Teden restavracij vabi na kulinarični potep po Sloveniji – Če greste na sever, vas pričakuje 24 restavracij in 45 srčkov

 

Teden restavracij je tisti teden, ko se v Sloveniji najboljše je, zato traja kar deset dni in se vsako leto ponovi spomladi ter jeseni. Zato se v Tednu restavracij kulinarično potepamo in vrhunsko okušamo. Izbrati je potrebno le stran neba in kreniti na potep. Tokrat vabi severna Slovenija.

Med slovenske kulinarične regije se je končno vpisala tudi Koroška, pa čeprav je še nerešeno, kam spada Slovenj Gradec … Kakor koli, pomembno je, da je tam zdaj kakovostna paleta polna, oziroma 3-2-1: Restavracija Korošica, Šentjanž pri Dravogradu, velikonočni sladki pirh in morska hama (grba), ❤️❤️❤️, v Slovenj Gradcu pa Hiša Ančka, priželjc v špargljevi juhi, ❤️❤️, in Gostilna Murko, paleta koroških dobrot in Hugo Wolf,❤️.

 

Lesnika, TR22p, Pastirske testenine, skuta, čemaž

Lesnika, TR22p, Pastirske testenine, skuta, čemaž

 

Na mozirski konec vabi Lesnika, ❤️❤️, na pujsa z regratom in postrv s planinskim čajem, še naprej pa v Zgornjo Savinjsko dolino Hotel Planinka, Ljubno ob Savinji, ❤️❤️❤️, na file sous vide muflona ali file dušenega smuča.

Na Gorenjskem lahko začnemo v Predosljah, ker Gostilna Krištof, ❤️❤️❤️, vabi na slastno krškopoljsko svinjino, in nadaljujemo na Jezersko, kjer pa ima Vila Planinka, ❤️❤️❤️, že vse TR kapacitete, žal, zasedene, zato lahko ”poletimo” do Brnika v Dvor Jezeršek, ❤️, na tatar marinirane rdeče postrvi in počasi dušena telečja lička.

V Kranju se je Gostilna Pr’ Matičku, ❤️❤️, specializirala na divjačino iz gozdov, morij in rek, zato vabi na jelenovo kranjsko klobaso, Restavracija Brioni, ❤️, pa na urbano, zato na TR nastopa s čemaževimi njoki s škampovo peno.

Pred Škofjo Loko je v Retečah Danilo gostilna & vinoteka, ❤️❤️❤️, z loško midlo in čemažem, še naprej pa se gre na Sorico v Gostišče Tolc, ❤️❤️, na koprivne njoki, sorški sir in suhe tepke.

V Radovljico se je iz Podvina preselil mišelinski chef, tako da ima Hiša Linhart ❤️❤️❤️❤️ ter Mlinaričev rozbif, Zupanovo postrv, Šlibarjevega piščanca in Mrkotovo rdečo polento. Od tam je blizu do Begunj, kjer Gostišče Draga, ❤️, vabi na divjačino na grobi soli in na postrv z jurčkovo skorjico.

Na Bledu, kot se za svetovni turistični biser spodobi, so kar trije, Restavracija Julijana, ❤️❤️❤️, nam ponuja počasi kuhana in dimljena goveja prsa, Restavracija 1906 Bled, ❤️, sarmice in morsko zložen ko, Restavracija Blejski grad, ❤️, pa skutno tortico s hrenom, umami radič in lešnikov hrustljavček.

Na bohinjskem koncu je ob jezeru v Restavracija Triglav, ❤️❤️, potrebno poskusiti ajdove krape z mohantom in koprivo, v Restavracija Pri lovcu, ❤️, fermentirane gobe z bešamelom in kozjim sirom, ter v bližnjem Nemškem Rovtu v Gostilna Resje, ❤️❤️, še poširanega smuča v zeliščni juhi z mavrahi, botargo in ječmenovo kašo.

In ker je v Zgornjesavski dolini še sneg za smučanje, moramo po njem v Gozd Martuljek, v Restavracija Triangel, ❤️, na telečji hrbet kuhan v bučnem olju, ter v Kranjsko Goro, v Restavracija Lipa, ❤️, na goveji karpačo s fermentiranim čemažem in dimljeno skuto.

 

Restavracija Korošica, Šentjanž pri Dravogradu
Hiša Ančka, Slovenj Gradec
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
Lesnika, Mozirje
Hotel Planinka, Ljubno ob Savinji
Gostilna Krištof, Predoslje
Gostilna Pr’ Matičku, Kranj
Restavracija Brioni, Kranj
Restavracija Tabor, Podbrezje
Gostilna pri Bizjaku, Zgornja Bela
Vila Planinka, Zgornje Jezersko
Dvor Jezeršek, Zgornji Brnik
Danilo gostilna & vinoteka, Reteče
Gostišče Tolc, Spodnja Sorica
Hiša Linhart, Radovljica
Restavracija Julijana, Bled
Restavracija 1906 Bled, Bled
Restavracija Blejski grad, Bled
Gostilna Resje, Nemški Rovt
Restavracija Triglav, Bohinj
Restavracija Pri lovcu, Bohinj
Gostišče Draga, Begunje na Gorenjskem
Restavracija Lipa, Kranjska Gora
Restavracija Triangel, Gozd Martuljek

 

TR pasica Uli 2 copy

Partnerji TR2022p

Zakaj NASMEH

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,