Ocenjujemo za Izbor okusov in Teden restavracij: 1 srček za ljubljanski bistronomski Remi’s place z Gornjega trga

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Te morda zanima, zakaj je Remi na pločniku, na vogalu in v ulici, ki se steka v Ljubljanico, kjer ne pričakuješ finih pogrinjkov in kjer ti krožniki padajo v naročje, plac? Oziroma, s čim vabi, kot pravi, na ”uživancijo v vseh pogledih, ob znanih kulinaričnih klasikah z Remijevim twistom”?

remis place goveji tatar1

Goveji tatar bovino divino

V stari Ljubljani je veliko gostiln in seveda ima Remi na Gornjem trgu močno konkurenco. Ker jih je bilo povrhu tukaj že veliko, si prostor nad Ljubljanico išče z drugačnostjo. A te drugačnosti v Remiju, razen, da je jedilni list zlat in najtežji v stari Ljubljani, ne moreš opaziti … Moraš jo, torej, okusiti. Le hrana je tisti razlog, da Remi postane tudi tvoj plac!

To se imenuje bistronomija, zelo sproščeno, nič fino, z napakami, tudi takimi, da te dvigne ti-remi-su, neredom, kar zmedo, ker je na hobotnico potrebno še čakati, jagenjčka pa še vakumirati, toda s tablo prav na vogalu z Rožno ulico, na kateri piše francosko z angleškim naglasom, da je cena kosila smešna, zato se začne s piškotom in konča z dessertom, vmes pa so muss, korenine, sadna solata, veliko zelenjave, pujs, zajček in ocvirki. Je dovolj drugače?

Ocena: 1 srček

remis place ravioli zajec lisičke2

Zajčji ravioli Remi’s adventure

Ker gre za mlado gostilno (a na starem ”placu”, kjer jih je že veliko poskušalo), si zadovoljen že ”z malim” Zato so bile za srček dovolj že sladice in zajčji ravioli, saj tudi drugo, predvsem kuharsko, ni slabo, temveč za zadovoljstvo nad izvedbo jedi, pestrostjo sestavin, nadvlado ne-mesa in razmerjem kakovosti in cene kosil. Vse, torej, še ni, nekaj in potencial pa sta že.

Remi že z imenom želi biti nekaj posebnega. A se potem ne potrudi to dokazati z ambientom ”placa”. To je ležerno, preprosto, po svoje domačno, a le na ulici in njenem vogalu, kjer mize sicer padajo v naročje, a te na ”uživancijo” vabijo napisi (jedi), ki se berejo drugače od okoliških. Stran s kosili privablja s ceno in zanimivimi bistronomskimi jedmi, stran po naročilu pa vabi na Absurd.

Všeč nam je, da je veliko zelenjavnih prilog, da so jedi raznovrstne in da meso ni v stejkih. Tudi v tem, da ni ”resnih” glavnih jedi in so glavne dejansko (tople) predjedi (ravioli, njoki, rižota), je lahko dobra zgodba, a to pomeni, da gostje v Remija ne bodo hodili ves čas na zajčje raviole, temveč bodo ves čas hoteli nove in nove jedi, ki naj bodo zato (vsaj) takšne.

Rad Dobrojem priporoča

remis place bela čokolada breskev3

Bela čokolada, breskve peachway to heaven

Remijev plac bo tudi tvoj le, če imaš rad dimljeno postrv z medom, poširano šarenko v kumarični juhi, goveji tatar z arašidovim maslom, skutne njoke z meto in pehtranom, solato s pečenim krompirjem, raviole z zajcem, hruškami in lisičkami, morsko rižoto z domačim dashijem, in, seveda, če se po vsem tem ne pustiš prikrajšati sladicam, ker so za oči, da ti je žal razdreti, in za v usta, da ti ni žal polizati.

Remi’s place
Bistronomija drugačnosti na Gornjem trgu

remis place ravioli zajec lisičke2

Remi's place

Plac z Remijevim twistom
Klik

Remi's place

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Teden restavracij, SladoLent

Tags: , , , ,