Direktor Le Guide Michelin napovedal, da je Slovenija naslednja za obisk Michelinovih inšpektorjev.

Piše: Uroš Mencinger

Petega aprila bo v Melbournu Ana Roš prejela priznanje za najboljšo chefinjo na svetu. Včeraj je v Lucernu Tomaž Kavčič na 15. mednarodnem kongresu JRE, združenja mladih vrhuskih chefov in gostincev Jeunes Restaurateurs, prejel priznanje za najbolj inovativnega chefa. Istočasno je Akademija The World’s 50 Best Restaurants objavila rezultate glasovanja več kot tisoč kulinaričnih strokovnjakov iz vsega sveta za mesta med 51 in 100 na lestvici najboljših restavracij na svetu. Hiša Franko Ane Roš in Valterja Kramarja se je uvrstila na 69. mesto! Doslej je bila na tej lestvici v letu 2010 JB restavracija Janeza Bratovža, na 89. mestu. Le mesto pred Hišo Franko je uvrščena restavracija French Laundry Thomasa Kellerja (3 Michelinove zvezdice).

Priznanja vrhunski slovenski kulinariki se kar vrstijo … Toda to je šele začetek! Kajti najbolj pomembna vest je tista s kongresa JRE v Lucernu, ki jo je povedal v svojem pozdravnem govoru gost kongresa, mednarodni direktor Michelin Guide’s Michael Ellis. Rekel je: ”Letos je prišla na vrsto Hrvaška, naslednja pa bo Slovenija!”

Direktor Rdečega kulinaričnega vodiča Le Guide Michelin je napovedal, da njegovi inšpektorji kmalu prihajajo v Slovenijo. Najbolj pomemben kulinarični vodič na svetu ne more več ignorirati Slovenije!

Uspeh Ane Roš bo izzval plaz! Dobrojedci iz vsega sveta bodo hoteli obiskati restavracijo najboljše chefinje na svetu v majhni slovenski vasi blizu italijanske meje. Kdor pride z drugega konca sveta, ne gre le na večerjo v Selo pri Kobaridu, temveč želi spoznati deželo in tudi druge njene vrhunske chefe. Uvrstitev Hiše Franko na 69. mesto lestvice 50 (100) najboljših restavracij sveta ni le uvrstitev med zveneča svetovna imena – 70. Aqua, Nemčija, 3 mišelinke; 71. Lung King Heen, Hong Kong, 3 mišelinke; 72. Schloss Schauenstein, Fuerstenau, Švica, 3 mišelinke; 74. The Jane, Antwerpen, 2 mišelinki; 77. Martin Berasategui, Lasarte-Oria, Španija, 3 mišelinke … -, temveč tudi napoved za prihodnost. Sistem ocenjevanja akademije 50 najboljših restavracij je, namreč, takšen, da ima vsak izmed 1040 ocenjevalcev (34 % chefov in gostincev, 33 % kulinaričnih piscev, 33 % dobrojedskih svetovnih popotnikov; razdeljeni so na 26 regij) 10 glasov, a glasuje lahko le za restavracije, ki jih je obiskal v zadnjih 18 mesecih in vsaj 4 morajo biti izven njegove regije. To pomeni, da se bodo učinki letošnjega priznanja Ani Roš in Hiši Franko še dosti bolj poznali v prihodnjih letih!

Še večji pa bo učinek na celotno slovensko vrhunsko kulinariko, ko bomo končno prišli na Michelinov zemljevid. Zato je napoved Michelinovega direktorja na kongresu JRE o prihodu inšpektorjev v Slovenijo – žal starta ni natančneje opredelil, ali že letos ali šele prihodnje leto – to, na kar smo slovenski dobrojedci najbolj nestrpno čakali zadnjih deset let!

Na kongresu v Lucernu so bili, seveda, tudi vrhunski slovenski chefi in gostinci: Ana Roš, Tomaž Kavčič, Uroš Fakuč, Jure Tomič, Boštjan Rakar, Tanja Pintarič, Ksenija Mahorčič, Uroš Štefelin, Marko Pavčnik, Tadej Gašparin, Tomaž Bevčič, Brane Justin. Takoj po vrnitvi iz Švice so se že začeli pripravljati na obiske Michelinovih inšpektorjev.

Tags: , , , , , , , , , ,