Novo v Šoli okusov – Ocenili smo: trije srčki za Ošterijo Debeluh iz Brežic – Skuhali smo: zimsko polenovko s školjkami, rižoto z artičokami in sladek krompir s čileriko – Sprašujemo: ste ali niste dobrojedec?

Toliko srčkov, si pa Debeluh. Vabljeni na tortico z žara k svetovnemu prvaku v kuhanju pašte! Ponovno smo ocenili Ošterijo Debeluh iz Brežic. Jure Tomič ne popušča! Kontraste uporablja zato, da privlači. Zato se začne s šampanjcem in kajmakom. Zato so v juhi svinjske nogice, a ni menija brez gosjih jeter. Zato je še vedno tortica nastrgane govejega tatarja s soufflejem prepeličjega rumenjaka. Zato se ne konča le z borovničevim štrudljem, temveč tudi z najlepšimi pralineji slovenskih vrhunskih gostiln! Predvsem pa brez skrbi, ne boste se zredili. Za člane Šole okusov: Foto zgodba iz Brežic. Ošterija Debeluh. Jure Tomič.

Chef doma počasi daleč pride

Veliki dobrojedec Brillat-Savarin je že pred več kot dvesto leti vedel, da dobro jemo šele takrat, ko so ob dobri hrani še dobro vino, dobra družba in dovolj časa. Potrebno se je, torej, odločiti: ste ali niste dobrojedec? Če želite na to vprašanje odgovoriti pritrdilno, potem morate najprej vedeti, kdo vse – ni! 1. Ki se mu pri jedi mudi. 2. Ki ob dobri hrani odkloni kozarec dobrega vina. 3. Ki ob dobri hrani loka (vseeno kaj). 4. Ki reče vnaprej: “Tega ne bom!” 5. Ki reče vnaprej: “Tega ne jem!” 6. Ki golta in se baše. 7. Ki si med jedjo prižge cigareto. 8. Ki med jedjo telefonira (tvita, lajka, bere). 9. Ki je ob jedi nezainteresiran in zdolgočasen. 10. Ki je sam. Dobrojedski nasveti za domače chefe in člane Šole okusov so tukaj.

Zimska polenovka s školjkami

Gadus morhua, trska, s tremi hrbtnimi in dvema podrepnima plavutma ter značilno kozjo bradico, med Arktiko in norveško obalo plava kot skrei. Ker je njegova sezona do januarja do aprila, mu pravimo zimska polenovka in je najbolj zaželen zimski ulov vseh chefov, vrhunskih in domačih. Kje? Hiša Denk, Zgornja Kungota, in Barraca, Dunaj. Doma pa v omaki z dagnjami – tukaj. Sicer pa veliko zelenjave za še vedno zimske dni – priporočamo rižoto z artičokami in limono ter sladek krompir in hrustljavo čičeriko.

skrei skoljke2

Tags: , , , , , , , , ,