Nocoj začetek Festivala Lent in prvi večer chefovskega street fooda ob dravskem nabrežju: Gostilna Rajh, Ošterija Debeluh in Restavracija Lambergh

Piše: Uroš Mencinger

 

Nocoj na SladoLentu: Jure Tomič, Grega Rozman in Leon Pintarič! Jure Tomič je svetovni prvak, Gregor Rozman ima medalje s kuharskih olimpijad, Leon Pintarič pa ima šele 24 let, pa je že chef! Vsak na svojem koncu, dolenjskem, prekmurskem in gorenjskem, s po tremi srčki kreativno posodabljajo slovensko regionalno kuhinjo.

Tudi vreme ne more zmotiti SladoLenta! Pod streho prizorišča ob velikem odru na Dravi bo nocoj otvoritev že osme slovenske chefovske promenade. Harmonija vonjav. Ritem udarjanja kuhalnice ob ponev. Sladko cvrčanje in zadovoljno mlaskanje. Poki zamaškov in zven trkajočih kozarcev … Simfonija okusov? SladoLent!

Ste že kdaj prisluhnili dobri hrani? Mnogi bi rekli, da to ni mogoče… A mi oporekamo! Vrhunska hrana nima samo božanskega vonja in edinstvenega okusa, temveč tudi prav poseben – zvok. Še vedno ne verjamete? Pridite na SladoLent in se pustite prepričati!

Letošnji SladoLent bo pravi spopad izkušenj in mladosti na vedno bolj vroči, popularni in mednarodno-prepoznavni slovenski kulinarični sceni. To bo kuharski show, ki bo ponudil sožitje sedanjosti, z nastopom najboljše ocenjenih restavracij, gostiln in njihovih chefov, ter prihodnosti, s predstavitvijo mladih kulinaričnih zvezd, ki izstopajo s svojo kreativnostjo, in manj znanih kulinaričnih postojank, ki jih bo po ”odkritju” na SladoLentu šele potrebno obiskati.

Z nastopom kar 30 chefov in chefinj bodo tako obiskovalci SladoLenta v devetih večerih preizkusili kar 69 srčkov, najboljših ocen kulinaričnega portala Šole okusov, in tako izmerili kakovost slovenske vrhunske kulinarike. A tega so so že vajeni, ko je Festival Lent, so najboljši slovenski chefi in chefinje na SladoLentu, in takrat se najboljše je in pije kar – stoje! Vsak večer od 19. do 24. ure, na chefovski promenadi ob Dravi.

 

Vse o 8. SladoLentu

 

Program prvega večera

Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice) 3 srčki:

  • Lisičke, jajce in hrustljavi krompir
  • Postrvji kroketi

Leon Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci) 3 srčki:

  • Mangalica in solata (mangalica, topla zelenjava in limonova tapioka)
  • Hladni bezeg (bezgov sladoled, kandirani ingver, rabarbara, amarant)

Grega Rozman (Restavracija Lambergh, Dvorska vas) 3 srčki:

  • Mousse cvetače, kompot cvetače, sušena cvetača, čips cvetačnega pireja, kuskus cvetače, blanširani cvetačni listi, jajčna krema
  • Marelični kompot (kompresirana marelica, gel marelice, vložena marelica, mlečna pena s tonka oreščkom, kakavov drobljenec, dehidriran akacijev med, lešniki s solnim cvetom)

 

Vino večera

Vina Šuman: Sun Drops 2015, Štajerska Slovenija

  • Biodinamična kmetija, organsko vino, dolga maceracija, brez dodatkov. Zelo zeliščno, sadno, po citrusih in zelo sveže. Kapljice sonca in življenja. Živo!

 

Z vinskega lista

Jakot, ŠČUREK, 2017, suho, Goriška Brda

  • 100 % sauvignonasse. Prijeten, poln in topel okus z dolgim pookusom.

Sauvignon, VINO KUPLJEN, 2017, suho, Štajerska Slovenija

  • Sortno-vzorčni sauvignon z Jeruzalema. Mineralna struktura, sočna kislina, dolg ostanek.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,