Na pomladnem Tednu restavracij bo od 25. marca do 3. aprila sodelovalo 106 izbranih restavracij – Vseslovenska akcija, ki je prerasla v kulinarično gibanje, že deset let vabi v najboljše slovenske gostilne in restavracije – Cena 2022: 21 evrov

Pomladni Teden restavracij 2022 bo od 25. marca do 3 aprila. Najbolj okusni teden leta, ki zato traja deset dni in se ponovi še jeseni, tako ne bo le pomladno predramil narave, temveč tudi vse dobrojedce, ki bomo lahko po dveh letih epidemije spet bolj sproščeno in množično obiskali najboljše slovenske restavracije in gostilne. V pomladnem TR jih tokrat sodeluje kar 106! S tem bo Teden restavracij tudi najlepše proslavil desetletnico akcije, ki se je začela v Evropski prestolnici kulture 2012, že naslednje leto pa se iz Maribora razširila po vsej Sloveniji in prerasla v množično slovensko kulinarično gibanje.

 

Korošica, pozdrav4

Restavracija Korošica

Cena menijev TR v letu 2022 je 21 evrov, z dodatkom za kakovost v najboljše ocenjenih restavracijah (2 evra za 2 srčka; 6 evrov za 3 in 4 srčke).

Poudarek Tedna restavracij v letu 2022 je – moja zgodba. Z njo bodo sodelujoče restavracije predstavile svoje kulinarične posebnosti in poudarile razlike.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij:
”Restavracije, ki sodelujejo v Tednu restavracij, druži kakovost. A to ne pomeni, da so vse enake. Morajo se razlikovati, saj jih prav različnost dela prepoznavne in posebne. To je ”moja zgodba”! Zato želimo, da nam jo predstavijo, toda ne z besedami, temveč z jedmi. Chefinje in chefi, naj meniji TR pripovedujejo, kaj, kakšni, od kod ste, kaj znate, spoštujete, kaj so vaše prednosti, v čem ste najboljši in zakaj naj gostje izberemo prav vas!”

 

Rezervacije od 14. marca

Sodelujoče restavracije bodo začele rezervacije za obisk sprejemati 14. marca. Takrat bo uradna spletna stran Tedna restavracij – www.tedenrestavracij.si – posodobljena z vsemi potrebnimi podatki, o posebnih menijih TR v najmanj treh hodih in načinu rezervacije.

Miza za štiri TR21j, Ožarjen paradižnik & dimljen laphroaig, foto Jure Brložnik

Miza za štiri

Sicer pa je vse že utečeno. Vsaka sodelujoča restavracija bo pripravila enega ali več menijev z najmanj tremi hodi in po enotni ceni. Cena menijev v letu 2022 je 21 evrov, s čimer se je po treh letih inflacijsko podražila za 2 evra. Ostaja pa enako doplačilo za kakovost v najboljše ocenjenih restavracijah: 6 evrov za 3 in 4 srčke, cena menija 27 evrov; 2 evra za 2 srčka, cena menija 23 evrov.

 

STO partner Tedna restavracij

Kot že vrsto let, je tudi v letošnjem letu Slovenska turistična organizacija STO partner Tedna restavracij, ki najbolj množično slovensko kulinarično akcijo promovira tudi v tujini.

Ilona Stermecki, mag. mark. in prod., v.d. direktorja STO:
”Na Slovenski turistični organizaciji smo veseli, da smo tudi letos del uspešne gastronomske zgodbe, ki je v preteklih 10-ih letih k okušanju izbranih kulinaričnih doživetij navdušila številne domače in tuje obiskovalce. Posebej me veseli, da spomladanski Teden restavracij prihaja v času, ko lahko v okusih slovenske gastronomije ponovno uživamo brez omejitev, še vedno pa z vso skrbjo za zagotavljanje varnih in zelenih doživetij. Varna doživetja v slovenskem gostinstvu in turizmu zagotavljamo s standardi in znakom Green&Safe, trajnost pa udejanjamo s številnimi projekti, med drugim znakom Slovenia Green Cuisine in vzpodbudah za izločitev plastike za enkratno uporabo.”

 

Radgonske Gorice: 170 let in uradna penina Tedna Restavracij

ZRP Selectioon brut setla resizedTeden restavracij praznuje že 10 letnico, zato je potrebno nazdraviti. Radgonske Gorice pa praznujejo kar 170 letnico, zato je potrebno nazdraviti z Zlato radgonsko penino! Veseli nas, ker smo Teden restavracij, največjo slovensko kulinarično akcijo (gibanje!) povezali z najstarejšo slovensko penino!

Radgonske Gorice so v letu 2022 Zlati partner Tedna restavracij, Zlata radgonska penina Selection pa je uradna penina Tedna restavracij.

Borut Cvetkovič, direktor Radgonske Gorice:
”Že 10 let se po vsej Sloveniji zbiramo na vrhunski kulinarični prireditvi, Tednu restavracij. Najstarejša peničarska klet v Sloveniji pa letos obeležuje pomemben mejnik svoje tradicije, 170 let. Ob tej priložnosti nas veseli, ker bomo proslavljali skupaj z gosti najbolj množičnega gastronomskega popotovanja pri nas. Uradna penina Tedna restavracij, Zlata radgonska penina Selection BRUT, bo peneče in živahno dopolnilo tega edinstvenega raziskovanje okusov v Sloveniji.”

 

CANA Royal Water uradna voda Tedna restavracij

Partner in uradna voda Tedna restavracij 2022 je visoko kvalitetna slovenska premium voda, ki izvira iz neokrnjene narave Krajinskega parka Goričko. Visoko mineralizirana slovenska mineralna voda CANA ROYAL WATER se ne odlikuje le s prefinjenim in elegantnim dizajnom, ki poskrbi za lep videz gostinske mize, temveč tudi z bogato sestavo elementov – je edinstvena voda na svetu s tako ugodnim razmerjem med visoko vsebnostjo zdravilnega kalcija (340 mg) in nizko vsebnostjo nezaželenega natrija (samo 8,6 mg).

 

Srčki in izbor

Na Tednu restavracij lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije in gostilne, po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in iskalnika najboljših slovenskih gostiln ter restavracij Izbor okusov www.vivi.si. Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na vivi.si.

 

Poudarki Tedna restavracij

Dosedanji poudarki, ki so postali stalnica: 2015 lokalno in ustvarjalno (kreativna uporaba lokalnih sestavin pri sestavljanju menijev TR); 2016 prezentacija jedi (naj jejo tudi oči); 2017 prijazno do narave (vpliv sonaravnosti na kreiranje menijev TR); 2018 pozdrav iz kuhinje (meni TR se začne s chefovo dobrodošlico); 2019 vinska spremljava (slovenska vina in vinarji na TR); 2020 tradicija in sodobnost (na tradiciji ustvarjamo prihodnost); 2021 Evropska gastronomska regija; 2022 Moja zgodba.

 

Promocija vrhunske kulinarike

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najokusnejšega tedna leta v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni vedno draga.

 

Doplačilo za kakovost

Cena menijev TR je fiksna (v letu 2022 znaša 21 evrov). Najboljše ocenjene restavracije pa lahko uveljavljajo doplačilo za kakovost.

Z doplačilom za kakovost (2 € za 2 srčka, 6 € za 3 srčke in več) Teden restavracij izpostavlja pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov, prav tako pa:

  • spodbuja obisk v restavracijah z enim srčkom (in oceno Nasmeh);
  • razbremenjuje gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih restavracijah;
  • odpravlja uravnilovko pri gostinskih cenah;
  • omogoča boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah.

 

Prvič v Tednu restavracij sodelujejo:

 

TR pasica Uli 2

Partnerji Tedna restavracij 2022

Zakaj SRČKI

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , ,