Ocenjujemo: Štefelinov preporod Vodnikovih jedi na Linhartovem trgu v Radovljici
Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger
Linhartov trg v Radol’ci je vedno bolj brez konkurence med najlepšimi slovenskimi meščanskimi trgi. Ima vse kot vsi nekoč in nič kot vsi danes … Na trgu, kjer so vsi sosedje, župnik, notar, branjevec, lončar, frizer, slaščičar, lectar, avguštin, vinski trgovec, knjigarnar in Okusi Radol’ce, je tudi Linhart za vse, kavarna za domačine, zajtrk za turiste, gostilna za popotnike, bistro za mlade, pomenek za sosede in okusna ”južna” za dobrojedce.

Linhart Hotel&Bistro, Uroš Štefelin in Tomas Javurek
Ocena: 2 srčka
Kar v Linhartovem bistroju kuha Čeh Tomaš Javurek, so Štefelinovi spomini, kako sta kuhali babica in mama … A njegov spomin na jedi iz otroštva je dovolj ”slab”, da je stare gostilniške jedi na novo postavil s svojimi kuharskimi idejami ter znanjem sposobnega chefa.

Linhart Hotel&Bistro, gorenjski želodec
Kar je bilo včasih preprosto, je danes, namreč, tako zapleteno, da za to ni več časa, volje in sestavin. Zato so potrebne gostilne s takšnimi chefi, ki iz preprostih jedi, toda iz najboljših (ekoloških!) sestavin, naredijo preprosto dobre, da je zanje vedno čas in volja.
V gostilni, ki ne more brez prijateljev, mesarjev Mlinariča in Štajnbirta, ribogojca Zupana, vrtnarjev Šlibarja in Vegerila, sirarjev Odolneka, Dolenca, Zidariča, Hlebanja, polentarja Mrkota …, gostje ne morejo brez kurje juhe z jetrnimi vlivanci, krapcev z govedino, bandeljca s sladoledom, nabudlanega pšanca, govejih ličk, svinjske krače, gorenjskega želo’ca in čokoladnih tepk.
Rad Dobrojem priporoča

Linhart Hotel&Bistro
To, kar je v Vili Podvin le za vikend kosilo, je na Linhartovem trgu v Radovljici za vsak dan, vmes pa lahko skočiš še čez, v Čebelarski, Mestni in zgodovinski muzej, si v Šivčevi hiši ogledaš najnovejšo razstavo, se po lesenih stopnicah povzpneš v Magušarjev lončarski atelje ali pa le pokramljaš z mačkami in sosedi.
Obisk, maj 2021
-
Chefa
Ravno takrat, ko se je Uroš Štefelin (levo), v poslovnem partnerstvu z Marcelo Klofutar, odločil, da bo tudi hotelir, se je Michelin odločil, da mu podeli zvezdico. Zato je sledilo burno leto, v katerem je bilo v Vili Podvin potrebno preživeti, v hotelu Linhart na ”njegovem” radovljiškem trgu pa za pultom in brez kuhinje braniti ugled slavnega chefa. Tretji val je zato prinesel tudi nekaj dobrega … Saj so tudi vmesne pogače lepo hrustale, a Linhart ima zdaj kuhinjo, Štefelin pa izvršna chefa Tomaša Javureka (desno).
Linhart Hotel&Bistro, Uroš Štefelin in Tomas Javurek
od
-
Krapci
Štefelinova stara mama je tako dolgo in počasi kuhala govejo župo, da je šlo vse sočno, okusno in mesno v juho, preostala pusta govedina pa je bila z drobovino vred dobra ”le” še za nadev. Torej je vnuk iz njenih jušnih krapcev naredil večje krape, ki jih je le toliko zalil, da je malo stanjšal demi glace, ki ga je kuhal še dlje kot stara mama župo. Z vloženimi črnimi trobentami, kremo zelene in jabolka ter ”ščepcem” zeliščnega olja je nastala krepka jed, ki pa bo na Linhartov trg privabila tudi fino gospodo. Da ne pozabimo, da je stara mama za preprosto domače kosilo vstala s petelinom!
Linhart Hotel&Bistro, krapci z govedino
od
-
Nabudlan pšanc
Kar je bil včasih budelj, je danes, ko piščanci nimajo več drobovine, temveč etikete, in kruh ni več star, temveč dopečen, le še fila … Zato je Linhartov nabudlan pšanc iz Šlibarjeve ekološke vzreje ”le” spomin na nekdanje praznične jedi. Sočno meso in drobovinasto-mehek nadev dopolnjujejo kremna špinača, omaka mavrahov, lešniki in pečena špinača. Že stara mama je rekla, da je bilo tisti graščakinji, ki je celo življenje jedla le hrustljavo zapečeno skorjo piščanca prepozno žal, ko je sočno meso poskusila šele, ko je obubožala.
Linhart Hotel&Bistro, nabudlan pšanc
od
-
Hotel in bistro
Majhen baročni hotel z udobnimi sobami, domačno jedilnico in najlepšim slovenskim trgom.
Linhart Hotel&Bistro
od
-
Tradicija in sodobnost
Slovenija je premajhna, da bi Linhart na novo napisal le tradicionalne gorenjske jedi, in dovolj velika, da se je lotil slovenskih. Zato tako že pozdravi, s pogačo v belokranjskem slogu in pršutom v gorenjskem. Le na ”ta rdeči” se ga da, namreč, dovolj tanko narezati.
Linhart Hotel&Bistro, pozdrav s pogačo in pršutom
od
-
Jezerska postrv
Ko je imel stari ribič posebno srečo, so jo prihranili za posebno priložnost, ko so sulca napolnili z maslom in inčuni in ga postregli s trdo kuhanimi jajci. Se spominja Štefelin, ki zdaj surove rezine Zupanove jezerske postrvi obloži z jajcem, okisanim jabolkom in postrvjimi ikrami ter začini z omako inčunov in zelišč. Da bohinjska postrv še bolj poudari svojo čvrstost, jo na hitro marinira v soli in sladkorju.
Linhart Hotel&Bistro, karpačo jezerske postrvi
od
-
Gorenjski želodec
Noben sit ne sme iz Radol’ce, če prej ne poskusi (tudi) gorenjskega želodca … Tega se Štefelin drži tudi v Podvinu, Linhartov chef Javurek pa spoštuje v Linhartu. Mlinarič je mesar iz Lesc, ki porabi veliko prosene kaše in špil za svoje želoc’e iz debelega črevesa in tankih črev. Najboljši je, ko je malo topel in takrat ima najraje krompirjevo solato. To je tista preprosta kuhinja, ki ji v Linhartu dodajo še svojo hišno marmelado z gorčičnimi semeni, hrenovo omako, vložene jurčke, kumare in papriko ter okinclajo s svežo solat(k)o.
Linhart Hotel&Bistro, gorenjski želodec
od
-
Bandeljc
Malo jih je, ki imajo takšen bandeljc, pogrejejo s takšno juho, znajo tako z zelenjavo in z okusi pripovedujejo takšne lokalne zgodbe, smo zapisali že, ko nas je Uroš Štefelin prvič prepričal za 2 srčka, takrat na drugem koncu blejskega jezera (1906 hotel Triglav, 4,5 Nedelovih sončkov, leta 2010). Potem nista prišla (v Vili Podvin) le tretji srček in tudi prva mišelinka, temveč je Slovenija doživela tudi desetletje kulinarične revolucije. V njej pa so ”bandeljce” začele izpodrivati kremice in penice … Zato smo še bolj veseli, ker se je Štefelin v Linhartu spet spomnil Vodnikovega bandeljca iz leta 1799, ki ga je s porovo omako vred ”prepisal” iz prve slovenske (prevedene) kuharice (zapečena skuta, aromatizirana z limonovo lupinico), a mu namesto kislega mleka dodal sladoled iz kisle smetane ter ”stari” janežev upognjenec.
Linhart Hotel&Bistro, bandeljc
od
-
Goveja rebra
Čeprav goveja rebra tukaj nadomeščajo govedino iz juhe, je potrebno sredi Radol’ce omeniti bovške čompe, ker nadomeščajo tenstan krompir … Oziroma, lahko so ”le” rebra, če imajo takšen krompir, nadevan z zelišči, Odolnekovim zorjenim sirom in ”skritim” rumenjakom! Karamelizirano korenje (namesto razkuhane jušne zelenjave), vloženi čemaževi cvetovi (namesto hrena) in demi glace (namesto smetane) ne zmotijo preprostega kosila, temveč ga naredijo – nedeljskega.
Linhart Hotel&Bistro, goveja rebra in čompe
od
-
Jabolčna pita
Jabolčna pita po naše in hišni sladoled; pečeno testo, jabolka, jabolčni sorbet in orehov drobljenec. Ker drugi vabijo na mikrovalovno pogreti štrudelj, lahko Linhart tako sveže-pečeno poenostavi babičino pito.
Linhart, jabolčna pita po naše
od
-
Medena zloženka
Medena zloženka s Šlibarjevimi jagodami; hrustek-čipka iz medu, limonova krema in Šlibarjeve jagode. Ker so glavne sveže, lokalne, zrele sestavine (jagode iz Dvorske vasi), lahko Linhart drugo le (sodobno) zloži.
Linhart, medena zloženka s Šlibarjevimi jagodami
od
-
Vinska spremljava
Na najlepši slovenski meščanski trg se vstopi pri ”mitnici”, kjer se pred Sodčkom oglasi na kozarcu dobrega vina. Odkar pa se je (slovenski) vinski izbor povečal z Linhartovo ponudbo, ki se odkrito spogleduje s sodobnimi sonaravnimi vinskimi trendi, bo zanimivo opazovati razvoj dogodkov. Konkurenca je tudi pri zdravem vinu, še posebej, če ga je dovolj tudi na kozarec, le zdrava!
Za aperitiv pet nat penina Mario rose, Keltis, in penina Cuvee rose, brut, Silveri (modri pinot in chardonnay). Gorenjski želodec: biodinamični rose, 2020, Guerila (merlot in cabernet franc). Bandeljc: aromatična pinela, 2016, Sveti Martin. Krapci: resna Ana cuvee, 2015, Mlečnik. Polnjen piščanec: oranžni šipon, 2012, Bartol. Goveja rebra: operni Tenor, 2013, Silveri (merlot in cabernet franc).
linhart miza
od
-
Zajtrk
Linhartov meščanski hotelski zajtrk dopoldan na trgu privablja zavistne poglede mimoidočih, ki pa tudi ne ostanejo brez izbire: zgodnji zajtrk je z jajci, dobro jutro z rogljičkom, svetovljanski branč pa s penino.
Linhart Hotel&Bistro, zajtrk
od
Stare jedi na novo postavljene
Štefelinova prenova Vodnikovih jedi
Klik
Stare jedi na novo postavljene
IZBOR OKUSOV
Izbor okusov za gostince
Informacije za gostince o iskalniku najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov.
Klik
Izbor okusov za gostince
VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, SladoLent
Rad dobro jem
Zakaj je to pomembno? Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci! Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom. Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Ker hrana ni le všečna in nevšečna! Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno. Ker je zato potrebno znati jesti!...
Klik
Linhart Hotel & Bistro: ❤️❤️ za prenovo tradicije