Ocenjujeva za vivi.si: Operna klet, ki je bila prva morska restavracija v Ljubljani, ob Operi in parlamentu ni več v kleti, temveč na terasi in strehi, a še vedno vabi na morske jedi.

 

Violeta & Uroš Mencinger

Ker smo Slovenci ”nori” na morske jedi, Operna klet, ki je bila prva morska restavracija v Ljubljani, stari tradiciji dodaja le sedanjost; odkar se je iz kleti preselila na vrt, v bistro in na strešno teraso, so jedi še vedno kot nekoč (že sto let), a vseeno so današnje sveže, hrustljave, dišeče, žive in, nezanemarljivo, lepe. Zato je nova Operna klet popestritev spomina na osliče in lignje, čeprav so prvi v menzi vsak petek, drugi pa so sinonim za jed, ki je povsod. Operna klet je morska klasika, vendar na nivoju. Operna klet je tradicija, vendar danes. Ker Operna klet ni v kleti, temveč na strehi.

OPERNA KLET

Operna klet, ocvrti oslič, krompirjeva solata4

Operna klet, ocvrti oslič, krompirjeva solata

Operna klet je zajtrk za raziskovalce ljubljanskih znamenitosti, ki spijo tam, kjer so njihovi prednamci ponočevali. Operna klet je kosilo za izbrance, ki se ne skrivajo v poceni kleti, temveč hočejo med ljudi čez cesto. Operna klet je večerja za traviato, ker na koncu vedno zmaga ljubezen (do morskih jedi). Operna klet je za lačne morskih jedi, ki ne potrebujejo novih jedi, ker so stare večne.

Še zmeraj je staro, a na nov način, še zmeraj je tradicija, toda z današnjimi usti, še zmeraj je legenda, toda z novimi igralci, še zmeraj je morje, toda v njem je manj rib, zato jih je potrebno pravočasno naročiti, še zmeraj je klet, toda zdaj je na strehi, še zmeraj je zajtrk, toda z njim se začne, ne konča.

Rad Dobrojem priporoča

Operna klet, ribja juha2

Operna klet, ribja juha

Operna klet pod lignje ne postavi le novih krožnikov. Operna klet k lignjem ne ponudi le dobrih vin. Operna klet ne cvre le lignjev s papriko, temveč tudi osliče s pankom. Operna klet ni le na strehi, vrtu in na novih stolih. Operna klet ni le za skupščinske izbrance, le za turiste, le za stare Ljubljančane, le za mlade. Operna klet nima le mehke hobotnice, sočnih pokrovač, okusne rižote, lepe ribje juhe, finega sufleja. Ne le to, pač pa vse to, a le tako, da je še sveže, hrustljavo, dišeče in ”živo”! Zato lignji niso za srček, ker so vsak dan, temveč so za srček, ker niso za vsak dan.

Zakaj SRČKI

Operna klet

Operna klet, ocvrti lignji3

Foto zgodba: obisk 2022

Klet na terasi in strehi
Klik

Foto zgodba: obisk 2022

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , ,