Ocenjujeva za vivi.si: Končno ribja restavracija, ki ni morska, temveč sladkovodna – Ob ribnikih Preserje: izvirne jedi, lokalne sestavine in vrhunska slovenska vina

 

Violeta & Uroš Mencinger

Kaj je rajngla? Ni le (štajerska) kozica! Vse rajngle so namreč že tako zastarele, da so jih tudi najstarejši medtem že zamenjali z novimi ponvami, na katere se ne prijemajo čezmorski lignji in sosedovi raki. Zato so že pozabili, da so bile včasih v starih rajnglah pravzaprav le sladkovodne ribe, ki so se takrat še lovile, ne pa odmrzovale. Zakaj je morska Slovenija polna jezer in rek, morje pa ima le kratko obalo, toda dolg jedilni list?

NOVA RAJNGLA

Nova rajngla, koruzna panakota6

Nova rajngla, koruzna panakota

Tudi Rangla je v majhnem raju ob bregovih reke Savinje in ribnikih Preserje ob vstopu v Zgornjo Savinjsko dolino že dolgo. Toda priti so morali novi šef, chef in somelje, z novimi rajnglami, piskri in lonci, da se je park napolnil, da je gostilna dobila še pivski vrt, in da je na terasi nad ribnikom začelo končno sladkovodno dišati.

Zato se obisk ob preserskih ribnikih začne pravzaprav z ”nezadovoljstvom” … Kako je mogoče, da imajo v ribji gostilni tako malo morskih sadežev?! A se zelo hitro spremeni v zadovoljstvo, saj na vodni terasi ne poje morska klapa. Ne, v Novi rajngli niste na slanem dopustu, temveč na sladkem izletu! Prideš v park ob Savinji, se sprehodiš okrog jezer v Preserjih, se odžejaš na pivskem vrtu in postaneš radoveden, kaj tako diši iz novih ”rajngl” zgoraj v restavraciji.

Nova rajngla, ščuka4

Nova rajngla, ščuka

Veliko jih je že sladkovodno poskušalo, a so potem hitro obupali, ko so nabavili le postrvi, gostje pa naročili le brancine. Tudi Nova rajngla …, a je vztrajala! Najprej je bila potrebna ribiška sreča, kar je v morski deželi ob jezerih in rekah pravi podvig. Potem je bilo škoda te sladke ribe le slano cvreti, zato so bile potrebne nove rajngle. In nato, ko so gostom lepo pogrnili in fino natočili, so jim priskrbeli še izbrano družbo, z lokalnih kmetij, iz sosednjih ribogojnic in od najboljših slovenskih vinarjev! Zato si Vas sulci, ščuke in krapi zaslužijo!

Rad Dobrojem priporoča

Nova rajngla, vinska spremljava3

Nova rajngla, vinska spremljava

Nova rajngla je kulinarični izlet, na katerem pa ribe niso (le) slane, temveč tudi sladke, zato si namesto kovača s tartufi naročite krapa s kaviarjem, in to v pivski omaki! Ali namesto lignjev v trisu sulca z bobom, korenjem in prahom bučnega olja, namesto ne-divje grdobine domačo ščuko z divjim brokolijem, namesto vedno in povsod le postrvi s česnom pa smuča le z lešniki. Ker Nova rajngla resno misli s sladkovodnimi ribami, prisluhnite chefu Janu Resniku tudi, ko obljublja moderno in domače ter postreže kunca z ješprenjem, telečja jetrca z ajdo, žabe s pivom, jelena z gozdnimi jagodami, krškopoljca s hrustljavo kožo in divjega pujsa v golažu.

Zakaj SRČKI

Nova rajngla

Nova rajngla, solnograški žličniki3

Foto zgodba: obisk 2022

Nova rajngla je sladkovodna
Klik

Foto zgodba: obisk 2022

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , ,