Teden restavracij vabi na kulinarični potep po Sloveniji – V vzhodni Sloveniji vas pričakuje 24 restavracij in 36 srčkov

 

Teden restavracij je tisti teden, ko se v Sloveniji najboljše je, zato traja kar deset dni in se vsako leto ponovi spomladi ter jeseni. Zato se v Tednu restavracij kulinarično potepamo in vrhunsko okušamo. Izbrati je potrebno le stran neba in kreniti na potep. Tokrat vabi vzhodna Slovenija.

Začenjamo v Mariboru, ker je v njem (2012, na EPK) Teden restavracij tudi nastal. Fudo, ❤️, vabi mesne na govedino z marsalo, topinamburjem in zeljem, ribje pa na škarpeno v pivskem testu s špinačnim flanom in vongolami. V Steakhouse Rožmarinu, ❤️, se bo potrebno odločiti med flamom z omako črne trobente in ohrovtovo blazinico ali filejem hama s kremo hokaido buče, grahom, masleno omako, zapečeno polento in peno peteršilja ter hruške.

Steakhouse Rožmarin TR22j Tatar, ingver, dimljeno maslo, hrustek

Steakhouse Rožmarin TR22j Tatar, ingver, dimljeno maslo, hrustek

Sredi svečinskih vinskih goric je Vino & turizem Valdhuber, ❤️, kjer ob postrvi, jelenu in pujsu kuhajo tudi brez mesa: juha rdeče pese s terino rdeče pese in hrena ter jesenski raviol z rikoto, orehi in jurčki.

Ker se je iz Zamarkove preselila v Sveto Trojico, je po novem Pri babici Marici na griču, ❤️, kjer bo z ali brez, zato beli zajček ali korenčkov vrt, nekaj iz lonca ali gozdni svet, in čno-bela svinja v šumi ali gospa cvetača in gospod brokoli.

Če bo lepo vreme, bomo na Ptuju lahko ob Dravi na prenovljeni terasi Gostilne Ribič, 🙂, izbirali med dimljenimi govejimi prsmi s sladkim krompirjem na tri načine in okisano zelenjavo z viski omako, ali poširano polenovko s črno lečo, gomoljno zelenjavo in omako šipona. V Gostilni Grabar, ❤️❤️, pa preverili nov drugi srček, s pujskovim trisom z jabolki in ohrovtom ter rdečo postrvjo z ajdo in koruzo, po dimljenih račjih prsih ali bučni variaciji, in pred, seveda, gibanico z jurko.

Leonardo TR22j Tatarski biftek, zelenina krema, zeliščna majoneza, brioš, dodatna ponudba resized

Leonardo TR22j Tatarski biftek, zelenina krema, zeliščna majoneza, brioš, dodatna ponudba

Pred Radenci so Črešnjevci, v njih pa Gostilna Mencinger, 🙂, ponuja na izbiro: ajda, gobice in pastinak ter jagnje, sivka, bučno seme in kozji sir, ali file smuča, školjke, buča in sladki krompir ter postrv, leča, jabolko in sardelica.

Po pomurski avtocesti se v Prekmurju najprej zaustavimo v Borecih, kjer nam v Gostilni Zorko, ❤️, starosta slovenskih vrhunskih chefov Andrej Kuhar ponuja težko odločitev: junečji brisket, pečena polenta, jurčki in pivo, ali postrv, por, buča in paradižnikov sladoled. Od tam je blizu do Bakovc in Gostilne Rajh, ❤️❤️❤️, kjer najmlajši slovenski vrhunski chef Leon Pintarič ne ponuja nič lažje odločitve: počasi pečen svinjski vrat mariniran z jabolki, pečeno zelje in yuzu omaka, ali poširana trska in masleno vinska omaka. Izlet v Prekmurje bo polepšal še obisk Markišavcev, saj Restavracija Kodila, ❤️❤️, v mesnem meniju pripravlja wagyu beef, govejo kocko in konfitiran krškopoljski steak, v brezmesnem pa rdečo peso s pomarančo, zdrobov kroket s parmezanom in polnjen melancan s kodrasto endivijo.

Iz Maribora po štajerski avtocesti pridemo najprej v Zg. Polskavo, kjer je bila Miza za štiri, ❤️❤️❤️, tako hitro polna, da bodo TR še podaljšali. Zakaj? Zato: portobello gobe s peteršiljem, miso z mesom, hruška z limonsko travo! Nato je blizu do Slovenske Bistrice, kjer Restavracija Leonardo, 🙂, vabi na štajersko kislo juho po njihovo, po njej pa se odločite, polnjeni lignji, brodet in polenta ali Leonardov telečji dunajski s pire krompirjem s prežganim maslom. Na koncu je tako v vsakem primeru pohorska omleta, tudi po njihovo.

Hotel A TR22j Konfitirana teletina, jabolko, krema hmelja in zelene, brstični ohrovt resized

Hotel A TR22j Konfitirana teletina, jabolko, krema hmelja in zelene, brstični ohrovt

V hrib iz Slovenskih Konjic je med vinogradi na Škalcah Gostilna Grič by Andrej Smogavc, ❤️❤️, ki po variacijah postrvi ponuja pujsa z bučo in jurčki ali polenovko s topinamburjem in dashijem.

Zavijmo v Savinjsko dolino, kajti tukaj sta v smeri proti Mozirju kar dva nova člana TR. Ob ribnikih Preserje je Nova rajngla, ❤️, ki po rdeči postrvi od repa do glave ponuja file ščuke s cvetačo, krompirjevim ocvrtkom in koromačem ali srnin file z ješprenjem, bučo in smreko. Za Šmartnim ob Paki pa je kozolec, pod katerim ima svoje ognjišče OPA resort, ❤️❤️❤️, ki vabi na koji, albuminsko skuto, cvetačo in topinambur, nato na koruzo s kapesanto, ndujo in lardom, ter za zaključek še na jelena z demi glace omako, oljem smreke, jetri in jurčkovim kipnikom.

V Celju Gostilna Oštirka, ❤️, daje na izbiro: teletino, hrustljavo telečjo terino, pire korenja, domač sirov štrukelj, zelenjavo in porto omako ali file morske žabe z ričoto z gomoljno zelenjavo, škampovo peno, drobnjakovim oljem in beurre blanc. V Hotelu Evropa, ❤️, so v ribjem meniju za glavno jed pripravili file smuča s hobotnico, čičerikino kremo, koprovim oljem, kremno rižoto buče, korenčkovo solato in bobom, v mesnem pa zorjen jelenov file z jurčkovimi natrganci, lisičkami, brusnicami, korenjem in parmezanovo kremo. Nov v TR in v Celju je Pavčnikov LALU bistro, ❤️❤️, kjer se bo potrebno odločiti med pujskovimi ličnicami z dimljenimi slivami, bučo in bučnicami, ter hrustljavo lososovo rolo z zelišči, grahovo kremo in limonovim gelom. V Novem Celju Galerija okusov, ❤️❤️❤️, ”razstavlja” rulado celega piščanca s koji masleno omako s pehtranom, ocvrto polento s skuto, čipsom polente, kremo listnatega ohrovta in ohrovtom.

Oštirka TR22j Variacija krompirjeve juhe, foto Gregor Katič, dodatna ponudba resized

Oštirka TR22j Variacija krompirjeve juhe, dodatna ponudba

Ob avtocesti v Arji vasi Restavracija Hotel A, ❤️, v mesnem meniju ponuja konfitirano teletino z jabolki, kremo hmelja in zelene ter brstičnim ohrovtom, v ribjem pa brancina z artičoko, raviolom in grahom.

Za celjskim gradom je Zagrad, v njem pa Gostilna Francl, ❤️, vabi po Franclovo: pred ruladico konfitiranega jagenjčka, ovito v slanino krškopoljskega pujsa, so dimljena račja prsa s kostanji in krompirjeva juha s prepeličjim jajcem in tartufi. Naprej nas cesta pripelje v Laško, kjer vam Pavus – Grad Laško, ❤️❤️❤️❤️, kot prvak TR z vzhoda pripravlja tatar zorjene govedine s školjkami, krškopoljca s figami in koruzo, ter jurko z grozdjem in bezgom.

Nad Rogaško Slatino med griči vabi Gostišče Jurg, ❤️, na zorjenega in ocvrtega prašička z melancanovo tortico in krompirjevim pirejem. Nekaj kilometrov naprej pa v Olimju Restavracija Amon, ❤️, za mesojedce pripravlja hrustljave zarebrnice krškopoljskega prašička s krpicami z muškatno bučo in balzamičnim pestom ter kremo pečenega kozjanskega mošanclja, za vegetarijance pa sejtanove dimljene rezance s čilijem, krpicami z muškatno bučo in balzamičnim pestom ter kremo pečenega kozjanskega mošanclja.

 

Pavus – Grad Laško, Laško
Galerija okusov, Novo Celje
Gostilna Rajh, Bakovci
Miza za štiri, Zg. Polskava
OPA resort, Šmartno ob Paki
Gostilna Grabar, Ptuj
Gostilna Grič by Andrej Smogavc, Škalce
LALU bistro, Celje
Restavracija Kodila, Markišavci
Fudo, Maribor
Gostilna Francl, Zagrad
Gostilna Oštirka, Celje
Gostilna Zorko, Boreci
Gostišče Jurg, Rogaška Slatina
Hotel Evropa, Celje
Nova Rajngla, Preserje
Pri babici Marici, Lenart
Restavracija Amon, Olimje
Restavracija Hotel A, Arja vas
Steakhouse Rožmarin, Maribor
Vino & turizem Valdhuber, Svečina
Gostilna Mencinger, Črešnjevci
Gostilna Ribič, Ptuj
Restavracija Leonardo, Slovenska Bistrica
TR pasica Uli 2 copy

Partnerji TR2022j

Zakaj NASMEH

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,