Teden restavracij vabi na kulinarični potep po Sloveniji – V vzhodni Sloveniji vas pričakuje 22 restavracij in 31 srčkov

 

Teden restavracij je tisti teden, ko se v Sloveniji najboljše je, zato traja kar deset dni in se vsako leto ponovi spomladi ter jeseni. Zato se v Tednu restavracij kulinarično potepamo in vrhunsko okušamo. Izbrati je potrebno le stran neba in kreniti na potep. Tokrat vabi vzhodna Slovenija.

Začenjamo v Mariboru, ker je v njem (2012, na EPK) Teden restavracij tudi nastal. City Terasa, ❤️❤️, v Hotelu City je sicer že zasedena, toda v Mariboru je ponudba TR pestra: Fudo, ❤️, vabi mesne na tatar damjaka in teletino z ričoto, brezmesne pa na cvetačo s kefirjem in lešniki, ter na osliča s kuskusom in mlado blitvo. Gostilna pri Lešniku, ❤️, bo posladkala s snežnimi kepami in jagodami, po postrvi in piščancu, ali po belem fižolu z grenivko in hrustljavem tofuju s čemažem. Steakhouse Rožmarin, ❤️, pa ponuja izbiro med brancinom s pisanimi gomolji ter black angus steakom z mavrahi.

 

Steakhouse TR22p, Spomladanski vrtiček

Steakhouse TR22p, Spomladanski vrtiček

 

V okolici Maribora sodelujeta na Tednu restavracij prvič Vino & turizem Valdhuber iz Svečine, ❤️, a je za regrat s krompirjevo kremo in ocvirkovimiu krutoni ter telečji vrat ali rdečo postrv že vse rezervirano; boste pa imeli morda več sreče v Zamarkovi pred Lenartom Pri babici Marici, ❤️, kjer pozivajo nazaj k tradiciji z ocvirki, čemažem, zajcem in svinjo, ponujajo pa tudi vegetarijansko varianto s porom, čemažem, gobicami in cvetačo.

Na Ptuju sta že tradicionalno v TR Gostilna Ribič, 🙂, kjer bo odojkova krača s ptujskim lükom, poširan file ostriža pa z zabeljenimi ajdovimi žganci, ter Gostilna Grabar, ❤️, kjer bo ptujski piščanec z mavrahi, ščuka pa z belo polento in lešniki.

 

Grabar TR2p, Jabolčni štrudelj, foto Stanko Kozel

Grabar TR2p, Jabolčni štrudelj

 

Pred Radenci so Črešnjevci, v njih pa Gostilna Mencinger, 🙂, vabi na muflona z rdečo peso in kozjim sirom, ter na brancina s komarčkovimi testeninami in sipinim črnilom.

Po pomurski avtocesti se v Prekmurju najprej zaustavimo v Borecih, kjer nam v Gostilni Zorko, ❤️, starosta slovenskih vrhunskih chefov Andrej Kuhar pripravlja 3 x tünko, črne testenine, svinjski file s skorjico in kovača z limonsko travo. Od tam je blizu do Bakovc in Gostilne Rajh, ❤️❤️❤️, kjer je pozdrav najmlajšega slovenskega vrhunskega chefa Leona Pintariča pravi amuse bouche: carpaccio jelena s hruško, slani polžki s črnim sezamom, princeske s skuto in rdečo papriko, tortilja z “esihflajšom”. Izlet v Prekmurje pa bo polepšal še TR obisk Markišavcev, saj Restavracija Kodila, ❤️❤️, vabi mesojedce na suho zorjeno govedino in aioli iz kostnega mozga, vegetarijance pa na čičerkino enolončnico, pečeno rdečo papriko, sušeni paradižnik in kokosovo mleko.

Iz Maribora po štajerski avtocesti pridemo najprej v Zg. Polskavo, kjer pa je Miza za štiri, ❤️❤️❤️, najmanjša slovenska vrhunska restavracija, že polna (zato bodo TR še podaljšali): pujs ali riba & foie gras, ter črni curry & slanina ali garam masala. A blizu je do Slovenske Bistrice, kjer Restavracija Leonardo, 🙂, vabi na Lamparčekovo kokoško, Obrovnikovo telečjo kračo in štajerski mošancelj.

 

Leonardo TR22p, Goveji jezik polnjen s telečjo pašteto, dodatna ponudba

Leonardo TR22p, Goveji jezik polnjen s telečjo pašteto, dodatna ponudba

 

V hrib iz Slovenskih Konjic je med vinogradi na Škalcah Gostilna Grič by Andrej Smogavc, ❤️❤️, ki po sulcu z ajdo in pinjencem daje na izbiro govedino-krompir-jajčevec ali postrv-čemaž-dimljeno skuto.

V Celju vas pričakuje Gostilna Oštirka, ❤️, z rabarbaro, malino in peso za sladico, pred njo pa ramstek s špargljevo rižoto ali tuna s čemaževimi njoki. V Novem Celju Galerija okusov, ❤️❤️❤️, začenja z lešniki & rabarbaro & jagodami, na sredi ponudi teletino & čebulo & šampinjone, za vrhunec pa še koromač & jabolko & karamelo.

Ob avtocesti je v Arji vasi Restavracija Hotel A, ❤️, kjer imajo jelenov hrbet s kozjo skuto in poganjki čemaža za mesne, ter file postrvi, sipin raviol in hmeljevi šparglji za ribje.

Za celjskim gradom je Zagrad, v njem pa Gostilna Francl, ❤️, za pozdrav iz kuhinje ponuja ocvrt hišni raviol s peno zelenega jabolka in brusničnim kaviarjem, za finale pa telečje ličnice s pirejem koruznih kokic. Naprej nas cesta pripelje v Laško, kjer vam Pavus – Grad Laško, ❤️❤️❤️❤️, kot prvak TR z vzhoda pripravlja postrvji garum s hrenom in magnolijo, svinjski file in divja zelišča z variacijami čebule ter ajdov sladoled s kokicami in gobami.

Nad Rogaško Slatino med griči vabi Gostišče Jurg, ❤️, na goveji brisket (black angus prsa) s čemaževim buhtljem in hrustljavim krompirjem, nekaj kilometrov naprej pa v Olimju Restavracija Amon, ❤️, za mesojedce pripravlja dimljena rebrca mladega prašička pečena na odprtem ognju, za vegetarijance pa dimljen sejtanov burger pečen na odprtem ognju.

 

City Terasa, Maribor
Fudo, Maribor
Gostilna pri Lešniku, Maribor
Steakhouse Rožmarin, Maribor
Vino & turizem Valdhuber, Svečina
Pri babici Marici, Lenart
Gostilna Grabar, Ptuj
Gostilna Ribič, Ptuj
Restavracija Leonardo, Slovenska Bistrica
Miza za štiri, Zg. Polskava
Gostilna Francl, Zagrad
Gostilna Oštirka, Celje
Gostilna Grič by Andrej Smogavc, Škalce
Gostišče Jurg, Rogaška Slatina
Restavracija Amon, Olimje
Pavus – Grad Laško, Laško
Galerija okusov, Novo Celje
Restavracija Hotel A, Arja vas
Gostilna Rajh, Bakovci
Restavracija Kodila, Markišavci
Gostilna Zorko, Boreci
Gostilna Mencinger, Črešnjevci

 

TR pasica Uli 2 copy

Partnerji TR2022p

Zakaj NASMEH

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,