Tudi vi boste pripravili večerjo za tri srčke, če boste naročili paket Galerije doma, ki ni le dober, temveč tudi veliko nauči – Ko komaj čakamo, kdaj bodo gostilne spet odprte, smo chefi doma s pomočjo novoceljske Galerije okusov

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Če mi ne smemo v gostilno, pa pride ona k nam … Postanite chef za en dan, nas poziva novoceljska Galerija okusov, zato se hitro naročite na največje kulinarično presenečenje letošnjega leta! Čeprav smo v najbolj norem letu tega stoletju, najbrž pa tudi prejšnjega, in četudi se je kljub vsemu na teh straneh letos zvrstilo toliko zvezdic in srčkov, ne le pri nas, temveč tudi v tujini, si res nismo mogli misliti, da nam bodo zaprli gostilne, potem pa bomo tako dobro jedli – doma. Tudi vi znate odslej skuhati za tri srčke!

Ko je uro pred večerjo pozvonilo pri vhodnih vratih, sta bila oba že nared, ona v chefovskem predpasniku, on v najboljših copatih. V kuhinji sta se greli obe pečici, električna in vodna, prva na 180, druga na 55 stopinj. V hladilniku sta se hladili obe vini, Marofov chardonnay z najboljše lege (Kramarovci, 2015) in Movijin modri pinot najboljšega letnika (2013). V jedilnici pa so, namesto treh srčkov, gorele tri sveče. Na obisk je prišla večerja Galerije okusov!

 • Galerija doma

  Če mi ne moremo v gostilno, pa pride ona k nam! Trije srčki Galerije okusov si zato zaslužijo kozarce z najvišjimi peclji, mizo z najlepšim prtom, zvočnike z najboljšo glasbo in tri sveče.

  Video za dober tek

  galerija doma miza
  od
 • Paket

  Ko pozvoni pri vratih, je Galerijin kurir v natakarski uniformi, okrog paketa pa je JRE trak druščine mladih evropskih vrhunskih chefov. S klikom na QR kodo chef Marko Magajne predstavi 4 hodni meni in zaželi: ”Uživajte ter dober tek!” Od tukaj naprej ste chef – vi!

  galerija doma paket
  od
 • Navodila

  Ob vseh potrebnih sestavinah, skrbno zapakiranih in označenih, so podrobna tiskana, barvna navodila, s katerimi vas Galeristi ”vabimo, da stopite v čevlje chefa.” Zaradi epidemije lokalno (Galerija doma), toda vseeno prepoznavno, s strastjo in ”brez skrbi, za sodelovanje ne potrebujete kuharskega predznanja, le dobro voljo in željo.” Slediti je potrebno le barvni shemi krogov in navodilom priprave, vključno s podrobnimi opisi kuharskih tehnik in, če koga vseeno skrbi, celo video navodili.

  galerija doma paket
  od
 • Zelena

  Za tatar jelena s topinamburjevo emulzijo, fermentirano redkvijo, poganjki redkve in čipsom topinamburja je potrebnih 12 minut, kolikor potrebuje kruh, da se dopeče v ogreti pečici, vi pa, da tatar v obliki žličnika zložite kot na sliki na najboljši domači krožnik za hladno predjed.

  Video navodilo

  galerija doma tatar jelena sestavine
  od
 • Rosa

  Sirna juha z vložkom mariniranega smuča, marinirano hruško z žafranom, fermentirano cvetačo, drobtinami rjavega masla in listi sveže krebuljice, potrebuje le 5 minut, med katerimi je le pazite, da juha ne zavre in se prismodi. Ne pozabite, juho čez smuča in njegovo družbo prelijte iz vrča ali omačnice pri mizi.

  Video navodilo

  galerija doma sirna juha sestavine
  od
 • Modra

  Ribeye steak so Galeristi medium spekli na žaru big green egg, kjer je dobil ”smoky flavor”, doma pa za ”vzvratno pečenje” po vodni kopeli potrebujete le še 20 minut – če imate sous vide napravo (grelec ali vodno pečico). Če ne, navodilo priporoča 2 uri na sobni temperaturi in 60 sekund pečenja na vsaki strani.

  Video navodilo

  galerija doma ribeye sestavine
  od
 • Rumena

  Čokoladno pito je potrebno (v petih minutah) le še zložiti z gelom citrusov, chantily kremo in piškotom.

  Video navodilo

  galerija doma čokoladna pita sestavine
  od
 • Tatar jelena

  Nič ne manjka, jelen je mariniran z brinovimi jagodami, topinamburjeva emulzija ga naredi voljnega, topinamburjev čips poživi njegovo doživljanje, fermentirana redkev sveže zaokroži nadokus. Niti sveži poganjki redkvice in celo v lončku, ne manjkajo. Le soli je (malo) preveč.

  galerija doma tatar jelena
  od
 • Sirna juha

  Juha je zmagovalka, pa čeprav so na zmagovalnih stopničkah vse štiri jedi. Zato, ker ni (le) juha, temveč je prava-kompleksna jed. Smuč je mariniran, da zadrži vso nežno-surovost, hruška je idealno-kavalirska do sira, ki je topljen (juha) in trd (Tolminc), fermentirana cvetača nadokus poglobi, drobtine rjavega masla, ki so priložene v epruveti, pa so tisto, kar takšnim juham velikokrat manjka, ne le, ko jih pripravljamo mi, temveč tudi pravi chefi!

  galerija doma sirna juha
  od
 • Ribeye steak

  Pravi bržolni kos, spečen medium, ki s pomočjo natančnega navodila ostane tudi po vzvratnem pečenju lepo rožnat. Z tiste, ki jim ne uspe, pa je to dober znak, da potrebujejo boljšo posodo (brez teflona). Čeprav je krompirjev kipnik preveč optimističen, da bo enako lep kot sveže pečen, čebula pa je predivja, ker ji je zmanjkalo časa do pravega fermenta, je za dva v takšnem bržolnem zrezku toliko dobrega mesa (in maščobe), da bo gorčična omaka prišla do svoje slave. Kdaj ste nazadnje doma jedli takšen ”smoky” steak s takšno prilogo?!

  galerija doma ribeye
  od
 • Čokoladna pita

  Po treh izdatnih hodih, ko je dobro, da morate vmes še ”kuhati”, tudi sladica ne prizanaša, saj je prava čokoladna ”bomba”. A steaki imajo radi takšno nadaljevanje, in če je chantily komu preredek, naj ga zamenja s stepeno smetano, saj mu bo citrusni gel olajšal vse tri plasti in še ”kupček”. Midva sva zato piškot iz oreščkov privarčevala do jutrišnje dopoldanske kave.

  galerija doma čokoladna pita
  od
 • Vino

  Galerija predlaga vinsko spremljavo k vsakemu hodu, in sicer: k jelenovem tatarju Triton lex, 2018, Edi Simčič, Primorska; k sirni juhi Riesling, 2018, Nik Weis, Mosel, Nemčija; k steaku Modra frankinja, 2011, Dveri Pax, Štajerska Slovenija, in k čokoladni piti Porto tawny, Niepoort, Portugalska.

  Domača someljejka pa je vseeno izbrala iz svoje vinske kleti, k sirni juhi Chardonnay Kramarovci, 2015, Marof, in k tatarju ter steaku Modri pinot, 2013, Movia, ki ga je ostalo še za finale k čokoladni piti.

  galerija doma miza tatar jelena
  od

Kaj potrebujete za Galerijo doma?

Takšna večerja, za katero se ni potrebno nikamor odpeljati in (skoraj) nič kuhati, stane manj kot v njeni restavraciji (meni številka 1 stane 34 evrov na osebo), a le, če upoštevate naslednje zahteve.

galerija doma tatar jelena1

Tatar jelena

 • Za štiri hode doma iz treh srčkov Galerije okusov potrebujejo kozarci najvišje peclje, miza najlepši prt in onadva najboljšo glasbo! Zato je takrat, ko gre večerja iz Novega Celja na bližnjo avtocesto, doma potreben hiter sestanek: kdo bo chef in kdo natakar? Za to se mora ona le na barve spoznati, on pa  se mora ta večer le njej posvetiti, saj bodo v Galeriji doma vsaj ta večer štiri filme s te-veja zamenjali štirje hodi iz Galerije okusov.
 • Za vse štiri hode so najbolj potrebne škarje, saj je celoten mise en place že v vrečkah, ki jih je potrebno le razrezati.
 • Za jelenov tatar potrebujete dve žlici za žličnik, pinceto za poganjke redkve in droži za v bodoče, saj po tem kruhu ne boste več jedli industrijskega kruha in pivskega kvasa;
 • Za sirno juho potrebujete majhen keramični vrč ali večjo omačnico, ker takšno juho je potrebno servirati kot se spodobi v finih gostilnah, torej pri mizi in ne kar iz lonca, kot se spodobi za vsakodnevno govejo juho.
 • Za bržolo iz keramičnega-jajčnega-dimnega žara potrebujete vodno kopel, ki se ji reče suvi (sous vide), zanjo pa sta potrebna ali vodna pečica, ali grelec z vodno črpalko, ali pa kar piknik hladilna/izolirna torba (varianta z dvournim čakanjem ne pije vode, saj bi medtem popili vse vino).
 • Za stejk iz te bržole potrebujete najtežjo karbonsko-železno-mineralno ponev, ki bo z Maillardovo reakcijo naredila najlepšo skorjo, s česnom in čebulo, ki sta z olupki vred ob maslu tudi v vrečkah z modrimi oznakami ribeya, pa bo ponovno uporabo, ko bo chef-inja preizkusil-a svojo tehniko vzvratnega hitrega pečenja in maslene kopeli, čemur chefi pravijo arroser, doživela tudi ena od jelenovih žlic.
 • Za trojno čokoladno pito pa si lahko privoščite dvojno merico tistega starega konjaka, ki je že tako dolgo v shrambi, saj doma – ne vozite.

Zakaj naročiti Galerijo doma?

galerija doma sirna juha1

Sirna juha

 • Zato, ker je res dobro! Čeprav boste tudi po čokoladni piti komaj čakali, kdaj bodo gostilne spet odprte, je Galerija okusov z Galerijo doma postavila tako visok standard v kulinarični pripravi in marketinški obdelavi menija, da je tudi mimojede dobil – srčke.
 • Zato, ker je doživetje! Vsako naročilo za domov iz vrhunske restavracije je doživetje, ki nima nič skupnega s halo pica in hrano iz kolesarjevega nahrbtnika. Vseeno pa je Galerija okusov ”pogrevanje” nadgradila s chefovsko izkušnjo, ki na domačo mizo ne postavi le posebne večerje, temveč kuharico/kuharja postavi tudi v vlogo pravega chefa/chefinje – doma.
 • Zato, ker je šola marketinga! Posnemovalcev žal ne bo veliko. Redko kdo lahko za štiri hode posname, natisne, razpošlje in tako lepo pobarva takšno večerjo-doživetje.
 • Zato, ker to ni le večerja za domov, temveč je tudi šola okusov za spomin!

Šola okusov Galerije okusov

galerija doma ribeye3

Ribeye steak

 • To so chefovske jedi, ki so zato kompleksne in bi se jih zelo redki od začetka do konca lotili sami ter doma. Tako pa ”brez znanja” spoznajo, da potrebuje vsaka jed osnovno sestavina, le ta pa cel kup dodatkov, ki imajo svoje okuse, teksture, oblike, barve, tehnike, temperature …, zato skupno tvorijo nadokus.
 • Vsaka jed, če želi ostati v spominu, potrebuje dober načrt. Oziroma takšno navodilo!
 • Glavne so sestavine, ki morajo biti sezonske in kakovostne. Sestavine odrejajo način priprave in ne obratno!
 • Ker sestavine odrejajo način priprave, vsaka sestavina potrebuje najbolj primerno (kuharsko) tehniko priprave. Ker je sestavin v kompleksnih jedeh veliko, takšno ”tehnično” kuhanje zahteva čas.
 • Ker je za takšne jedi potreben čas, je za njihovo pripravo najbolj pomembna predpriprava. Brez predpriprave se tudi doma ne da! Ko pridejo gostje, se ne kuha, temveč se le – konča.
 • Tudi predpriprava jedi pa potrebuje pripravo delovnega prostora, sestavin in pripomočkov, kar chefi imenujejo mise en place. V primeru Galerije doma mise en place predstavljajo vse tiste vrečke, ki jih je potrebno le razporediti po barvah in vrstnem redu, nato pa jih ni težko po navodilih ”skuhati” (dokončati).
 • Dokončanje kuharske priprave pa se zgodi tik pred zdajci. Ob dobri predpripravi jedi in skrbnem mise en place je dokončanje brez skrbi, z njim pa so vnaprej pripravljene jedi užite sveže.
 • Ker pa jejo tudi oči, je pomembna tudi prezentacija jedi na krožniku. Zato pa ima Galerija doma video navodila, chefi doma pa moramo o končnem videzu jedi razmišljati že ob njenem načrtovanju.

Teden restavracij
Sto tisoč gostov v letu dni

kristof tr16j ekipa 1

Teden restavracij

Najbolj okusni teden leta
Klik

Teden restavracij

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, SladoLent

Tags: , , , , , , , ,