V jesenskem Tednu restavracij sodeluje 21 gostiln in restavracij z oceno 3 ali 4 srčki – Kriteriji kakovosti, s katerimi ocenjujemo najboljše slovenske (in svetovne) gostilne

 

V Izboru okusov, iskalniku najboljših slovenskih gostiln, je 32 restavracij z najvišjimi ocenami, s 3, 4 ali 5 srčki. Iz te slovenske elite, ki se uspešno meri s svetom, v pomladnem Tednu restavracij sodeluje 21 najvišje ocenjenih slovenskih restavracij! Najbrž je to ”svetovni rekord” Tednov restavracij, ki jih prirejajo po vsem svetu, po vključenosti toliko najboljših v tako množično akcijo.

Zdaj že vemo, da srčki niso tekmovanje, temveč – umerjanje. Kjer je nasmeh, zato vemo, da smo vstopili v dobro gostilno; kjer je en srček, da smo v eni najboljših pri nas, in kjer sta dva srčka, da tukaj ustvarjajo chefi. In s tremi srčki se začenja primerjava s svetom!

 

3 in 4 srčki

spacapanova hisa TR2020j, Cigara in šelinka, foto Dean Dubokovič

Špacapanova hiša

V treh srčkih ni dovolj, da je dobro – biti mora vrhunsko! Zato slovenske restavracije s tremi srčki niso le v Izboru okusov, temveč tudi v svetovnih kulinaričnih vodičih, ocenjevanjih, lestvicah, izborih. Čeprav se metodologije ocenjevanj razlikujejo med seboj in zato neposredne primerjave niso mogoče, so restavracije s tremi srčki ”jezne”, če nimajo (vsaj) treh Gault-Millau kap in upajo, da jih bo Michelin vsaj opazil.

 

3 srčki
Najboljše za vaš denar!
Zaradi njihove ustvarjalnosti pozabimo na svoje območje ugodja in se jim povsem prepustimo.
Obisk: vsaj vsako sezono!

 

Najboljše za vaš denar pomeni, da je Slovenija obljubljena kulinarična dežela … Čeprav so šle cene tudi v naših najboljših gostilnah v zadnjih dveh, treh letih navzgor, so kakovostno primerljive gostilne v tujini še vedno dražje. In naše, v katerih je razmerje kakovosti in cene zelo ugodno, so dosti bližje!

Da se naj prepustimo njihovi ustvarjalnosti, je nasvet, ki je tudi povezan s ceno ”zapitka”. Zato, ker trije srčki ne pomenijo, da so le za elito, ki si jih lahko privošči, temveč za ”elito”, ki v njih zna uživati! Ne pojdite v tri srčke, če ste le lačni. Biti morate tudi radovedni! Za tri srčke ni pomembno, da znajo (kuhati) le chefi; znati (jesti) morajo tudi gostje!

Obiskati jih vsako sezono pa pomeni, da ste dobrojedec! In dobrojedci veste, da to niso restavracije za vsak dan, a jih je vseeno potrebno obiskovati redno, vendar ne le ene, temveč čim več.

 

4 srčki
Najboljše pri nas!
Vrhunsko, kreativno, kaže pot, so naš ponos, zaradi njih k nam prihajajo od vsepovsod.
Obisk: vsaj enkrat letno!

 

Tudi med tremi srčki pa so nekateri še boljši … Ti so za 4 srčke! Vse je tako kot v treh, le da je vse še bolj dovršeno in še v večji užitek. V štirih srčkih ni dovolj, da smo le dobre volje – biti moramo srečni! V štirih srčkih ni dovolj, da je le ustvarjalno – biti mora nepozabno! V štirih srčkih ni dovolj, da so le najboljši – morajo tudi voditi, kazati in utirati pot!

V Sloveniji ima le Hiša Franko 5 srčkov.

 

Kriteriji kakovosti

Izbor okusov ničesar ne skriva. Metodologija, po kateri ocenjujemo gostilne in restavracije ter jih izbiramo za sodelovanje v Tednu restavracij, je objavljena. Zato, da se lahko gostinci nanjo ”pripravijo” = izboljšajo! In zato, da lahko gostje z njeno pomočjo ločijo dobre od slabih in vrhunskost od povprečnosti = boljše jejo!

Podrobnosti so spodaj, zato za pokušino le naštejmo. Najprej je potrebno določiti vrsto gostinske ponudbe. Fast food se razlikuje od fine dininga … Potem je potrebno videti chefa … Nato pa naročimo … Pri hrani za srčke ocenjujemo: nadokus, kuharsko znanje, obliko, izvirnost, ustvarjalnost, dramaturgijo, zgodbo, vpliv tradicije, kakovost sestavin, poreklo sestavin, lastne sestavine in občutek po jedi. Preberemo jedilni list, preverimo vodenje in se prepustimo strežbi … Zanima nas vinska ponudba in želimo vinsko svetovanje … Na naše počutje v gostilni vpliva tudi ambient in ni nam vseeno, kako gostilna vpliva na naravo … Dodatno pa še preverimo: cene, urejenost, radodarnost, posebne želje, dostopnost, dodatke, promocijo, aktivnost in prepoznavnost.

Da vsega tega ni potrebno preverjati, meriti, ocenjevati in primerjati tudi vam, strokovno oceno prevedemo v število srčkov in gostilne ter restavracije z njimi uvrstimo v Izbor okusov, kjer lahko vse leto izbirate, rezervirate in uživate, dvakrat letno v času Tedna restavracij pa vse to počnete še po posebej prijazni ceni!

 

4 srčki v Tednu restavracij:

JB Restavracija, Ljubljana*
Ošterija Debeluh, Brežice*

3 srčki v Tednu restavracij:

Monstera bistro, Ljubljana*
Restavracija Maxim, Ljubljana*
Restavracija Strelec, Ljubljana*
TaBar, Ljubljana*
Grič, Šentjošt nad Horjulom*
Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve*
Restavracija Na pul, Drečji Vrh
Gostilna Repovž, Šentjanž*
Gostilna Krištof, Predoslje*
Danilo gostilna & vinoteka, Reteče*
Restavracija Julijana, Bled*
Vila Bled, Bled*
Restavracija Mak, Maribor*
Pavus – Grad Laško, Laško*
Galerija okusov, Novo Celje*
Gostilna Rajh, Bakovci*
Pikol, Nova Gorica*
Gostilna Kobjeglava – grad Štanjel, Štanjel*
Špacapanova hiša, Komen

Z zvezdico so označene restavracije s ceno menija 25 evrov.

 

logotipa zdruzeno

Zakaj SRČKI

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , ,