Teden restavracij vabi na kulinarični potep po Sloveniji – Če greste na sever, vas pričakuje 25 restavracij in 50 srčkov

 

Teden restavracij je tisti teden, ko se v Sloveniji najboljše je, zato traja kar deset dni in se vsako leto ponovi spomladi ter jeseni. Zato se v Tednu restavracij kulinarično potepamo in vrhunsko okušamo. Izbrati je potrebno le stran neba in kreniti na potep. Tokrat vabi severna Slovenija.

Med slovenske kulinarične regije se je končno vpisala tudi Koroška, pa čeprav je še nerešeno, kam spada Slovenj Gradec … Kakor koli, pomembno je, da je tam zdaj kakovostna paleta polna, oziroma 3-2-1: Restavracija Korošica, Šentjanž pri Dravogradu, ❤️❤️❤️, počasi kuhano pleče krškopoljca ali file orade na žaru in ocvrt konfit orade, po gobovi juhi z jurčkom iz ajdove kaše, seveda. V Slovenj Gradcu pa Hiša Ančka, ❤️❤️, teletina, zeliščna skorjica, mole omaka, terina krompirja ali rdeča postrv, pak choi, pastinak, sirotka, ter Gostilna Murko, ❤️, goveja potrebuševina in kostanjev pire ali konfit hobotnice in majoneza limonske trave.

Hotel Korošica TR22j Gobova juha z jurčkom iz ajdove kaše, krompirja in mascarpone sira2, foto Tomo Jeseničnik resized

Hotel Korošica TR22j, Gobova juha z jurčkom iz ajdove kaše, krompirja in mascarpone sira

Ko z avtoceste zavijemo proti Zgornje Savinjski dolini, imamo bogato izbiro. Nova v TR je Nova rajngla, ❤️, ki ponuja izbiro med filejem ščuke, s cvetačo, krompirjevim ocvrtkom in koromačem, ter srninim filejem, z ješprenjem, bučo, demi-glace omako in smrekovimi vršički. Nov v TR je tudi OPA resort, ❤️❤️❤️, ki po pokrovači s koruzo, ndujo in lardom vabi na jelena z jetri, oljem smreke in jurčkovim kipnikom. Lesnika, ❤️❤️, ima v ribjem meniju ostriža s koruzo, endivijo in polento ter divjačino z jerebiko, gobami in mungo zelenim fižolom v mesnem. Hotel Planinka, Ljubno ob Savinji, ❤️❤️❤️, ima v flosarskem meniju škarpeno v omaki kisle smetane, pesto špinače z lešniki, bučni štrukelj z mangom, črni kaviar, drobnjakovo olje, v savinjskem pa file srne v ovoju pesinih drobtin, vinska omaka, zdrobov cmok, mini koruza, krema zelene z bučnimi semeni, drobnjakovo olje, kokice kvinoje.

Na Gorenjskem lahko začnemo v Predosljah, ker Gostilna Krištof, ❤️❤️❤️, ponuja postrv z jabolkom, zeleno s hruško in teletino z jajčevcem. Blizu je Zgornja Bela, kjer Gostilna pri Bizjaku, 🙂, ponuja izbiro med filejem smuča z belo polento v šampanjski omaki in telečjim hrbtom s pommes duchesse z drobnjakom v vinski omaki z brusnicami. Nadaljujemo na Jezersko, kjer ima Vila Planinka, ❤️❤️❤️, tudi vege meni, s skutnimi cmoki, ocvrtim žajbljem, bučno kremo, vloženimi jurčki in bučnimi semeni. Do Brnika lahko ”poletimo” v Dvor Jezeršek, ❤️, na bočnik 360°, v naravni omaki s suhimi slivami, koruznimi luleki, sladko-kislim vijoličnim korenjem in prahom suhih jurčkov.

V Kranju bo v Gostilni Pr’ Matičku, ❤️❤️, potrebno razrešiti kar dve dilemi, med jelenovim in brancinovim tatarjem ter med jelenovim filejem in morskim brodetom, v Restavraciji Brioni, ❤️, pa med hobotnico v hrustljavi tempuri s škampovo kremo in papriko polnjeno z ješprenjem ter konfitom govejega plečeta s pirejem buče in mandarine, ožgano endivijo in govejo demi glace omako.

Pred Škofjo Loko je v Retečah Danilo gostilna & vinoteka, ❤️❤️❤️, pripravila zorjen govej rozbif s krompirjevim millefeuille, kremo kozjega sira in timijanom, na Sorici pa Gostišče Tolc, ❤️❤️, muflona na darovih Tolcovega vrta, ali polnjeno papriko za brezmesne jedce.

V Radovljici mišelinski chef v Hiši Linhart ❤️❤️❤️❤️ pripravlja chefov jedilnik iz sirovega bandeljca, Zupanove jezerske postrvi in Mlinaričeve telečje krače. Od tam je blizu do Begunj, kjer Gostišče Draga, ❤️, vabi na jelenov file s čokoladno omako z brusnicami in domačim pirinim štrukljem ali  na file sulca z Likozarjevim krompirjem, zelenjavo in ribjo omako. Od tam ni daleč do Žirovnice, kjer je nova v TR Restavracija MANU, ❤️❤️❤️: file sulca, xo omaka, ješprenj, kombu alge ali račja prsa, hoisin, ingver, koleraba, hruška.

Na Bledu, kot se za svetovni turistični biser spodobi, so kar trije. V Restavraciji Julijana, ❤️❤️❤️, bo izbira težka, med sekanico wagyu govedine in marinirano rdečo postrvjo s prahom grahovega cveta, med ajdovimi njoki s prepeličjim jajcem in kremno juho lokalne koruze z jadransko kozico, ter med lokalno teletino z narastkom iz jurčkov in pečenim filejem soma z rižoto muškatne buče. V Restavraciji 1906 Bled, ❤️, bo padla odločitev med filejem postrvi s konopljinimi rezanci in konfitiranimi ličnicami Krškopoljca s terino gomoljnic. Do Restavracije Blejski grad, ❤️, se bomo povzpeli zaradi fileja brancina s poštokljo in peno bovškega sira ali počasi pečenega jagenjčka s štrukljem s suhimi slivami.

Na bohinjskem koncu je ob jezeru v Restavraciji Triglav, ❤️❤️, potrebno poskusiti dimljeno postrv z grahovo oimako in smuča z lečo, ali dimljen tatar pese s pastinakovo kremo in telečji hrbet z bučnim štrukljem. Restavracija Pri lovcu, ❤️, vabi, seveda, na Lovčev meni, v mesnem so račja prsa s sladkim krompirjem v porto omaki, v ribjem pa je postrv s cvetačno kremo in peteršiljevim oljem. V bližnjem Nemškem Rovtu Gostilna Resje, ❤️❤️, pripravlja za TR goste jelena, maline, repo, jabolko, kruhov cmok in kipnik, ter potočno postrv, bučna semena, ješprenovo rižoto z bučo in borovo soljo.

Na poti v Zgornjesavsko dolino se bo potrebno najprej ustaviti v Gozd Martuljku, ker Restavracija Triangel, ❤️, vabi na mariniran svinjski vrat ali marinirano zlatovščico, ter na mlado govedino s sladko-kislim zeljem ali na gorenjski brodet z gratinirano pokrovačo. Nato pa naprej v Kranjsko Goro, Restavracija Lipa, ❤️, pripravlja telečji hrbet s črnim orehom in Bohinjsko postrv z ričoto, peso in hrenom, Mama Marija, ❤️❤️❤️, pa kozličkov consomme, nato veloute rdeče pese z nabodalom zlatovščice, za finale izleta na slovenski sever pa hišnega piščanca, polnjenega z gosjimi jetri.

 

Hiša Linhart, Radovljica
Danilo gostilna & vinoteka, Reteče
Gostilna Krištof, Predoslje
Hotel Planinka, Ljubno ob Savinji
Mama Marija, Kranjska Gora
Restavracija Julijana, Bled
Restavracija Korošica, Šentjanž pri Dravogradu
Restavracija MANU, Žirovnica
Vila Planinka, Zgornje Jezersko
Gostilna Pr’ Matičku, Kranj
Gostilna Resje, Nemški Rovt
Gostišče Draga, Begunje na Gorenjskem
Gostišče Tolc, Spodnja Sorica
Hiša Ančka, Slovenj Gradec
Lesnika, Mozirje
Restavracija Triglav, Bohinj
Dvor Jezeršek, Zgornji Brnik
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
Restavracija 1906 Bled, Bled
Restavracija Blejski grad, Bled
Restavracija Brioni, Kranj
Restavracija Lipa, Kranjska Gora
Restavracija Pri lovcu, Bohinj
Restavracija Triangel, Gozd Martuljek
Gostilna pri Bizjaku, Zgornja Bela
TR pasica Uli 2 copy

Partnerji TR2022

Zakaj NASMEH

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,