Na jesenskem Tednu restavracij bo od 14. do 23. oktobra sodelovalo 107 izbranih restavracij – Prvič sodeluje kar 11 restavracij – Začetek sprejemanja rezervacij 3. oktobra

Najbolj težko pričakovana informacija za veliko dobrojedsko gibanje na Slovenskem, ki že od evropske prestolnice kulture 2012 vsako pomlad in jesen kulinarično potuje po vsej Sloveniji, se glasi: jesenski Teden restavracij 2022 bo od 14. do 23 oktobra! Toda počakati je potrebno (le) do 3. oktobra … Najprej so na vrsti, namreč, slovenske chefinje in chefi, da sestavijo in preizkusijo svoje TR menije. Od 3. oktobra pa začnejo sprejemati rezervacije za obisk. Le še malo potrpljenja, prosim!

TR2022 jesen FB timeline teaser 1

Jesenski Teden restavracij

Izbira bo ponovno vrhunska in pestra. V jesenskem Tednu restavraciji bo sodelovalo kar 107 slovenskih restavracij, gostiln in hiš, ki jih je za vaš obisk izbral selektor TR, da boste Vi lahko izbirali le, kam in kolikokrat se boste odpeljati preizkušat kakovost slovenske kulinarike. Od 105 sodelujočih pa je kar 11 novih! To dokazuje, kako se kakovost slovenske kulinarike širi – vedno več je vrhunskih restavracij -, hkrati pa je tudi v TR vedno več srčkov – najboljše ocenjenih restavracij. Med 11 novimi je tako kar 19 srčkov, dve restavraciji s po tremi, štiri s po dvema in pet z enim! In v jesenskem Tednu restavracij sodelujeta tudi dve restavraciji z Michelinovo zvezdico: Restavracija Strelec in Hiša Linhart!

3. oktobra bodo sodelujoče restavracije na uradni spletni strani (www.tedenrestavracij.si ali www.vivi.si) razkrile posebne menije TR, s katerimi bodo predstavile svoje kulinarične zgodbe. Te pa so tudi poudarek Tedna restavracij v letu 2022.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij:
”Potem ko smo spoznali spomladanske zgodbe, še bolj nestrpno pričakujemo jesenske! Vsak TR je namreč boljši od prejšnjega, saj se avtorice in avtorji menijev zavedajo, da je TR največjo kulinarično tekmovanje na Slovenskem, v katerem je potrebno, najprej, sodelovati, nato pa se izkazati. Dobrojedci v času TR zato tako radi prisluhnete njihovim zgodbam, ker je od zmag odvisno, koga vse boste izbrali tudi med letom. Zato, chefinje in chefi, povejte nam v svojih TR menijih, v čem ste najboljši in zakaj naj gostje izberejo ravno – Vas!”

 

Cena menijev, 21, 23 in 27 evrov

Cena menija TR v letu 2022 je 21 evrov. Čeprav se je od pomladi vse podražilo, Teden restavracij ne bo prelomil svoje obljube – cena se med letom ne spreminja! Enak kot spomladi je tudi dodatek na kakovost, ki ga lahko v višini dodatnih dveh evrov (cena menija 23 evrov) uveljavljajo restavracije z oceno 2 srčka (www.vivi.si), in v višini šestih evrov (cena menija 27 evrov) restavracije z oceno 3 ali 4 srčki.

 

Radgonske Gorice: 170 let in uradna penina Tedna Restavracij

ZRP Selectioon brut setla resizedTudi jeseni bomo na Tednu restavracij nazdravljali ob deseti obletnici najbolj množične kulinarične akcije pri nas z najstarešo slovensko penino, Zlato penino iz Radgonskih Goric, ki letos praznujejo že 170-letnico! Radgonske Gorice so Zlati partner Tedna restavracij. Partnerja Tedna restavracij sta že vrsto let tudi STO, Slovenska turistična organizacija, in CANA Royal Water, uradna voda Tedna restavracij 2022.

Prvič v Tednu restavracij sodelujejo:

 • OPA resort, Šmartno ob Paki, ❤️❤️❤️
 • Restavracija MANU, Žirovnica, ❤️❤️❤️
 • Gostilna in vinoteka Faladur, Vipava, ❤️❤️
 • LALU bistro, Celje, ❤️❤️
 • Restavracija Grad Kromberk, Nova Gorica, ❤️❤️
 • Restavracija Marina, Portorož, ❤️❤️
 • Gaudi&Naan, Ljubljana, ❤️
 • Gostilna Kunst, Leskovec pri Krškem, ❤️
 • Krčma na gradu Bogenšperk, Bogenšperk, ❤️
 • Nova Rajngla, Preserje, ❤️
 • Restavracija Operna klet, Ljubljana, ❤️

 

Srčki in izbor

Na Tednu restavracij lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije in gostilne, po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in iskalnika najboljših slovenskih gostiln ter restavracij Izbor okusov www.vivi.si. Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na vivi.si.

 

Poudarki Tedna restavracij

Dosedanji poudarki, ki so postali stalnica: 2015 lokalno in ustvarjalno (kreativna uporaba lokalnih sestavin pri sestavljanju menijev TR); 2016 prezentacija jedi (naj jejo tudi oči); 2017 prijazno do narave (vpliv sonaravnosti na kreiranje menijev TR); 2018 pozdrav iz kuhinje (meni TR se začne s chefovo dobrodošlico); 2019 vinska spremljava (slovenska vina in vinarji na TR); 2020 tradicija in sodobnost (na tradiciji ustvarjamo prihodnost); 2021 Evropska gastronomska regija; 2022 Moja zgodba.

 

Promocija vrhunske kulinarike

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najokusnejšega tedna leta v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni vedno draga.

 

Doplačilo za kakovost

Cena menijev TR je fiksna (v letu 2022 znaša 21 evrov). Najboljše ocenjene restavracije pa lahko uveljavljajo doplačilo za kakovost.

Z doplačilom za kakovost (2 € za 2 srčka, 6 € za 3 srčke in več) Teden restavracij izpostavlja pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov, prav tako pa:

 • spodbuja obisk v restavracijah z enim srčkom (in oceno Nasmeh);
 • razbremenjuje gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih restavracijah;
 • odpravlja uravnilovko pri gostinskih cenah;
 • omogoča boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah.

 

 

TR pasica Uli 2

Partnerji Tedna restavracij 2022

Zakaj SRČKI

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , ,