V jesenskem Tednu restavracij sodeluje 26 gostiln in restavracij z oceno 2 srčka – Ni vsak srček za vsak dan in za vsako priložnost – Dva srčka sta znak za nadgrajevanje Srčki so mera za kakovost slovenske kulinarike. Toda to ni tekmovanje! Srčki so namreč mera, ki nas usmeri – danes tja in jutri nekam drugam. Zato nam iskalnik Izbora okusov ne pove le kam (po Sloveniji) in kaj (si želimo tokrat), temveč tudi kako (naj bo)! Srčki niso ”športni” rezultat, z njimi ne delamo lestvic in ne pomenijo vrstnega reda kakovosti. V športu so namreč dobri le prvi trije in najboljši je le zmagovalec, vsi drugi pa zgolj sodelujejo. Pri srčkih je drugače – vsi srčki so vredni vašega obiska! A zato je pomembno, da veste, kdaj, kje, zakaj, kako boste najbolj uživali zdaj v enem srčku in prihodnjič v dveh. Ni vsak srček za vsak dan in za vsako priložnost! Srčki so torej ”le” zato, da veste, kaj naj v njih pričakujete in zahtevate. Zato je pomembna oznaka srčkov priporočena pogostnost obiskov. Četudi čas in denar ne bi bila omejena, ne bi mogli vsakodnevno obiskovati le restavracij s petimi srčki. Bi pa vsak dan, kajne, radi bili ob in po jedi dobre volje (ocena nasmeh). Vmes, med vsak dan in vsaj enkrat, pa je še ogromno prostora za obiske dobrih gostiln. Da jih lažje izberemo, sta jih Izbor okusov in Teden restavracij razdelila po srčkih. Danes smo si poželeli tistih z dvema srčkoma! Dva srčka: čim večkrat Čeprav srčki niso tekmovanje, pa so vseeno znak za – nadgrajevanje! Zanj pa pri ocenjevanju zahtevamo izvirnost, ustvarjalnost, vrhunskost. Če je nasmeh tisti ”minimum”, ki ga zahtevamo povsod in vedno, in prvi srček zato označuje vstop med najboljše, sta dva srčka znak prav za nadgrajevanje. V takšnih restavracijah še ne zahtevamo in pričakujemo popolnosti, jasno nam je, da vse še ne bo vrhunsko, toda zato smo odločeni, da bomo prav v restavracijah in gostilnah z dvema srčkoma pozabili na svoje območje udobja in se jim začeli prepuščati. Zato morajo chefi za dva srčka ustvarjati! Pa čeprav jim vedno ne uspe (povsem) … Za tiste goste, ki območje udobja (znanega, predvidljivega, pričakovanega) iščejo vedno in povsod, sta dva srčka že vrh. Za goste, ki povsod iščejo, odkrivajo in se učijo, pa sta dva srčka začetek. 2 srčka 2 srčka v Tednu restavracij:
Najboljše čim večkrat!
Ni še vse vrhunsko, je pa že vse zelo dobro in s chefovim podpisom.
Obisk: vsaj mesečno!Landerik, Ljubljana Restavracija Harfa, Ljubljana Element, Črnuče Gostilna Jež, Jagnjenica Hiša Fink, Novo mesto Tri lučke, Sremič Restavracija Ajda, Sevnica Oštarija Herbelier, Dolenjske Toplice Restavracija Korošica, Šentjanž pri Dravogradu Hotel Planinka, Ljubno ob Savinji Gostilna Pr’ Matičku, Kranj Restavracija Tabor, Podbrezje Vila Planinka, Zgornje Jezersko Gostilna Resje, Nemški Rovt Restavracija Triglav, Bohinj City Terasa, Maribor Restavracija Sedem, Maribor Miza za štiri, Zg. Polskava Gostilna Grič by Andrej Smogavc, Škalce Restavracija Kodila, Markišavci Restavracija Rizibizi, Portorož Kendov dvorec, Spodnja Idrija Džungla Gastrobar, Koper Hiša Krasna, Lokev Štorja pod stopnicami, Postojna Stara gostilna, Piran
Zakaj SRČKI
Srčki
Srčki so mera za kakovost slovenske vrhunske kulinarike. Z njimi Izbor okusov označuje najboljše slovenske gostilne in restavracije.
Srčki
Kriteriji za srčke
Srčki so mera za kakovost slovenske kulinarike, z njimi ocenjujemo najboljše slovenske gostilne.