Obiskali smo Michilovo izbo – Potem ko je v letu 2021 hotelski biser Corvare La Perla izgubil Michelinovo zvezdico in chefa, ki se je dolgo zaman trudil, da bi njeni restavraciji La Stüa de Michil prikuhal še kakšno, je ob koncu leta Alta Badia dobila chefa z – dvema! Violeta & Uroš Mencinger V okviru triletnih priprav kulinaričnega projekta družine Bras na Japonskem je bila otvoritev nove restavracije v Karuizawi predvidena za 22. julij 2020. Njeno ime: Bras Karuizawa Simone Cantafio. Restavracija bi torej nosila ime svojega chefa-direktorja. Simone Cantafio se je Brasoma v Maison Bras (***) v francoskem Laguiolu priključil s 23 leti. Čast poimenovanja sta mu znana svetovna chefa, oče in sin, Michel in Sebastien Bras namenila po petih letih chefovanja v njuni restavraciji Toya (**) na otoku Hokkaido. Toda potem se je zgodil covid … Simone Cantafio, rojen 1985 v Milanu, se je z ženo, Japonko, in njuno dvoletno hčerko, vrnil z Japonske v Italijo, na Kalabrijo, od koder sta njegova starša. ”A tam nihče ne govori angleško, zato je bila žena preveč osamljena,” je v novi kuhinji hotela La Perla v Corvari razkril razlog selitve z juga na sever, z morja na sneg. Alta Badia, ki je kot del Superski Dolomiti najbrž najbolj obiskano ”slovensko” smučišče, v epidemiji ni izgubila le poldruge zimske sezone, temveč so ji od šestih zvezdic ostale le tri (St. Hubertus). A 35-letni Simone Cantafio, milanski chef s kalabrijskimi koreninami in 14 leti francosko-japonskih izkušenj, ki ga je v visoko kuhinjo uvedel največji italijanski chef Gualtiero Marchesi, je ravno zaradi tega v La Perli začel zadovoljno. ”Ker tako začenjam čisto od začetka,” nam je zaupal le nekaj dni zatem, ko je decembra 2021 postal gospodar velike kuhinje (pet restavracij) v La Perli. Namesto da bi na Japonskem v ”svoji” posegel po tretji zvezdici, bo zdaj ”moral” v Michilovi Alta Badii tri povrniti. Zato je le vprašanje časa, kdaj bo Alta Badia spet imela (vsaj) šest zvezdic. Simone Cantafio: ” V zadnjih letih sem srečal veliko kultur, izkusil zahod in vzhod in svoje kuhanje oblikoval po svojih potovanjih. Moje kreacije vzpostavljajo ravnovesje med lepoto in dobroto, hkrati pa so vedno zavite v odtenek skušnjave, ki zapelje brbončice. Moje jedi imajo pridih tega, kdo sem in od kod prihajam, ter vseh, ki so vplivali name. Od Carla Cracca sem se naučil sloga, od Gualtiera Marchesija pa lepote in dobrote italijanske kuhinje; Michelu in Sébastienu Brasu, s katerima sem preživel tretjino svojega življenja, dolgujem spoznanje, da narava govori, izkušnja pa prevaja; čistost japonske kuhinje kaiseki pa me je naučila razmišljati z odštevanjem in se izražati s pomočjo narave, letnih časov, rastlinskega sveta, človeškega spoštovanja, občutljivosti in harmonije.” ❤️❤️❤️❤️❤️ Rad Dobrojem priporoča La Stüa de Michil je najboljša italijanska restavracija (še) brez mišelinke! Čeprav si La Perlo lahko privoščijo le redki, si Michilovo izbo ”morajo” mnogi (dobrojedci). Zdaj je meni že za 2 zvezdici, a (še) po zmernih 149 evrov. Obisk, december 2021 Hotel La Perla La Stüa de Michil VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, Teden restavracijRad dobro jem
La Stüa de Michil: Osvajanje zvezd(ic)
à la carte
Zadnje Urejanje: 5. januarja 2022
La Stüa de Michil: Osvajanje zvezd(ic)
5. januarja 2022 - 6 minut branjaZadnje Urejanje: 5. januarja 2022
Zakaj je to pomembno? Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci! Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom. Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Ker hrana ni le všečna in nevšečna! Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno. Ker je zato potrebno znati jesti!...
Klik