(P)ostani dobrojedec (11) – Od doma in brez stika preverjamo, ali ste okuženi z virusom dobrojedstva

Piše: Uroš Mencinger

 

Preveč nenormalnosti smo doživeli v zadnjih dveh mesecih! Virus, pandemija, karantena, menjava vlade, izredno stanje, reševanje življenj, zapiranje domov starejših, nakupi zaščitne opreme, uradno strašenje, poluradno čivkanje, zasebno dopisovanje, fejstbutlsko sovraštvo, žvižganje, vojna z mediji, kolesarski protesti, stihijsko rahljanje ukrepov …, za ene je vse to sladko, za druge pa kislo. In tudi to ni normalno!

Toda gostilne so končno spet odprte in čeprav moramo vanje z maskami, je za normalizacijo pokoronskega stanja najbolj pomembno, da vanje sploh gremo. Življenje mora spet postati normalno! Čeprav virus še vedno grozi, čeprav uradni govorniki še vedno strašijo in čeprav bo kolesarjenje vedno bolj pomembno, bomo virus premagali le tako, da bomo začeli z njim normalno živeti, in gospodarstvo spet zagnali le tako, da bomo vsi – predvsem pa vsak posebej – ukinili izredne razmere!

Janšizem ni nič novega, saj se nam to dogaja že tretjič … Maske niso nič strašnega, saj jih vsi nosimo napačno … V tujino pač še nekaj časa ne bomo šli, saj bo Slovenija z dvesto evri še lepša … Drugi val sicer bo, a saj imamo zdaj dovolj mask, kvasa in toaletnega papirja … Ni torej več nobenih razlogov za izrednost in nenormalnost!

Zato izredne razmere ne le rahljamo, temveč ukinjamo, najprej pri sebi. Prvi mesec karantene smo vam pomagali kuhati – V karanteni -, tako da smo na naročniški spletni strani odprli številne recepte tudi ne-naročnikom. Drugi mesec smo vam pomagali razumeti – Za dobrojedce -, tako politiko kot kulinariko, s tem da smo odprli številne tečaje Šole okusov tudi ne-dobrojedcem. In ker smo prav v koronačasu spoznali, da življenje ni le sladko, temveč tudi kislo, a iz Šole okusov poznamo, da se lahko in sladko (v kulinariki) lepo dopolnjujeta, vas tokrat še zadnjič (brezplačno) vabimo na sladko-kisle dobrote iz rabarbare.

Tretji mesec pa so, z masko ali brez, spletni portali Vivi – solaokusov.si, vivi.si, tedenrestavracij.si – spet normalni.

Šola okusov je tako spet naročniški kulinarični splet dobrojedskih informacij, poučnih receptov, okusnih potepov ter znanja o dobrih jedeh, namenjen aktivnim dobrojedcem, ki se dobro jesti učijo (vse življenje), to znanje pa so pripravljeni tudi plačati (19 evrov letno).

Izbor okusov, ki se je Šoli okusov pridružil tik pred pandemijo, je po njej vstopnica v najboljše slovenske gostilne, ki – zdaj ko to najbolj potrebujejo – njihove goste vabi: ”Izberi. Rezerviraj. Uživaj!”

Pa tudi Teden restavracij bo! Še zdaj, spomladi!

Rabarbara

Zelenjava, ki dela konkurenco sadju. Poda se k predjedem in glavnim jedem, toda najraje jo imajo sladice. Njena sočnost je prednost, na katero pa je potrebno paziti pri pečenju. Kako se razume z medom, vanilijo, cimetom, svinjino, mandlji in jogurtom, kako jo shranjujemo in recepti z rabarbaro.

(P)ostani dobrojedec

Dovolj mi je čakanja. Dovolj mi je negotovosti in nejasnosti. Dovolj mi je le jesti iz dneva v dan. Postal bom dobrojedec, četudi (še) v karanteni!

Tags: , , , , , , , , , , ,