V jesenskem Tednu restavracij sodeluje 27 gostiln in restavracij z oceno ❤️❤️❤️ ali ❤️❤️❤️❤️ – Kriteriji kakovosti, s katerimi ocenjujemo najboljše slovenske (in svetovne) gostilne

 

V Izboru okusov, iskalniku najboljših slovenskih gostiln, je 40 restavracij z najvišjimi ocenami, 3, 4 ali 5 srčkov. Iz te slovenske elite, ki se uspešno meri s svetom, jih v jesenskem Tednu restavracij sodeluje kar 27 (82 %); med restavracijami, ki so v slovenskem Michelinovem vodiču (59), pa jih sodeluje kar polovica, 28; med temi tudi radovljiška Hiša Linhart (1 Michelinova zvezdica)! Najbrž je to ”svetovni rekord” Tednov restavracij, ki jih prirejajo po vsem svetu, po vključenosti toliko najboljših v tako množično akcijo.

Toda srčki niso tekmovanje, temveč – umerjanje; kjer gre za Nasmeh, da vemo, da smo vstopili v dobro gostilno; kjer je ❤️, da vemo, da smo v eni najboljših pri nas, kjer sta ❤️❤️, ker tukaj ustvarjajo chefi, kjer se s ❤️❤️❤️ začenja primerjava s svetom!

Korošica TR23j Osso bucco, bučni njoki iz hokaido buče, polenta,foto Tomo Jeseničnik resized

Korošica TR23j Osso bucco, bučni njoki iz hokaido buče, polenta foto Tomo Jeseničnik

3 in 4 srčki

V treh srčkih ni dovolj, da je dobro – biti mora vrhunsko! Zato slovenske restavracije s tremi srčki niso le v Izboru okusov, temveč tudi v svetovnih kulinaričnih vodičih, ocenjevanjih, lestvicah, izborih. Čeprav se metodologije ocenjevanj razlikujejo med seboj in zato neposredne primerjave niso mogoče, so restavracije s tremi srčki ”jezne”, če nimajo (vsaj) treh Gault-Millau kap in upajo, da jih bo Michelin vsaj opazil.

 

3 srčki
Najboljše za vaš denar!
Zaradi njihove ustvarjalnosti pozabimo na svoje območje ugodja in se jim povsem prepustimo.
Obisk: vsaj vsako sezono!

 

Najboljše za vaš denar pomeni, da je Slovenija obljubljena kulinarična dežela … Čeprav so šle cene tudi v naših najboljših gostilnah v zadnjih dveh, treh letih navzgor, so kakovostno primerljive gostilne v tujini še vedno dražje. In naše, v katerih je razmerje kakovosti in cene zelo ugodno, so dosti bližje!

Da se naj prepustimo njihovi ustvarjalnosti, je nasvet, ki je tudi povezan s ceno ”zapitka”. Zato, ker trije srčki ne pomenijo, da so le za elito, ki si jih lahko privošči, temveč za ”elito”, ki v njih zna uživati! Ne pojdite v tri srčke, če ste le lačni. Biti morate tudi radovedni! Za tri srčke ni pomembno, da znajo (kuhati) le chefi; znati (jesti) morajo tudi gostje!

Obiskati jih vsako sezono pa pomeni, da ste dobrojedec! In dobrojedci veste, da to niso restavracije za vsak dan, a jih je vseeno potrebno obiskovati redno, vendar ne le ene, temveč čim več.

 

4 srčki
Najboljše pri nas!
Vrhunsko, kreativno, kaže pot, so naš ponos, zaradi njih k nam prihajajo od vsepovsod.
Obisk: vsaj enkrat letno!

 

Tudi med tremi srčki pa so nekateri še boljši … Ti so za 4 srčke! Vse je tako kot v treh, le da je vse še bolj dovršeno in še v večji užitek. V štirih srčkih ni dovolj, da smo le dobre volje – biti moramo srečni! V štirih srčkih ni dovolj, da je le ustvarjalno – biti mora nepozabno! V štirih srčkih ni dovolj, da so le najboljši – morajo tudi voditi, kazati in utirati pot!

V Sloveniji ima le Hiša Franko 5 srčkov.

 

Kriteriji kakovosti

Metodologija, po kateri ocenjujemo gostilne in restavracije ter jih izbiramo za sodelovanje v Tednu restavracij, je objavljena tukaj. Zato, da se lahko gostinci nanjo ”pripravijo” = izboljšajo! In zato, da lahko gostje z njeno pomočjo ločijo dobre od slabih in vrhunskost od povprečnosti = boljše jejo!

banner TR23J sola okusov IK

Izbrana kakovost – Slovenija, partner Tedna restavracij TR23J

Pri hrani za srčke ocenjujemo: nadokus, kuharsko znanje, obliko, izvirnost, ustvarjalnost, dramaturgijo, zgodbo, vpliv tradicije, kakovost sestavin, poreklo sestavin, lastne sestavine in občutek po jedi. Preberemo jedilni list, preverimo vodenje in se prepustimo strežbi … Zanima nas vinska ponudba in želimo vinsko svetovanje … Na naše počutje v gostilni vpliva tudi ambient in ni nam vseeno, kako gostilna vpliva na naravo … Dodatno pa še preverimo: cene, urejenost, radodarnost, posebne želje, dostopnost, dodatke, promocijo, aktivnost in prepoznavnost.

Da vsega tega ni potrebno preverjati, meriti, ocenjevati in primerjati tudi vam, strokovno oceno prevedemo v število srčkov in gostilne ter restavracije z njimi uvrstimo v Izbor okusov, kjer lahko vse leto izbirate, rezervirate in uživate, dvakrat letno v času Tedna restavracij pa vse to počnete še po posebej prijazni ceni!

 

❤️❤️❤️❤️ v Tednu restavracij:

Gostilna Repovž, Šentjanž
Hiša Linhart, Radovljica
Pavus – Grad Laško, Laško
JB Restavracija, Ljubljana
Ošterija Debeluh, Brežice

 

❤️❤️❤️ v Tednu restavracij:

Galerija okusov, Novo Celje
Georgie bistro, Ljubljana
Gostilna Jež, Jagnjenica
Gostilna Rajh, Bakovci
Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve
Miza za štiri, Zg. Polskava
Restavracija Julijana, Bled
Restavracija Korošica, Šentjanž pri Dravogradu
Spargus, Špitalič pri Sl. Konjicah
Bistro grad Štanjel, Štanjel
Danilo gostilna & vinoteka, Reteče
Gostilna Krištof, Predoslje
Gostilnica Ruj, Dol pri Vogljah
PEN KLUB restavracija, Ljubljana
Placito Risano, Črni Kal
Restavracija Mak, Maribor
Restavracija Planinka, Ljubno ob Savinji
Restavracija Rose, Bled
Restavracija Tabor, Podbrezje
Špacapanova hiša, Komen
TaBar, Ljubljana
Vila Planinka, Zgornje Jezersko

 

banner TR23J sola okusov partnerji

Partnerji Tedna restavracij TR23J

Zakaj SRČKI

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , ,