Teden restavracij vabi na kulinarični potep po Sloveniji – V zahodni Sloveniji vas pričakuje 21 restavracij in 38 srčkov

 

Teden restavracij je tisti teden, ko se v Sloveniji najboljše je, zato traja kar deset dni in se vsako leto ponovi spomladi ter jeseni. Zato se v Tednu restavracij kulinarično potepamo in vrhunsko okušamo. Izbrati je potrebno le stran neba in kreniti na potep. Kaj nam dobrega pripravljajo restavracije iz zahodne Slovenije?

Gremo na morje, saj je končno pomlad! Prva postojanka tokratnega zahodnega kulinaričnega potepa v Tednu restavracij je že v Postojni. Bistro Štorja, ❤️❤️: buča, kostanj in korenje, nato jurčki, lisičke in kava, za glavno pa pujs, koruza in čokolada. Nato z avtoceste zavijemo proti Lipici, a se ustavimo že v vasi Lokev – Hiša Krasna, ❤️❤️: ombrina, jabolčna juha, sladoled dimljene postrvi, hrenova krema in koprc, nato ravioli z jurčki na oglju, zelena, kostanjeva pena in jurčkov prah, za glavno pa svinjska lička, polenta z zelišči, kozji jogurt in pečena zelenjava. Malo naprej je v Lipici Restavracija Gratia, ❤️❤️, ki ponuja zemljo in/ali morje; torej: oskorjene gosje prsi, fermentirane brinove jagode, pire pečenega topinamburja in mandljev, artičoki in bukov ostrigar, ali pečen file zlate skuše, vložena stebelna zelena z jabolkom, gel zelene in jabolka, bavarska krema z zeleno, ribja zeliščna omaka z garumom in oljem figovih listov.

Hiša Krasna TR22j Svinjska lička, polenta z zelišči, kozji jogurt, pečena zelenjava resized

Hiša Krasna TR22j Svinjska lička, polenta z zelišči, kozji jogurt, pečena zelenjava

Gremo na Kras. V Dolu pri Vogljah je Gostilnica Ruj, ❤️❤️❤️: “millefoglie” polnjene z jetrno in mesno pašteto, slive kuhane v oljčnem olju, nato kremna juha iz pora in krompirja, kruhovi cmočki, za glavno prašičkova potrebuševina, glazirana čebula, kandirano rdeče zelje, korenčkov pire z mandlji. V Komnu je Špacapanova hiša, ❤️❤️❤️: goveji jezik, fermentirana paradižnikova voda in divja zelenjava, maslo in kvas ter kruh z drožmi, nato šelinka, maslena košarica, kockasta zelenjava, krodiga, trobarvni pire in čista juha iz šelna, in za glavno gospodarjev ulov, divji prašič ali jelen, lardo, ajdovi njoki, ajda, žajbelj in požgano korenje.

Nadaljujmo čez Kras do Štanjela, saj Bistro grad Štanjel, ❤️❤️❤️, ponuja: bučna kremna juha, raviol, piščanec, sir Jamar, divji riž, bučna semena, bučno olje + skutni njoki, brokoli, tatar svinskega fileja in podgrline mangalice, hrustek, tartuf, Burjata + file jelena, čebula, gobe, kostanj, ekstrakt terana.

V Vipavski dolini je v Vipavi Gostilna Podfarovž, ❤️❤️, že stara znanka TR obiskovalcev: v mesnem 4-hodnem meniju je za finale: počasi kuhana goveja lička v demi glace omaki, domači brioš in krema pečene slive; v ribjem pa: file rdeče postrvi, bučna krema, domači skutni cmoki, pena granatnega jabolka in pastinakov čips. V Vipavi pa je še Gostilna in vinoteka Faladur, ❤️❤️, ki je prvič v TR: tradicionalno doživetje ponuja vipavsko joto iz tropinke, domačo polento s pršutom, ocvirki in jogurtom ter vipavske štruklje iz droži z orehi in skuto; sezonsko doživetje pa kremno fižolovo mineštro, račja prsa s kandirano pomarančo, file postrvi dimljene z lupino kostanja in rdečo hruško z rožmarinovim sladoledom.

Špacapanova hiša TR22j Maslo, kvas in kruh z drožmi resized

Špacapanova hiša TR22j Maslo, kvas in kruh z drožmi

Nova Gorica ponuja v TR svojo pestro in kakovostno kulinariko! V hotelu Perla restavracija Calypso, ❤️❤️: ocvrta jagenjčkova krača, ješprenj s teletino in jurčki ter za glavno rezine govedine, vložena rdeča čebula, pečeni jajčevci, crème fraîche  v mesnem in dimljena postrv, žlikrof s hobotnico ter pečene kozice, ocvrt jajčevec, krompir, limeta, paradižnik, bazilika v ribjem meniju. V hotelu Park pa restavracija Tiffany, ❤️: losos in granatno jabolko za začetek, vmes kremni riž z bučo in cvetačo, za glavno pa pečen črn angus z masleno lastno omako, oskorjen vitlof z marinirano slanino in espumo topinamburja, krebuljica, olje krebuljice in pokovka amaranta. Ob hotelskih restavracijah v Novi Gorici na TR vabita tudi gostilni, Gostilna pri hrastu, ❤️: po bučni juhi in jurčkovem raviolu je na izbiro, file lososove postrvi z jesenskim pirejem in ocvrtim janežom, ali pegatka sous vide s šampinjonovim narastkom in demi-glace omako; in Gostilna Termika, ❤️: v ribjem meniju so mandljev tart z marinirano postrvjo, ocvrta ostriga z ovčjim jogurtom in za glavno Wellington morske žabe, pistacijev pesto s suhim paradižnikom, krema zelene, prah dehidrirane klobase s sipinim črnilom; v mesnem pa goveji tartar, krompirjev millefoglie in za glavno goveja lička, krompirjeva krema, demi-glace, figova marmelada s čokolado, pop corn krompirja.

Gremo še na grad, kjer je prvič v TR Restavracija Grad Kromberk, ❤️❤️: ribje sfere, topinamburjeva velutata, drobnjakovo olje, nato korbel pečen na oljčnem olju, krema iz kutine, gomolja zelene in korenčka, sladko kisla redkvica, zeliščni pire, in za sladko jesenska tortica (grozdje, mošt, jabolko), jabolčni bonbon, kuli iz grozdja, orehov drobljenec.

Le skok iz mesta je do romantičnega jezera, kjer je Pikol Jezerska vasica, ❤️❤️❤️: gamberi v skorjici rdeče pese, topinamburjev pire s cedrovim sokom, nato zapečen krompirjev flan z jurčki in dehidriran Vipavski pršut, in za sladico kaki, burbonska vanilja in turški med.

Iz Nove Gorice je blizu v Brda, kjer je v vili Vipolže Kruh in vino, ❤️: v mesnem meniju je svinjska ribica s špinačo in kremo iz sezonskih gob, vegetarijanski meni pa ponuja flan iz bučk, kremno juho iz gomolja zelene, “parmigiano” z jajčevci in sezonsko sladica z gozdnimi sadeži.

Naprej nas Soča vodi do Kobarida in Restavracije Topli val, ❤️: ribji mozaik v spremljavi zelišč, juha iz pora in ingverja, parjen cmoček ter ulov dneva, zelena, lešniki, maslo.

Tiffany TR22j Karamelizirana bela čokolada na orehovem kolačku, dodatna ponudba resized

Tiffany TR22j Karamelizirana bela čokolada na orehovem kolačku, dodatna ponudba

Toda, rekli smo, da gremo na morje … Ko ga zagledamo, so pred Koprom Dekani in Restavracija Brič, ❤️, s kar tremi meniji: v ribjem je za glavno: zapečene kraljevske kozice, glazirana rdeča pesa, korenčkov pire z baziliko, dušene bučke s timijanom, mini domač krompir v srajčki; v mesnem: svinjska rebrca brez kosti, glazirana rdeča pesa, korenčkov pire z baziliko, dušene bučke s timijanom, mini domač krompir v srajčki; in v vege: lečin falafel, glazirana rdeča pesa, korenčkov pire z baziliko, dušene bučke s timijanom, mini domač krompir v srajčki.

V Kopru je ob Vinakoper Kogo, ❤️: dimljena skuša, kefir, drobnjak, hren, nato karamelizirana čebula, svinjska potrebuševina, robide; za glavno pa morska žaba, bukov ostrigar, koromač, lešnik.

Končno na obali, v Portorožu sta Istrian bistro & tapas bar, ❤️: ceviche brancina, nori alge, pomelo, olje krebuljice, nato rižota, hruške in gorgonzola, glaziran kostanj, motovilec, za glavno pa počasi kuhan zajec, omaka črnega ribeza, pečena pesa v soli, pena hokaido buče, cikorija; in prvič v TR Restavracija Marina Portorož, ❤️❤️: jelenova sekanica, ženof, ocvrt rumenjak, nato kremni riž, kostni mozeg, lisičke, koruza, in za glavno telečja lička, zelišča, buča, topinambur v mesnem meniju, ter brancinova sekanica, granatno jabolko, oljčna emulzija, nato kremni riž, žafran, kaneštrele, in za glavno ribji “wellington”, osočnik, pire v ribjem meniju. In še v Piran, v Staro gostilno, ❤️❤️: goveji tatar z vloženo mlado čebulico, kremo črnega česna in timijanovo meringo, nato domači njoki s kremo kozjega sira, karamelizirano panceto in gobovo omako, za glavno pa ploščati zrezek z bučnim pirejem, sotiranim mladim korenjem, omako kremnega sira in arašidovim drobljencem.

 

Bistro grad Štanjel, Štanjel
Gostilnica Ruj, Dol pri Vogljah
Pikol, Nova Gorica
Špacapanova hiša, Komen
Bistro Štorja, Postojna
Gostilna in vinoteka Faladur, Vipava
Gostilna Podfarovž, Vipava
Hiša Krasna, Lokev
Restavracija Calypso, Nova Gorica
Restavracija Grad Kromberk, Nova Gorica
Restavracija Gratia, Lipica
Restavracija Marina, Portorož
Stara gostilna, Piran
Gostilna pri hrastu, Nova Gorica
Gostilna Termika, Ozeljan
Istrian bistro & tapas bar, Portorož
Kogo, Koper
Kruh in vino, Vipolže
Restavracija Brič, Dekani
Restavracija Tiffany, Nova Gorica
Restavracija Topli val, Kobarid
TR pasica Uli 2 copy

Partnerji TR2022

Zakaj NASMEH

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,