Krčma na gradu Bogenšperk ni le gostilna za obiskovalce gradu, temveč grajska restavracija za dobrojedce, ki nato spoznajo še Valvasorja

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger

 

Že pred 500 leti je Valvazor na svojem gradu Bogenšperk zapisal recept za slovensko potico. ”Testo često na tanko zvaljajo kot kak list ali papir, nanj namažejo na drobno stolčena in z medom premešana orehova jedrca …” Toda, priznajmo, čeprav vsi Slovenci skačemo ob orehovi potici, jo le redki znajo prav speči. Dobrodošli, torej, na gradu Bogenšperk, kjer se boste med okušanjem grajskih jedi naučili zvijati Valvazorjevo potico!

Krčma na gradu Bogenšperk, Mitja Zadravec, chef11

Krčma na gradu Bogenšperk, Mitja Zadravec, Marko Železnik, šef in chef

Tudi zaradi Krčme grad Bogenšperk resno kandidira za najbolj grajsko-zanimiv obisk v Sloveniji! Saj Krčma ni (le) krčma za grajske obiskovalce, temveč grajska restavracija za dobrojedce, v kateri je izlet v Slavo vojvodine Kranjske nagrajen s presenečenjem iz ‘vodnjaka okusov’ Krčme, ki črpa iz preteklosti, da ustvarja sedanjost. Slavni Janez Vajkard Valvasor je že vedel, kje je lepo in kaj je okusno!

Krčma na gradu Bogenšperk, zvitek brancina, bulgur, čaj žametovke2

Krčma na gradu Bogenšperk, zvitek brancina, bulgur, čaj žametovke

Ker grad toliko ponuja, prvič prideš le zaradi Bogenšperka. Ker pa Krčma s svojimi ambicioznimi jedmi ni le za lačne, temveč poteši tudi radovedne, se vračaš zaradi krompirja, ki je pečen v zemlji, potice, ki jo zvijaš med hodi, chefa, ki na stari stenski uri postreže sodobno gostijo, grajskih pralin, ki se jim ne moreš upreti, vinske kleti, ki jo moraš obiskati.

Krčma na gradu Bogenšperk, mariniran goveji hrbet z orehi, melancanina krema13

Krčma na gradu Bogenšperk, mariniran goveji hrbet z orehi, melancanova krema

Krčma z grajskimi jedmi je na Bogenšperku vzorčni primer, kako bi morali obnoviti vse slovenske grajske ruševine, zato jo bo slavni graščak zagotovo omenil v novi izdaji svoje Slave kulinarične Slovenije!

 

Rad Dobrojem priporoča

Krčma na gradu Bogenšperk, sladica, koruza in aronija1

Krčma na gradu Bogenšperk, sladica, koruza in aronija

Potrebuje Krčma grajsko restavracijo, fine pogrinjke, veliko hodov, dva chefa, svojo penino in sladka darila za domov? Seveda, saj je na gradu! Potrebuje Bogenšperk staro krčmo? Ne, saj ima sodobnega krčmarja! Čeprav ste bili na Bogenšperku na šolski ekskurziji ali svoji poroki, se ne vrnite le zaradi spomina, temveč pričakovanja. V Krčmi je grajsko!

Krčma na gradu Bogenšperk

Krčma na gradu Bogenšperk, grajska jedilnica5

Slava dobrojedske potice

Krčma z grajskimi jedmi
Klik

Slava dobrojedske potice

Zakaj SRČKI

Beri DOBRE NOVICE, ne slabih

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , , ,