Teden restavracij vabi na kulinarični potep po Sloveniji – V zahodni Sloveniji vas pričakuje 18 restavracij in 28 srčkov

 

Teden restavracij je tisti teden, ko se v Sloveniji najboljše je, zato traja kar deset dni in se vsako leto ponovi spomladi ter jeseni. Zato se v Tednu restavracij kulinarično potepamo in vrhunsko okušamo. Izbrati je potrebno le stran neba in kreniti na potep. Tokrat vabi zahodna Slovenija.

Gremo na morje, saj je končno pomlad! A prva postojanka tokratnega zahodnega kulinaričnega potepa v Tednu restavracij je že v Postojni. Bistro Štorja, ❤️❤️, ponuja med Primorsko in Notranjsko wangus brisket z rdečo peso, ostrigo z gobami in piščanca s škampom.

 

Hiša KrasnaTR22P, Hobotnica z dimljeno papriko in slivami, foto Vid Rotar

Hiša KrasnaTR22P, Hobotnica z dimljeno papriko in slivami

 

Nato z avtoceste zavijemo proti Lipici, a se ustavimo že v vasi Lokev, kjer nas v Hiša Krasna, ❤️❤️, po hladni teletini in nadevani testenini čaka hobotnica z dimljeno papriko in slivami v skorjici čebule in slanine. V Lipici, le par kilometrov naprej, prvič v TR nastopa Restavracija Gratia, ❤️❤️, kjer bo odločitev težka, med soparjenim filejem polenovke, z drobljencem z botargo in pito z morskimi šparglji, ter med glaziranimi svinjskimi rebri s svinjsko kračo in rabarbaro.

Gremo na Kras. V Dolu pri Vogljah je Gostilnica Ruj, ❤️❤️❤️, v njej pa dišita jagenjčkov priželjc s slanimi orehi in lešniki, ter račje bedro z brusnicami in zelenjavo.

Nadaljujmo čez Kras do Štanjela, saj Bistro grad Štanjel, ❤️❤️❤️, vabi na raviole z govejim repom in mlekom gomolja zelene, in na telečjo kračo, ki so jo marinirali v čaju kraških zelišč.

V Vipavski dolini je v Vipavi najprej Gostilna Podfarovž, ❤️, v njenem mesnem meniju je jelenova zarebrnica z omako vloženih češenj, v ribjem pa file trilje z grahovo kremo in citrusovim moussom. A pozor, zatem nas v Novi Gorici čaka dolg postanek.

 

CalypsoTR22P, dodatna ponudba, Jogurtova krema z borovnicami v žametni skorjici

CalypsoTR22P, dodatna ponudba, Jogurtova krema z borovnicami v žametni skorjici

 

V igralniškem mestu je v hotelu Perla restavracija Calypso, ❤️❤️, ki v TR vabi na zarebrnico divjega prašiča s pehtranovim štrukljem in na ocvrt file bradača z zelenim paradižnikom in pestom cikorije; v hotelu Park pa restavracija Tiffany, ❤️, ki je svoj TR meni zastavila povsem morsko: dimljeni losos z japonskim hrenom, bakala s škampom in orada s šparglji. Na TR pa v Novi Gorici vabi tudi Gostilna pri hrastu, ❤️, v kateri se bodo gostje odločali med telečjo tagliato na zeliščnem kuskusu in lovkami orjaške hobotnice z rdečo lečo in rakovo omako. Velik kulinarični apetit Nove Gorice pa dopolnjuje v bližnjem Ozeljanu še Gostilna Termika, ❤️, z izbiro med wellingtonom svinjske ribice s pesino kremo in nadevano skušo z ingverjem in jabolki.

Iz Nove Gorice je blizu v Brda, kjer je v vilo Vipolže Kruh in vino, ❤️, vabi tudi vegetarijance, na cvetačni tortino, njoke s sirom in radičem ter parmigiano z jajčevci.

Naprej nas Soča vodi do Kobarida, kjer je Restavracija Topli val, ❤️, morski specialist, zato oradin tatar, raviol z dimljenim lososom in morski jezik z omako krebuljice in šalotke, Hiša Polonka, ❤️, pa lokalni, torej kultni Frankov rostbif, Valterjeva frika in kobariški štrukelj.

Toda, rekli smo, da gremo na morje … A še pred Koprom so Dekani in tam morska Restavracija Brič, ❤️, vabi (tudi) vegane, na špargljevo juho, njoke s sojinim golažem in ocvrte lečine kroglice, grahov pire, sotirane korenčkove cekine, dušene bučke s timijanom, blitvo s krompirjem.

V Kopru je najprej ob Vinakoper Kogo, ❤️, kjer so nam za glavno pripravili file brancina s cvetačnim pirejem in miso pasto, ocvrta cvetačo in gobe. V mestu pa je Kulinarični Študio, ❤️❤️, kjer buri radovednost suho zorjeni ribeye steak s škampi, zeljem in katsuoboshijem.

Končno na obali v Portorožu gremo čez cesto v Istrian bistro & tapas bar, ❤️, v katerem chefov meni obljublja konfit jagenjčka z ohrovtovo sarmico, veganski meni pa papriko z ajdovo kašo, raviol s štorovkami in tofujem ter veganski biftek.
Ne nazadnje pa v Piranu pričakuj še nepričakovano … Stara gostilna, ❤️❤️, se je odločila za svinjsko potrebušino s pečenim zeljem in goveja lička s korenčkovo terino.

 

Restavracija Calypso, Nova Gorica
Gostilna pri hrastu, Nova Gorica
Restavracija Tiffany, Nova Gorica
Kruh in vino, Vipolže
Hiša Polonka, Kobarid
Restavracija Topli val, Kobarid
Gostilna Termika, Ozeljan
Gostilna Podfarovž, Vipava
Kulinarični Študio, Koper
Kogo, Koper
Restavracija Gratia, Lipica
Hiša Krasna, Lokev
Gostilnica Ruj, Dol pri Vogljah
Bistro grad Štanjel, Štanjel
Bistro Štorja, Postojna
Restavracija Brič, Dekani
Istrian bistro & tapas bar, Portorož
Stara gostilna, Piran

 

TR pasica Uli 2 copy

Partnerji TR2022p

Zakaj NASMEH

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,