Teden restavracij vabi na kulinarični potep po Sloveniji – Ko zavijete na jug Slovenije, vas pričakuje 17 restavracij in 29 srčkov

 

Teden restavracij je tisti teden, ko se v Sloveniji najboljše je, zato traja kar deset dni in se vsako leto ponovi spomladi ter jeseni. Zato se v Tednu restavracij kulinarično potepamo in vrhunsko okušamo. Izbrati je potrebno le stran neba in kreniti na potep. Tokrat vabi južna Slovenija.

Po dolenjski avtocesti za Ivančno Gorico zavijemo proti Bojanjemu Vrhu, kjer nas Gostilna Antonač, ❤️, pozdravi za TR s somom, z omako s peteršiljem, pastinakovim pirejem, česnovo pralino, koruznim zdrobom, in fazanom, z omako z brinovimi jagodami, skuto s pehtranom, sladkim krompirjem in štorovkami. Nadaljujemo do Žužemberka, kjer je malo za njim v Sadinji vasi prijazna Domačija Novak, ❤️❤️❤️, čeprav za TR ponuja vse divje: divje rastline, divjega prašička in sladoled iz ”divjega” regrata. Še naprej ob Krki pridemo v Dolenjske Toplice, kjer nas v Oštariji Herbelier, ❤️❤️, pričakujeta zorjen goveji bočnik v omaki Cvelbarjeve frankinje in koruzni potancelj s pečenim radičem in dehidrirano rdečo peso.

 

VovkoTR22P, Jelenov file in jadova kaša z hruško

VovkoTR22P, Jelenov file in jadova kaša z hruško

 

Če se od Krke zapeljemo še dalje na jug vse do Kolpe, nam bodo v Krasincu v Gostišču Kapušin, ❤️, ponudili jagenjčka s Štrucljevim jogurtom in postrv s polento z bučnimi semeni in čemaževo omako.

V Novem mestu ima Damjan Fink kar dve gostilni v TR, Hiša Fink, ❤️❤️, ponuja na izbiro dimljeno teletino, hrustljavo kapesanto ali koruzno pašto, Fink & Situla, ❤️, pa jagnje s pistacijo, brancina z wasabijem ali peteršiljevo pečenko s tartufi. Nedaleč od Novega mesta je Ratež, kjer Gostilna Vovko, ❤️, na TR vabi z zorjenim hrbtom domačega pujsa z zelišči in čemaževo zloženko.

Za Novim mestom smo v smeri Ljubljane na avtocesti le do Trebnjega, saj so Gorenje Ponikve znane zaradi Gostilne Rakar, ❤️❤️❤️, ki vabi na postrv, škampe in jelena, ter na ajdo, šparglje in ohrovt. Nadaljujmo do Rakovnika, kjer v Gostilni Javornik, 🙂, iz krušne peči dišijo telečje ličnice. Še malo naprej je Šentjanž, v njem pa Gostilna Repovž, ❤️❤️❤️, vabi v prenovljene prostore na polje, gozd in travnik.

 

Domačija NovakTR22P, Dimljena postrv

Domačija NovakTR22P, Dimljena postrv

 

Čeprav je iz Šentjanža blizu do Boštanja, bo najbrž potrebno prespati, saj nas čaka še veliko kulinaričnega dela. V Vrhu pri Boštanju nam bodo v Gostišču Dolinšek, 🙂, po bistri juhi stare kokoške in fileju mladega pujska razkrili vse skrivnosti v mali tortici. Nato je potrebno v Sevnico, ker so v Restavraciji Ajda, ❤️, po hrbtu krškopoljca in fileju Goričarjevega soma prenovili svojo ”svetovno” znano Melanijino torto. Toda, pozor, kajti Jagnjenica ni več daleč in tam nas v Gostilni Jež, ❤️❤️, že v pozdravu iz kuhinje čaka celoten meni: kisel krofek z rebrci in rdečim poprom; millefoglie z mladim sirčkom in bučo; domača kranjska klobasa, gorčica in jabolčni hren.

Kulinarično uživanje na slovenskem jugu pa čaka tudi vse, ki bodo za Novim mestom zavili desno v smeri Hrvaške. Nad Krškim je najprej Sremič, kjer Tri lučke, ❤️❤️, ponujajo izbor med svinjino z jabolki in polento ter med cvetačo z jajcem in holandsko omako. A največ srčkov na jugu nas čaka nato v Brežicah! Ošterija Debeluh, ❤️❤️❤️❤️, med TR kulinarično radovednost provocira s pomladnim rižem, teletino in praženim krompirjem ter ribo po tržaško …

Južni krog lahko sklenemo preko Bizeljskega. V Bistrici ob Sotli nas Gostilna Šempeter, ❤️❤️, vabi na kopunovo rulado v chardonnayu z zeliščno polenta ter na poširani file soma z bučnicami v ribji omaki s šparglji; še malo naprej pa nas v Olimju pričakujejo v Restavraciji Amon, ❤️, dimljena rebrca mladega prašička (ali dimljen sejtanov burger) pečena na odprtem ognju.

 

Gostilna Antonač, Bojanji Vrh
Gostilna Jež, Jagnjenica
Restavracija Amon, Olimje
Gostilna Šempeter, Bistrica ob Sotli
Hiša Fink, Novo mesto
Fink & Situla, Novo Mesto
Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve
Gostilna Javornik, Rakovnik
Ošterija Debeluh, Brežice
Tri lučke, Sremič
Restavracija Ajda, Sevnica
Gostišče Dolinšek, Vrh pri Boštanju
Gostilna Repovž, Šentjanž
Gostilna Vovko, Ratež
Gostišče Kapušin, Krasinec
Oštarija Herbelier, Dolenjske Toplice
Domačija Novak, Sadinja vas

 

TR pasica Uli 2 copy

Partnerji TR2022p

Zakaj NASMEH

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,