Novo v Šoli okusov – Michelin je rekel, da prihaja, toda zdaj ni na potezi on, temveč Slovenija – Ocenili smo: Tulipan iz Lesc – Fritaja z rakci in polenovko za brunch in šparglji za konec posta

Naš zapis – tukaj – o napovedi Michelinovega mednarodnega direktorja na kongresu JRE v Švici, da je naslednja za obisk najbolj cenjenih kulinaričnih inšpektorjev prav Slovenija, se je hitro razširil po deželi. Kdaj pridejo, se je slišalo kot splošni odmev, ki pa je pozabljal dvoje – prvič, da se Michelinovi inšpektorji, seveda, ne najavljajo, in drugič, da so slovenski člani JRE v Lucernu opravili šele prvi del lobiranja. Mednarodni direktor Michelin Guide’s Michael Ellis zagotovo ni bil le vljuden, ko je v prisotnosti več kot 300 chefov iz 16 držav omenil prav Slovenijo. Ne nazadnje sta na tej večerji bila v središču pozornosti Ana Roš, kot najboljša chefinja na svetu za leto 2017, in Tomaž Kavčič, ki so ga kolegi iz JRE proglasili za najbolj inovativnega chefa za leti 2017 in 2018. Ellis je moral reagirati … Toda, če so Roševa, Kavčič in drugi slovenski člani JRE v Švici svoje delo opravili z odliko, zdaj ni na potezi Michelin, temveč Slovenija! Michelin se za obisk sicer ne najavi, a brez uradnega in konkretnega (!) vabila tudi ne bo prišel. Vprašajte Hrvate.
 

Ocenili smo: Gostišče Tulipan

tulipan chef natakar5To je gostilna, kot včasih in kot bo vedno, gostilna za lačne, gostilna za letoviščarje, gostilna za poroke, slavja, praznovanja, gostilna za malice in kosila, gostilna za stalno omizje in posebno družbo, gostilna s solatnim bifejem in spiskom jedi, ki nikogar ne pusti pred vrati. Toda, čeprav imajo vse, od dunajskih zrezkov do japonskih alg, od bohinjske postrvi do prekmurske gibanice, je v Tulipanu za južno na žlico, za obed pa divjačina. Tulipan iz Lesc je na dobri poti.

Gostišče Tulipan, Lesce
Foto zgodba iz Lesc

 

Polenovka, kozice, lignji

Velikonočno boste sicer začeli razmišljati šele prihodnji teden, ko vas bomo v Šoli okusov povabili na aprilsko gostijo z velikonočnim podaljšanim zajtrkom, toda za pokušino že sedaj – fritaja s kozicami in grahom. Skandinavci si jo zmešajo za zajtrk, mi za kosilo, zato smo skupaj lahko na brunchu. Ker pa so letos šparglji bolj zgodni, smo začeli že tudi z njimi. Ob rižu z lečo in hrustljavo čebulo so bili šele spremljavo, ob lignjih pa so prevzeli že bolj aktivno vlogo.

Fritaja s kozicami in grahom
Riž z lečo in hrustljavo čebulo
Lignji, šparglji, pomfri

Tags: , , , , , , , , , , , ,