Ocenjujemo za Izbor okusov in Teden restavracij: 1 srček za novo mestno restavracijo na novem Glavnem trgu Novega mesta, Fink&Situla

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Včasih je bila Ribja. V njej so se Novomeščani zaljubljali, skregali, pobotali, poročali, veselili, žalostili, jedli in pili, morsko, sladko, naše, tuje, malo, preveč, dobro in kdaj tudi ne. Zato je bilo na jedilniku vse, predvsem pa vse tisto, kar so takrat prav tukaj prvič jedli in nato ravno zato tukaj vedno ponavljali. Ribja je bila zakon.

fink&situla zunaj1

Fink&Situla, Damjan Fink

In kaj je zdaj? Zdaj je za okoliške dnevna malica, za zaposlene delovno kosilo, za poslovne štirihodna degustacija, za mesne težka izbira, goveji file, telečji hrbet ali črna mangulica, in za družine še pohanček, s hišnimi omakami, hišni burger z čebulno marmelado ali mali ali veliki ocvrti kalamari. V čem pa je razlika?
V tem, da je pod krožnikom kulinarični koledar, na njem pa se lokalna sedanjost druži z ribjo tradicijo; da so zanj po narezku slanine, špehovke in gospodarjeve salame pražena telečja jetrca, toda s pehtranovim žganjem, zanjo pa po polnjenih bučnih cvetovih s kmetovo skuto in sosedovimi orehi na brezmesnem in dietnem porcelanu le še polenta, toda zato s cvetačo, jurčki, lisičkami in tartufi; da okusiš, kardamom v biskvitu in pehtran v kremi, pekoči solatni čop na krškopoljskem odojku in jutranji nakup v sezonski juhi; da je losos pečen tako, da se še sveti, ne pa že bledi, in zraven je pire, toda z vaniljo.
Včasih je bila Ribja, toda zdaj je Fink&Situla, ki v Novem mestu nadaljuje tradicijo. Vendar na Finkov način! Čas je, da se (spet) zaljubite.

Ocena: 1 srček

fink&situla pozdrav2

Pozdrav iz kuhinje

Takšne gostilne na takšnih mestnih trgih, kamor se stekajo vse ulice in poti takšnih mest, imajo tudi takšen, torej enak, koncept. Želijo zadovoljiti vse in vedno. Ravno to pa je v gostinstvu najtežje. Najprej zadovoljiti in nato še vse, od jutra do večera, vsak dan …

Mnogim zato ne uspe. A Fink&Situla ima nekaj, kar obeta, da Tanji, ki je iz stare novomeške gostilniške družine, in Damjanu, ki je eden najboljših slovenskih chefov, uspe.

Situla ima namreč to, kar mnogi, ki imajo tudi idejo, ambicijo, žilico, polet, mladost, nimajo. Ima znanje, ki ga dopolnjujejo še tradicija in izkušnje! Prav to pa je pogoj za zadovoljstvo gostov. Ker v takšnih situlah takšni gostje želijo le to, da se dobro najejo. A zato vsi in vsak dan, kajti le zadovoljni gostje se vračajo. Takšne situle pa potrebujejo ”le” goste, ki se vračajo.

Medtem ko tisti, ki nimajo znanja, ves čas nekaj izumljajo in s tem goste odganjajo, se Fink&Situla trudi, da ves čas, toda čim boljše, ponavlja. Tradicija je, lokacija je, ambient je, koncept je, znanje je, vse je. Gostje so zadovoljni, ko jim Fink&Situla to dokazuje na vsakem krožniku in vsak dan.

Rad Dobrojem priporoča

fink&situla tuna tatar

Tunin tatar

Že ime pove, da je Fink&Situla cocktail, a zato je za aperitiv brezalkoholen. Vabljeni na prenovljeni Glavni trg na preprosto&srčkasto, kuhanje&chefovstvo, jetrca&porcelan, ribe&modrofrankinjo, popularno&degustacijsko, na vrtno idilo & pod bistrojske oboke, toda vsi & vsak dan, mlado&staro, zjutraj&opoldan&zvečer.

Fink&Situla
Nova Ribja na novem Glavnem trgu Novega mesta

fink&situla ambient1

Fink&Situla

Finkov kulinarični koledar pod hostlom
Klik

Fink&Situla

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Teden restavracij, SladoLent

Tags: , , , ,