Koliko let bo še trajalo, da bodo v rdečem vodiču vsi, ki si to zaslužijo? – Ker Michelin tudi po petih letih še ne pozna celotne Slovenije, mu posredujemo spisek obiskov za šesto leto

Piše: Uroš Mencinger

 

Letos me je Michelin, končno, presenetil! Zato, ker sem objavo njegovih slovenskih ocen pričakoval šele jeseni, a je za rep ujel že pomlad … Toda to ni dobra vest, saj mu je zaradi tega spet zmanjkalo časa, da bi spoznal vse slovenske lepote in njene izvrstne gostilne ter restavracije. Zato mu v nadaljevanju ponujam kar spisek izletov, ki jih mora dodati svojim obiskom za vodnik leta 2025. Morda pa mu bo po šestih letih in nekaj milijonih končno uspelo spoznati vso – veliko Slovenijo!

A bodimo pošteni in (spet) priznajmo, da radi plačujemo. Michelin je pomemben in njegove ocene so veliko vredne. O tem ni dvoma! Zato, hvala, da ste uvrstili na svoj seznam ”že” 63 restavracij! In velike čestitke vsem zmagovalcem, še posebej pa vsem ”novim”, Pavusu, Galeriji okusov, Kodili, Laluju, Faladurju, Trianglu, Mizi za štiri, PEN klubu, Majerci, A3! Koliko let bo še trajalo, da se vam bodo pridružili vsi, ki si to zaslužijo?!

Michelin 2024 foto STO3

Michelin 2024: Marko Pavčnik (Pavus – Grad Laško) je peto leto le dočakal zasluženo zvezdico (foto STO)

Aprilsko pismo Michelinu

Sredi aprila sem Michelinu poslal prijazno pismo, kot kulinarični kritik, ki slovenske gostilne ocenjujem že 30 let. Pozval sem ga naj končno obišče vse dele Slovenije.

”Pišem vam zato, ker menim, da tudi po štirih letih še niste spoznali vseh lepot in odlik Slovenije … Ne gre, namreč, le za zvezdice in za najboljše, temveč gre za celoten letni Michelinov izbor restavracij, ki si zaslužijo priporočilo najbolj pomembne gastronomske avtoritete na svetu. A ta izbor tudi po štirih letih še vedno ni celovit. Zato tako težko pričakujem peti letnik in upam, da me boste petič prijetno presenetili.

Nočem se vtikati v vaše delo in vam predlagati ”moje” favorite. Kdo pa sem, da bi kaj takega lahko počel?! Želim pa vas spomniti, da je vaš izbor – zakon! Kdor ni v vašem vodiču vsaj omenjen, ne ”obstaja”, oziroma, kdor je brez rdečega Michelinovega znaka, je avtomatsko ”slabši” od vseh tistih z njim.

Zato se glede celotnega spiska ”Michelinovih restavracij” z vami ne strinjam! Ko gledam, kdo je v vodiču, vidim veliko restavracij in kar celih področij, ki v njem niso. Zato mi slovenski Michelin tudi po štirih letih še ne deluje celovito in zato mu še ne morem povsem verjeti. Razumem, da se pri zvezdicah ne moremo v vsem in vseh strinjati, sprejemam, da so zelene zvezdice še tako nove, da šele ”nastajajo”, in jasno mi je, da je glede bib gourmand toliko mnenj kot je gostov. Toda, kdo je v tako cenjenem vodiču, in kdo ni, ne bi smela biti stvar za diskusijo. Točno se ve, koliko kvadratnih kilometrov meri Slovenija. Tako natančno – in po imenu! – bi se moralo tudi vedeti, koliko restavracij – in katere! – za obisk v Sloveniji priporoča Michelin! A zaenkrat je, žal, ta spisek še preveč nenatančen.

Pa brez zamere in veliko natančnosti za leto 2024 vam želim!”

Mangrt, prepelica z mlado čebulo1

Mangrt, prepelica z mlado čebulo

Michelin mi je na to pismo že po tednu dni prijazno – generirano z AI? – odgovoril. ”We are pleased to find out that you follow our Michelin guide launch every year. The decisions we take are based on our inspectors table tests, however we receive many reviews by professionals, readers and from the customer service. Please feel free to share your suggestions on your preferred restaurants or critics, our team of inspectors is always looking at the full pictures and we take our readers comments in high considerations.”

Zato mu zdaj (javno in pravočasno) pošiljam kar celoten spisek!

 

Kje vse Michelin še ni bil?

Seveda tudi ta spisek ni popoln. Zato se že vnaprej opravičujem tistim, ki se na njem ne bodo našli. Upam, da jih bova – vsaj midva – obiskala čim prej.

Posestvo Gjerkeš, goveji file in kostanji, topinambur in por13

Posestvo Gjerkeš, goveji file in kostanji, topinambur in por

Seveda je Michelin obiskal več kot 63 restavracij. Ne nazadnje jih je nekaj lani na njegovem spisku bilo, letos pa jih ni več. Toda, ali to pomeni, da si restavracije z najinega spiska ne zaslužijo vpisa v Michelinovo biblijo?

Če je tako, potem o takšnem ocenjevanju ni potrebno razmisliti Michelinu, temveč Slovenski turistični organizaciji STO, ki v imenu vlade (Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport) to ocenjevanje plačuje. Kajti potem je potrebno ta denar zaradi enakomerne (enakopravne!) razvitosti celotne ”velike” Slovenije vložiti v izobraževanje koroških, kraških, dolenjskih, mariborskih … kuharjev in v hitrejšo obnovo Zgornje Savinjske doline, za katero Michelin, očitno, še ni slišal.

Hiša Raduha, postrv11

Hiša Raduha, postrv

Pet let – in nekaj milijonov – je dovolj dolga doba – in dovolj velika malha -, da bi Michelin vsaj pred izidom vodiča za 2025 moral izjaviti: ”Zdaj smo pa končno obiskali vse. Ti, ki so v vodiču, si našo omembo zaslužijo, vsi drugi pa si je še ne!” Ali pa … Michelinov slovenski vodič za celovitost in cenovno upravičenost potrebuje vsaj 100 strani (gostiln)!

Spisek manjkajočih, po srčkih in abecedi

Bistro grad Štanjel,Štanjel
Domačija Novak,Sadinja vas
Gostilna Jež,Jagnjenica
Gostilna Rakar,Gorenje Ponikve
Hiša Raduha,Luče
Posestvo Gjerkeš,Rogašovci
Restavracija Korošica,Dravograd
Restavracija Mangrt,Log pod Mangartom
Restavracija Planinka,Ljubno ob Savinji
Restavracija Rose,Bled
Restavracija Tabor,Podbrezje
Spargus,Špitalič pri Sl. Konjicah
Bistro Štorja,Postojna
Fudo,Maribor
Gostilna Grabar,Ptuj
Gostilna Mihovec,Zgornje Pirniče
Gostilna Podfarovž,Vipava
Gostilnica Barba,Novo mesto
Gostišče Draga,Begunje na Gorenjskem
Gostišče Tolc,Spodnja Sorica
Hiša Ančka,Slovenj Gradec
Hiša Fink,Novo mesto
Krčma na gradu Bogenšperk,Bogenšperk
Majerija Slap pri Vipavi
Opok27,Zg. Kungota
Oštarija Herbelier,Dolenjske Toplice
Pino Alpino,Kranjska Gora
Restavracija Amon,Olimje
Restavracija Grad Kromberk,Nova Gorica
Restavracija Gratia,Lipica
Restavracija Manna,Ljubljana
Restavracija Marina,Portorož
Restavracija Salicornia,Koper
Restavracija Triglav,Bohinj
Rožmarin,Maribor
Sunrose 7,Bohinjska Bistrica
Tri lučke,Sremič
Zlata ladjica,Ljubljana

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , ,