži poklon, saj ni le penast, temveč tudi polnjen, z jagodami! To je krasno/Krasna!
Hiša Krasna, lešniki in jagode1
od
-
Vinska spremljava
Spremljava meniju: penina Krasna brut, Puklavec, chardonnay in beli pinot, charmat metoda. File dimljene postrvi: Rebula, 2019, Batič, sveža sadnost, vendar z dovolj zrele globine za nežno odimljenost. Ravioli s skuto: Pinela, 2020, Guerila, ekološka pridelava in konvencionalna predelava, za dobro spremljavo. Lovke jadranske hobotnice: Vincent, 2017, Renčel, malvazija, chardonnay, sauvignon, oranžno vino z eleganco, najboljši par. Telečji file: Rubino, 2016, Fornazarič, passito, cabernet jagode v merlotu, dobra podpora teletini.
Hiša Krasna, vinska spremljava2
od
-
Pecivo
Pravi domači petit fours! Lešnikov piškot z domačo nutelo in linško oko, domači keksi, ki si jih poželiš še za domov, ali pa prosiš za recept, saj tvoji niso (vedno) tako dobri.
Hiša Krasna, drobno pecivo2
od
-
Zajtrk
Murva na romantičnem atrijskem vrtu s prijetno glasbo in prijazno strežbo, dobrojedski scenosled spretnega chefa z izborno spremljavo iz kamnite vinske kleti in nato mehka postelja, ker potem so za zajtrk Dajanine marmelade …
Hiša Krasna, zajtrk
od
-
Omleta
… in čim več noči ima oddih, tem več jutranjih Borisovih omlet, s tartufi, pršutom, panceto, vrtnimi zelišči, kraškimi zelišči, kraškimi siri.
Hiša Krasna, zajtrk, zeliščna omleta
od
Krasno na Krasu
Hiša za počitek in užitek
Klik Krasno na Krasu
IZBOR OKUSOV
Vse o ocenjevanju na vivi.si
Klik
Vse o ocenjevanju na vivi.si
Izbor okusov za gostince
Informacije za gostince o iskalniku najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov.
Klik
Izbor okusov za gostince
VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, Teden restavracij
Rad dobro jem
Zakaj je to pomembno? Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci! Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom. Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Ker hrana ni le všečna in nevšečna! Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno. Ker je zato potrebno znati jesti!...
Klik Hiša Krasna: ❤️❤️ na Krasu