Jesenski Teden restavracij je uspel kljub skrajšanju in finalu le na Primorskem – Več gostov kot spomladi pomeni več kot sto tisoč menijev v letu 2020

Piše: Uroš Mencinger

 

Teden je trajal le osem dni, a vseeno je bil Teden restavracij 2020 rekorden! Koronski Teden restavracij je bil spomladi preložen z marca na junij, jeseni pa skrajšan v večini restavracij za dva dni, toda slovenski dobrojedci so vseeno dokazali, kateri teden jim je najbolj okusen in katera kulinarična akcija je najbolj množična. Potem ko so nam na Tednu restavracij kuhale najboljše slovenske chefinje in najboljši chefi, si bomo zdaj v epidemiji sami skuhali svoje najljubše jedi, da bomo čim hitreje in čim prej dočakali novi Teden restavracij!

TR2020 jesen FB hvala3

Je govoriti v epidemiji o množičnosti Tedna restavracij, ki je v času koronakrize presegel številko sto tisoč obiskovalcev in po rekordni pomladi kljub skrajšanju jeseni pogostil še za četrtino več gostov, s tem da je bilo za soboto in nedeljo še vsaj deset tisoč rezervacij, neodgovorno? Ne! Zato, ker je ravno jesenski Teden restavracij dokazal odgovornost tako gostincev kot njihovih gostov!

Zato tudi zdaj, ko je tako uspešen Teden restavracij za nami, ne bomo pogrevali vse tiste hrane, ki je gostincem ostala zaradi prepovedi opravljanja gostinske dejavnosti od 17. oktobra v rdečih slovenskih regijah. Bolj pametno bo zdaj, ko bomo nekaj časa spet kuhali in jedli sami, pogreti vse tiste ideje za dobre jedi, ki smo jih dobili med več kot dvesto meniji, s katerimi so jeseni slovenski chefi in chefinje povezali tradicijo in sodobnost. Če zdaj nekaj časa ne moremo uživati ob dobrih jedeh v dobrih slovenskih gostilnah, bomo pa uživali doma! In tako – dokončno – premagali virus.

Virus se (še) širi, o tem ni dvoma. Kako dolgo se bo, je odvisno od vseh nas, kako bomo upoštevali ukrepe proti njegovemu širjenju. Da epidemija ne sme predolgo trajati, smo spoznali že ob spomladanskem zaklepanju. Čim prej moramo eksponentno rast zavreti, da se lahko čim prej vrnemo v gostilne …, in iz policijske ure v normalno življenje. Četudi cepiva (vsaj do pomladi) ne bo, smo namreč prav zdaj v jesenskem Tednu restavracij dokazali, da maske znamo uporabljati, da tudi ob upoštevanju vseh varnostnih mer in ukrepov znamo dobro skuhati in da tudi na razdalji znamo jesti. Zato upamo, da bodo te izkušnje jesenskega Tedna restavracij, ki je bil tako množičen na varen način, znali vnesti v svoje odločitve vladniki in koronski strokovnjaki, ko bo za to prišel čas in bodo začeli tehtati sproščanje ukrepov ter prepovedi.

Po jesenskem Tednu restavracij namreč ne bomo le nestrpno pričakovali spomladanskega, pač pa bomo pridni, odgovorni in doma zato, da bomo že to jesen dočakali ukinitev epidemije in ponovni zagon gostinske dejavnosti. Od tega namreč ni odvisno le, kako množičen bo Teden restavracij 2021, temveč tudi, kako bomo živeli v prihodnosti!

 

logotipa zdruzeno

Teden restavracij
Sto tisoč gostov v letu dni

kristof tr16j ekipa 1

Teden restavracij

Najbolj okusni teden leta
Klik

Teden restavracij

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, SladoLent

Tags: , , , , , , , ,