Na pomladnem Tednu restavracij bo od 24. marca do 2. aprila sodelovalo 108 izbranih restavracij – Prvič sodeluje kar 7 restavracij – Začetek sprejemanja rezervacij 13. marca

Pomladni Teden restavracij 2023 bo od 24. marca do 2. aprila! Toda za množico neučakanih gostov TR bo start že 13. marca, ko bodo restavracije začele sprejemati rezervacije. Udeležba bo ponovno vrhunska in pestra.

TR2023 pomlad FB timeline teaser 5

Teden restavracij, pomlad 2023

V pomladnem Tednu restavraciji bo sodelovalo 108 slovenskih restavracij in gostiln, med njimi bo 7 novih. Posebnost tokratnega priliva restavracij, ki sodelujejo v TR prvič, je kakovost, ki nazorno kaže napredek slovenske kulinarike: med novimi so kar štiri restavracije s tremi srčki, ena z dvema in dve z enim. V pomladnem Tednu restavracij sodelujeta tudi dve restavraciji z Michelinovo zvezdico: Restavracija Strelec in Hiša Linhart!

V ponedeljek, 13. marca bodo sodelujoče restavracije na uradni spletni strani (www.tedenrestavracij.si ali www.vivi.si) razkrile posebne menije TR po ceni 23, 25 in 28 evrov, s katerimi bodo predstavile svoje kulinarične zgodbe, ki so v letu 2023 v znamenju – ostankov. Meniji TR bodo tako okusni, da bo manj odpadkov, ostankov in zavržene hrane!

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij:

”O trajnostni naravnanosti so nas polna usta, toda zavržene hrane in odpadkov je vedno več … Teden restavracij je priložnost, da chefinje in chefi s svojimi meniji TR dokažejo ravno obratno. Za govoričenje o skrbi za okolje in trajnostni razvoj je že prepozno, zdaj so potrebna le še dejanja. Skuhali bodo tako okusno, da bodo manj zavrgli, več ponovno uporabili in da njihovi gostje ne bodo nič pustili! To bo sicer skromen, toda množičen prispevek TR naši skupni prihodnosti!
V lanskem letu je Teden restavracij spomladi in jeseni privabil skupno več kot 110 tisoč gostov!”

 

Cena menijev, 23, 25 in 28 evrov

Špacapanova hiša TR23p Dušeni zajec, bleki z zelišči, mladi grah, divja zelenjava in okisana čebula resized

Špacapanova hiša TR23p Dušeni zajec, bleki z zelišči, mladi grah, divja zelenjava in okisana čebula

Cena menija TR v letu 2023 se ravna po letnici, zato je 23 evrov. Boljše ocenjene restavracije pa lahko k tej ceni uveljavljajo tudi doplačilo za kakovost. Z doplačilom za kakovost (2 € za 2 srčka, 5 € za 3 srčke in več) Teden restavracij izpostavlja pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov, prav tako pa:

  • spodbuja obisk v restavracijah z enim srčkom (in oceno Nasmeh);
  • razbremenjuje gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih restavracijah;
  • odpravlja uravnilovko pri gostinskih cenah;
  • omogoča boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah.

 

Radgonske Gorice, CANA in STO

ZRP Selectioon brut setla resized

Uradna penina Tedna restavracij je tudi v letu 2023 najstarejša slovenska penina, Zlata penina iz Radgonskih Goric, ki so lani na Tednu restavracij proslavile že 170-letnico. Radgonske Gorice so Zlati partner Tedna restavracij.

Partnerja Tedna restavracij sta že vrsto let tudi STO, Slovenska turistična organizacija, in CANA Royal Water, uradna voda Tedna restavracij 2023.

 

Prvič v Tednu restavracij sodelujejo:

  • Georgie bistro, Ljubljana, pastedGraphic.pngpastedGraphic.pngpastedGraphic.png
  • Spargus, Špitalič pri Sl. Konjicah, pastedGraphic.pngpastedGraphic.pngpastedGraphic.png
  • Placito Risano, Črni Kal, pastedGraphic.pngpastedGraphic.pngpastedGraphic.png
  • Rose restavracija, Bled, pastedGraphic.pngpastedGraphic.pngpastedGraphic.png
  • Salicornia, Koper, pastedGraphic.pngpastedGraphic.png
  • Bistro Bianca, Velenje, pastedGraphic.png
  • Pino Alpino, Kranjska Gora, pastedGraphic.png

 

Srčki in izbor

Na Tednu restavracij lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije in gostilne, po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in iskalnika najboljših slovenskih gostiln ter restavracij Izbor okusov www.vivi.si. Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na vivi.si.

 

Poudarki Tedna restavracij

Dosedanji poudarki, ki so postali stalnica: 2015 lokalno in ustvarjalno (kreativna uporaba lokalnih sestavin pri sestavljanju menijev TR); 2016 prezentacija jedi (naj jejo tudi oči); 2017 prijazno do narave (vpliv sonaravnosti na kreiranje menijev TR); 2018 pozdrav iz kuhinje (meni TR se začne s chefovo dobrodošlico); 2019 vinska spremljava (slovenska vina in vinarji na TR); 2020 tradicija in sodobnost (na tradiciji ustvarjamo prihodnost); 2021 Evropska gastronomska regija; 2022 Moja zgodba; 2023 Več okusa za manj ostankov.

 

Promocija vrhunske kulinarike

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najokusnejšega tedna leta v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni vedno draga.

 

Doplačilo za kakovost

Cena menijev TR je fiksna (v letu 2022 znaša 21 evrov). Najboljše ocenjene restavracije pa lahko uveljavljajo doplačilo za kakovost.

Z doplačilom za kakovost (2 € za 2 srčka, 6 € za 3 srčke in več) Teden restavracij izpostavlja pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov, prav tako pa:

 • spodbuja obisk v restavracijah z enim srčkom (in oceno Nasmeh);
 • razbremenjuje gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih restavracijah;
 • odpravlja uravnilovko pri gostinskih cenah;
 • omogoča boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah.

 

 

TR pasica 2023

Partnerji Tedna restavracij 2023

Zakaj SRČKI

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , ,