Teden restavracij vabi na kulinarični potep po Sloveniji – Ko zavijete na jug Slovenije, vas pričakuje 14 restavracij in 25 srčkov

 

Teden restavracij je tisti teden, ko se v Sloveniji najboljše je, zato traja kar deset dni in se vsako leto ponovi spomladi ter jeseni. Zato se v Tednu restavracij kulinarično potepamo in vrhunsko okušamo. Izbrati je potrebno le stran neba in kreniti na potep. Tokrat vabi južna Slovenija.

Ob Krki pridemo v Dolenjske Toplice, kjer nas v Oštariji Herbelier, ❤️❤️, pričakujeta tradicionalni in veganski meni. V prvem je za glavno duet ekološke govedine kmetije Bračika, hrustljavi proseni kipnik, pečena buča s porom, v veganskem pa amarant z bučo, bučnimi semeni in bučnim oljem na radiču štrucarju (brez glutena).

Restavracija Ajda TR22j Kostanjevi njoki, jurčki, bučna krema, dodatna ponudba resized

Restavracija Ajda TR22j Kostanjevi njoki, jurčki, bučna krema, dodatna ponudba

Če se od Krke zapeljemo še dalje na jug vse do Kolpe, nam bodo v Krasincu v Gostišču Kapušin, ❤️, ponudili na izbiro, jelena z bučo, breskvijo in timijanom, ali raviole z orehi, postrvjo, hruško in rdečo peso. V Novem mestu ima Damjan Fink kar dve gostilni v TR, Hiša Fink, ❤️❤️, ponuja na izbiro tun v žafranovi omaki s cvetačnim suflejem, misom, sončnico in tartufi, ali telečji hrbet z bučo, hruško, vanilijo, sladko gorgonzolo in hrustljavimi jurčkovimi zvitki, Fink & Situla, ❤️, pa file orade, milansko rižoto, cvetačo, pistacijo in smrekove vršičke, ali sufle peteršiljevega korena, kavno majonezo, jurčke in pire z vanilijo.

Za Novim mestom smo v smeri Ljubljane na avtocesti le do Trebnjega, saj so Gorenje Ponikve znane zaradi Gostilne Rakar, ❤️❤️❤️, ki vabi na soma s pečenim zeljem, kapesanto z melancani in zorjen telečji hrbet z jurčki. Nadaljujmo do Rakovnika, kjer v Gostilni Javornik, 🙂, iz krušne peči dišijo seneno dimljen goveji rep s porom, ajdovo kašo in zaseko ter morska žaba z lardom, vrtninami in sivkinim pirejem. Še malo naprej je Šentjanž, v njem pa Gostilna Repovž, ❤️❤️❤️❤️, vabi v prenovljene prostore na koruzo z jagenjčkom in papriko, teletino s kolerabo in krompirjem ter na jabolko s karamelo in korenjem.

Čeprav je iz Šentjanža blizu do Boštanja, bo najbrž potrebno prespati, saj nas čaka še veliko kulinaričnega dela. V Vrhu pri Boštanju nam bodo v Gostišču Dolinšek, 🙂, pripravili, kar znajo najbolje, torej bo po kremni juhi z jurčki oskorjen jelenov hrbet v družbi gozdnih zelišč, rahel skutin štrukeljc, pire iz krompirja, kostanja in konjaka. Nato je potrebno v Sevnico, ker so v Restavraciji Ajda, ❤️, pripravili fižolovo juho, govejo plečko, sekanico postrvi in topel ajdov štrukelj s hruško. Nato ni več daleč Jagnjenica, kjer je v Gostilni Jež, ❤️❤️, sicer že polno, a za kak poznejši obisk je dobro vedeti, kaj vse znajo in imajo: dimljeno kuro z zeljnimi krpicami, kranjsko princesko, muflona z omako pečenih jabolk, file kovača iz krušne peči, jajčno kremo s slivami, krompirjeve svaljke z breskvami …

Kulinarično uživanje na slovenskem jugu pa čaka tudi vse, ki bodo za Novim mestom zavili desno v smeri Hrvaške. Nad Krškim je najprej Sremič, kjer Tri lučke, ❤️❤️, ponujajo po rački z gomoljem zelene izbor med govedino s sladkim krompirjem in zeljem s skuto, jabolki in čebulo. V Krškem je nova v TR Gostilna Kunst, ❤️, kjer se odvija dvoboj med kopunom in krškopoljcem, najprej je, torej, kopunov ragu z ocvrto ješprenjevo kroglico, nato pa hrbet krškopoljca z ohrovtovim zavitkom in krompirjevo zloženko.

V Brežicah Ošterija Debeluh, ❤️❤️❤️❤️, začenja s knedlom z gobami in jagenjčkom, po njem pa sta za glavno jed jesenski krškopoljc ali morska žaba a la carbonara. Južni krog lahko sklenemo preko Bizeljskega. V Bistrici ob Sotli nas Gostilna Šempeter, ❤️❤️, vabi na kopuna s polento, korenjem, gobami in čebulo, ali na hrustljav zvitek z ješprenjem in jurčki, bučo in mandlji.

 

Gostilna Repovž, Šentjanž
Ošterija Debeluh, Brežice
Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve
Gostilna Jež, Jagnjenica
Gostilna Šempeter, Bistrica ob Sotli
Hiša Fink, Novo mesto
Oštarija Herbelier, Dolenjske Toplice
Tri lučke, Sremič
Fink & Situla, Novo Mesto
Gostilna Kunst, Leskovec pri Krškem
Gostišče Kapušin, Krasinec
Restavracija Ajda, Sevnica
Gostilna Javornik, Rakovnik
Gostišče Dolinšek, Vrh pri Boštanju
TR pasica Uli 2 copy

Partnerji TR2022

Zakaj NASMEH

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,