Ocenjujemo za Izbor okusov in Teden restavracij: 3 srčki za Gostilno Kobjeglava, ki gostuje na gradu Štanjel

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Greš na Štanjel, prideš pa v Kobjeglavo. To pa zato, ker je Kobjeglava šla na Štanjel.

Lepo se je poročiti na Štanjelu, toda, ker se Štanjel tako prebuja, ker se grad tako prenavlja, ker je gostilna tako ambiciozna, ker je družina tako pridna, ker je dvorišče tako peščeno, ker so vina, pršuti, salame, siri, nasploh vse sestavine, tako kraške, ker so pogrinjki tako fini, ker so jedi tako preproste, toda elegantne, ker je tukaj vedno poroka, vedno koncert, vedno izlet, vedno ogled in vedno razgled, ker še vedno zvrnejo najprej oljke na mizo, ker te naučijo pršute ločevati po rojstnih dnevih, ker ti degustacijo presekajo z brinom, ker tukaj neveste sicer doživijo najlepši dan življenja, sprehajalci najboljšo rižoto kraškega izleta in obiskovalci Štanjela najdaljšo noč ne-več-spečega mesta, se ti res ni potrebno še enkrat poročiti, da ponovno prideš.

kobjeglava štanjel TR20p slovenski oktet1

Grad Štanjel, Teden restavracij

Ko za občudovanje tac, ki so se sušile na najboljši burji na svetu, ni bila dovolj več le jota, je prišel Simo Komel v Kobjeglavo rešit vsaj gostilno propadlega kraljestva pršuta. Fino je pogrnil pod murvo in elegantno zvrnil oljke na mizo, a nato dovolj hitro ugotovil, da imajo njegovi gostje od parmezanovih grizik, čeprav so z bučnicami, vseeno raje pršut, čeprav se ovija okrog njih. Zato je novo zgodbo v nekdanji pršutarni zgradil na – star(an)ih pršutih.

Ko so ga nato zaradi uspeha v Kobjeglavi na pomoč poklicali s Štanjela, češ da so obiskovalci gradu, ki se je končno začel prenavljati, lačni in žejni, je zato že imel izkušnje. Gostom ni le hitro in bistro nekaj skuhal, temveč je na Štanjel preselil kar celo Kobjeglavo in ji dodal ”le” – grajski ambient. Na najboljši kraški burji tako še zorijo najboljši pršuti, na najlepšem grajskem hribu pa je že spet oživel Štanjel!

Ocena: 3 srčki

grad štanjel kobjeglava brancin karpačo2

Brancinov karpačo

Da je Kobjeglava, ki je začela z enim srčkom, na Štanjelu napredovala do treh, je razlog zadovoljna sitost, ker gosta spravi v tako dobro voljo, da se ta že dotika sreče … Zato to ni zasluga le chefa, ki sicer poskrbi za vrhunsko izvedbo dobro zamišljenih in z lokalno originalnostjo zelo dobro podprtih jedi, temveč kar celote, zaradi katere si vesel, da se Štanjel tako oživlja, da se grad tako prenavlja, da je gostilna tako ambiciozna, da je družina tako pridna, da je dvorišče tako peščeno, da so vina tako kraška, da so pogrinjki tako romantični, da so jedi tako prepoznavne. Skratka, bistveno za običajne jedce, ki jih je na Štanjelu zaradi njega, ne zaradi gostilne, največ, je: čeprav ima gostilna trde stole (in tri srčke), ti dovoli udobje!

Na dobri berkelci znajo številni dobro zrezati pršut. Ta pršut pa ni le kraški, temveč je iz Kobjeglave, kjer najdlje zori. V lokalnosti in odličnosti sestavin je Štanjelova zgodba in v tem je Komelova izvirnost. Veš, da si to in tako že nekje videl, a ne s takšno zgodbo, takšnimi sestavinami, na takšnem mestu, na takšen način.

Kar te privabi z videzom, se izkaže s prepoznavnostjo, ki ostaja v ”pookusu”. Če je nadokus logičen pri vrhunskih-hišnih-posebnih sušenih mesninah in če je pričakovan pri znanih jedeh (nonina paradižnikova omaka), je zmaga, ki uvršča Štanjel v prvo slovensko ligo (3 srčki in več) dosežena s predjedmi chefovega menija.

Rad Dobrojem priporoča

grad štanjel ekipa9

Komelova ekipa na gradu Štanjel

Odločitev Komelovih, ki vam kuhajo, strežejo, sušijo pršute, vlagajo oljke, svetujejo kraška vina in organizirajo poroko, o selitvi ni lahka, saj je vse to že tam, kjer kraška burja najlepše boža pršute. A zdaj je še Grad in na njem oživljajo še Štanjel. Zato tudi vaša odločitev ne bo lahka. Za videt in okusit je toliko, da vsega ne boste zmogli naenkrat. Priti boste morali spet!

Gostilna Kobjeglava – Grad Štanjel
Komel na oživljenem Štanjelu

grad štanjel chef simo komel4

Gostilna Kobjeglava - Grad Štanjel

Komelova poroka kraške pršutarne in prenovljenega Štanjela
Klik

Gostilna Kobjeglava - Grad Štanjel

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Teden restavracij, SladoLent

Tags: , , , ,