Ocenjujemo za Izbor okusov in Teden restavracij: 1 srček za Gostilno Francl iz Zagrada pri Celju

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Za KolesCe je mesto le skok čez železnico, toda pri Franclu ste na kmetih, če se še spominjate, kako je bilo včasih tam luštno. Za kravate so klopi pretrde in za pete tla niso dovolj ravna, zato narodne noše niso izginile, saj so še vedno na krožnikih, četudi so natakarji po novem v finih predpasnikih. Če se gredo drugje slovensko kuhinjo tako, da kuhajo le to, kar imamo tako vsak dan na domači mizi, je Franclova kuhinja tudi po odhodu Zaverškov ohranila oboje, tradicijo in izvirnost.

francl žlikrofi postrv1

Žlikrofi z dimljeno postrvjo

Čeprav je za gradom potrebno zaviti čez Savinjo, so hišna posebnost žabji kraki še vedno zaradi hišne omake, čeprav se začne z ocvirkovo pogačo, je zaradi jetrnih štrukeljcev uvodna vedno kokošja juha, čeprav je pohan pšanc z restanim krompirjem, se splača malo počakati tudi na krškopoljčeve kotlete s polnjenim, čeprav se še zmeraj zavije k Franclu najprej pod železnico, nato pa pod kostanjem in lipo, so Franclovi žlikrofi najprej z zagrajsko postrvjo, ki je iz Zvodnja, nato pa z ocvrtkom s panko drobtinami, ki je s hruškovo omako, in čeprav je pod Celjsko kočo, se konča s pohorsko omleto, ki pa ima z originalom podobnost le v tem, da je boljša.

Že veliko več kot 100 let je Francl dobra gostilna. Zato je najbolj pomembno, da na kar so babice kuhale, mi pa potem vse pozabili, vabi zdaj nova Franclova generacija. Čeprav se ne piše več Zaveršek, mu je še vedno ime Francl.

Ocena: 2 srčka

francl jagnječji kotleti1

Jagnječja krona

Zaverškov Francl je bil za 2 srčka, novi Francl pa je za 1 srček. Toda to ni nazadovanje, temveč napredovanje. Prevzeti tako staro in prepoznavno gostilno, ki nosi tako močan družinski pečat in je imela tako dobro avtorico posodobljenih hišnih, tradicionalnih, slovenskih jedi, ni enostavno. Zato si dober že, če ti to uspe tako, da gostje niso razočarani.

V drugih obcestnih gostilnah, ki jih v glavnem polnimo za vikende, ki so tudi družinske, tradicionalne, stoletne, z bakrenim zvonom (ali brez), zadovoljstvo merimo z dobro voljo. Ker gremo vanje po občutek udobja, tradicije in sitosti, naredijo največ, če nas le nasitijo, ne pa tudi razočarajo. Novi Francl nadaljuje tradicijo starega, ki je nasitil tako, da je odobrovoljil.

Francl nove generacije je manj chefovski, a zato ne manj – dober. Verjamemo celo, da bo kar nekaj gostov reklo, da jim je sedanji celo bolj všeč … Ne nazadnje so najbolj polne gostilne z enim srčkom. Novi Francl je pač malo bolj preprost v izvedbi, kar pa se pozna le v vrhunskosti, ne pa v zadovoljnosti. Kar je bilo prej za 2 srčka, je bil pečat chefinje, kar zdaj pomiri goste, da je Francl še vedno njihova gostilna, je nadaljevanje tradicije s pečatom dobre podeželske gostilne, v katero ne gremo tako radi le zato, ker za vikend vedno radi jemo tradicionalne jedi, temveč zato, ker so ravno te jedi v Franclu boljše kot v drugih vikend gostilnah na slovenski deželi, pa ne le za vikend!

Rad Dobrojem priporoča

francl pohorska omleta3

Pohorska omleta po Franclovo

Ko so Zaverški šli na toplo, svojih gostov niso pustili na hladnem. Tudi novi Francl ohranja stare jedi, navade in okuse, ima občutek za lokalne in kvalitetne sestavine ter jim dodaja svojo mero izvirnosti. Stoletni Francl je zato mlada in sveža, mladostna in sezonska, franclovska in preprosto dobra celjska in slovenska gostilna.

Gostilna Francl
Ni več Zaveršek, je pa še Francl

francl pozdrav pogača ocvirki1

Gostilna Francl

Slovenska kuhinja z občutkom za sestavine in čas
Klik

Gostilna Francl

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Teden restavracij, SladoLent

Tags: , , , ,