Na jesenskem Tednu restavracij bodo od 13. do 22. oktobra sodelovale 103 izbrane restavracije – Prvič sodeluje 5 restavracij – Začetek sprejemanja rezervacij 2. oktobra

Jesenski Teden restavracij 2023 bo od 13. do 22. oktobra! Toda za množico neučakanih gostov TR bo start že 2. oktobra, ko bodo restavracije začele sprejemati rezervacije. Udeležba bo ponovno vrhunska in pestra.

TR2023 jesen FB timeline teaser final copy

Teden restavracij, jesen 2023

V jesenskem Tednu restavraciji bodo sodelovale 103 slovenske restavracije in gostilne, med njimi bo 5 novih. V jesenskem Tednu restavracij sodelujejo tudi 28 restavracij, ki so pred dnevi prejele oznake kakovosti kulinaričnega vodiča Michelin!

V ponedeljek, 2. oktobra, bodo sodelujoče restavracije na uradni spletni strani (www.tedenrestavracij.si ali www.vivi.si) razkrile posebne menije TR po ceni 23, 25 in 28 evrov, s katerimi bodo predstavile svoje kulinarične zgodbe, ki so v letu 2023 v znamenju – ostankov. Meniji TR bodo tako okusni, da bo manj odpadkov, ostankov in zavržene hrane!

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij:

”O trajnostni naravnanosti so nas polna usta, toda zavržene hrane in odpadkov je vedno več … Teden restavracij je priložnost, da chefinje in chefi s svojimi meniji TR dokažejo ravno obratno. Za govoričenje o skrbi za okolje in trajnostni razvoj je že prepozno, zdaj so potrebna le še dejanja. Skuhali bodo tako okusno, da bodo manj zavrgli, več ponovno uporabili in da njihovi gostje ne bodo nič pustili! To bo sicer skromen, toda množičen prispevek TR naši skupni prihodnosti!
V lanskem letu je Teden restavracij spomladi in jeseni privabil skupno več kot 110 tisoč gostov!”

 

Izbrana kakovost – Slovenija

WALL 1a

”izbrana kakovost – Slovenija”

Novi partner Tedna restavracij je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, s projektom “izbrana kakovost – Slovenija”. Z njim želijo povečati uporabo kakovostnega, slovenskega in certificiranega govejega in perutninskega mesa v slovenskih gostilnah in restavracijah. Ko naročimo meso, nanročimo meso z oznako ”izbrana kakovost – Slovenija”. S tem partnerstvom se Teden restavracij, ki v letu 2023 poudarja Več okusa za manj ostankov, vključuje v promocijo lokalne kakovosti.

 

Cena menijev, 23, 25 in 28 evrov

Restavracija Planinka TR23p Terina postrvi s stebelno zeleno, redkvica, jogurt, guacamole, mandelj, okisana rdeča čebulica, suha gorčična semena,foto Vid Rotar resized

Restavracija Planinka, foto Vid Rotar

Cena menija TR v letu 2023 se ravna po letnici, zato je 23 evrov. Boljše ocenjene restavracije pa lahko k tej ceni uveljavljajo tudi doplačilo za kakovost. Z doplačilom za kakovost (2 € za 2 srčka, 5 € za 3 srčke in več) Teden restavracij izpostavlja pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov, prav tako pa:

    • spodbuja obisk v restavracijah z enim srčkom (in oceno Nasmeh);
    • razbremenjuje gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih restavracijah;
    • odpravlja uravnilovko pri gostinskih cenah;
    • omogoča boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah.

 

Radgonske Gorice, CANA in STO

Uradna penina Tedna restavracij je najstarejša slovenska penina, Zlata radgonska penina Ciconia, rose, iz Radgonskih Goric. Radgonske Gorice so Zlati partner Tedna restavracij.

Partnerja Tedna restavracij sta že vrsto let tudi STO, Slovenska turistična organizacija, in CANA Royal Water, uradna voda Tedna restavracij 2023.

 

Prvič v Tednu restavracij sodelujejo:

 

Srčki in izbor

Na Tednu restavracij lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije in gostilne, po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in iskalnika najboljših slovenskih gostiln ter restavracij Izbor okusov www.vivi.si. Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na vivi.si.

 

Poudarki Tedna restavracij

Dosedanji poudarki, ki so postali stalnica: 2015 lokalno in ustvarjalno (kreativna uporaba lokalnih sestavin pri sestavljanju menijev TR); 2016 prezentacija jedi (naj jejo tudi oči); 2017 prijazno do narave (vpliv sonaravnosti na kreiranje menijev TR); 2018 pozdrav iz kuhinje (meni TR se začne s chefovo dobrodošlico); 2019 vinska spremljava (slovenska vina in vinarji na TR); 2020 tradicija in sodobnost (na tradiciji ustvarjamo prihodnost); 2021 Evropska gastronomska regija; 2022 Moja zgodba; 2023 Več okusa za manj ostankov.

 

Promocija vrhunske kulinarike

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najokusnejšega tedna leta v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni vedno draga.

banner TR23J sola okusov partnerji

Partnerji Tedna restavracij TR23J

TR pasica 2023 jesen Meso

Zakaj SRČKI

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , ,