Jutri začetek sprejemanja rezervacij – Sodeluje 100 restavracij – STO vabi tudi tuje goste – Partnerji: I Feel Slovenia, Evropska gastronomska regija 2012, Cana Royal Water, šampanjec Deutz

Piše: Uroš Mencinger

 

”S sodelovanjem v Tednu restavracij aktivno pomagate predstavljati najboljše, kar slovenska gastronomija lahko ponudi gostom,” je v nagovoru sodelujočim restavracijam zapisala direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak. Jutri najboljši začenjajo sprejemati vaše rezervacije za jesenski Teden restavracij, ki se bo začel v petek, 11. oktobra, in bo trajal do 20. oktobra. V njem bo sodelovalo 100 slovenskih gostiln in restavracij.

Vodilo Tedna restavracij je od vsega začetka, leta 2012, kakovost. Čez dve leti bo Slovenija nosila naziv Evropska gastronomska regija in prav restavracije in gostilne, ki sodelujejo v Tednu restavracij, bodo takrat najbolj ”na udaru” svetovnih/evropskih dobrojedcev. Teden restavracij, ki predstavlja najboljše razmerje kakovosti in cene, je zato tudi najboljša priprava za EGR.

 

100 sodelujočih restavracij

Lepo sovpada, STO je novi partner Tedna restavracij, v katerem to jesen sodeluje sto restavracij … A to je le slučaj, saj se števila sodelujočih v Tednu restavracij ne da nastavljati – o tem, namreč, odloča zgolj kakovost! V Tednu restavracij lahko sodelujejo zgolj restavracije in gostilne, ki ustrezajo merilu kakovosti, po metodologiji kulinaričnega ocenjevanja Šole okusov. To pa pomeni, da povabimo le restavracije, ki so ocenjene s srčki (www.vivi.si). Le izjemoma, zaradi regionalne razpršenosti, smo v preteklih letih k sodelovanju povabili tudi restavracije, ki so prejele oceno ”na dobri poti” (do srčkov). Zato se število teh restavracij zdaj zmanjšuje, in zato se je to jesen v Teden restavracij uvrstilo kar osem novih restavracij. Med njimi sta največ srčkov (tri in dva) osvojila chefa, ki sta stara šele 27 let! To je kakovost slovenske kulinarike!

COB - chef Filip Matjaž

Veliko jih želi sodelovati, toda vse najprej ocenimo. Žal se (še vedno) mnogi gostinci na Teden restavracij spomnijo tik pred zdajci, ko že zmanjka časa za ocenjevanje. Pa prihodnjič, saj tudi kulinarični kritiki lahko ”večhodno” jemo le enkrat na dan … Zato svojo željo po ocenitvi izrazite pravočasno! Prijavite se lahko tukaj.

 

Osem novih s srčki

Na jesenskem Tednu restavracij bo prvič sodelovalo kar osem restavracij, dve pa se bosta predstavili na novi lokaciji.

COB iz Portoroža je doživljajska restavracija z mladim modernističnim chefom in pristno-istrskim menijem. COB je hkrati najboljša nova restavracija v Sloveniji v letu 2019! Oče je zaprl svojo staro restavracijo (Tomi, 1 srček), sinova pa sta odprla novo in chef Filip Matjaž (27 let) je že takoj osvojil 3 srčke.

Landerik je najboljša nova restavracija v Ljubljani v 2019! V najbolj turistični slovenski peš coni je Landerikov mladi chef Izidor Kržišnik (27 let) osvojil 2 srčka, lastnik in nogometaš Nejc Skubic pa je zamenjal reprezentanco, iz Turčije je rekel zbogom nogometni in se v Ljubljani uvrstil v kulinarično.

Restavracija Triglav je nova bohinjska restavracija s staro blejsko ekipo. Njen srček je že prevesil kakovost z enega na drugo jezero. Okrog bohinjskega so zdaj že tri restavracije s srčki in Bohinj ob naravnem postaja tudi kulinarični biser.

Restavracija Roses je novost v Portorožu, zaradi prenovljenega hotela Portorose in chefa Luka Peata, ki prihaja iz Avstralije, je pa mojster za italijanske pašte, toda na istrski način.

Restavracija Mirje je ljubljanski specialist za italijanske okuse. Njen srček veseli, ker po letih, ko so pri nas italijansko kuhali vsi in povsod, končno prihaja čas specialistov.

Gostilna Vitez je stara ljubljanska gostilna, vendar v novi preobleki in z novo ekipo. Njen srček je za Ljubljano pomemben zato, ker je Vitez sicer ob Ljubljanici, vendar nekaj metrov stran od turističnega vrveža, zato ponuja več miru pravim dobrojedcem.

Gostišče Draga iz Begunj je v hribu in skrita za gradom, zato tja nihče ne pride le na deci, temveč vsi na ”tradicionalno slovensko hrano”, ki pa jo Draga ponuja na svoj način, iz samooskrbe in z lokalnih kmetij.

Gostilna pri Kmetec je nasproti starega Celjskega gradu z mladim chefom, ki je bil v uku pri najboljših slovenskih kuharskih mojstrih, ”tlačanske” jedi spremenila v ”gosposke”, a tako, da je za jedce še vedno plošča, za dobrojedce pa še chefov meni.

Miza za 4 je na novi lokaciji in z več mizami v Zgornji Polskavi, ekipa iz Gastuža pa je zdaj Ob železnici, spet na svoji matični lokaciji v Ločah.

Restavracija Triglav - zunaj

 

Novi gostje Tedna restavracij

Partner Tedna restavracij je to jesen postala Slovenska turistična organizacija, ki želi v Teden restavracij – in preko Tedna restavracij celoletno v slovenske gostilne – pripeljati tudi goste iz tujine. Direktorica STO Maja Pak (v nagovoru gostincem):

”STO predstavlja Slovenijo kot butično, zeleno in trajnostno usmerjeno destinacijo za 5* doživetja. Gastronomija bo v prihajajočih dveh letih krovna tema promocije slovenskega turizma. Veseli me, da soustvarjate prepoznavno destinacijo z visokokakovostno, inovativno, avtentično gastronomsko ponudbo. Želim vam uspešen jesenski Teden restavracij!”

STO bo dober glas o najbolj množično obiskanem dobrojedskem dogodku v Sloveniji širila v tujino s pomočjo intenzivne promocije v sosednjih državah preko predstavništev STO in sodelovanja s tujimi mediji. Prihodnje leto bo prenovljena spletna stran Tedna restavracij zato dvojezična, s čimer ne bo bolj množičen samo Teden restavracij, temveč bo tudi več gostov v naših najboljših restavracijah vse leto. Sodelujoče restavracije so z ocenami in predstavitvijo na www.tedenrestavracij.si namreč merilo kakovosti za izbiro potovanja ali obiska tudi med letom.

 

slogif

 

Nazdravimo z vodo ali vinom

Od jutri dalje ste, torej, vi na vrsti! Organizatorji Tedna restavracij želimo vsem, ki ste že od pomladi težko čakali jesen, uspešno izbiro restavracij in veliko užitkov v najbolj okusnem tednu leta, ki zato traja kar deset dni in se letno zgodi dvakrat!

Nazdravimo! Če boste v času Tedna restavracij določeni za šoferja na popotovanju med najboljšimi slovenskimi gostilnami in restavracijami, lahko nazdravite tudi z vodo. Uradna voda Tedna restavracij je Cana Royal Water, kraljeva voda iz Prekmurja, nova slovenska premium mineralna voda, z edinstveno mineralno zasnovo, zaradi velike vsebnosti kalcija in male natrija. Cana prav v času Tedna restavracij na tržišče prihaja še z nežno gazirano Cana Royal vodo. Za Michaela Mascha in Martina Reissa, najbolj priznana vodna sommelieja na svetu, je ta nova in nežna Cana Royal prava revolucija na svetovnem trgu vod. Solastnik Cane Niko Huber je sicer prvi (in edini) slovenski vodni somelje.

cana voda steklenica3

Za sovoznike pa so slovenski vinski someljeji k menijem Tedna restavracij pripravili posebne vinske spremljave. S poudarkom na povezovanju vin s hrano si Teden restavracij prizadeva, da bi pili boljše, a zato manj. Ne nazadnje je zaradi tega v ponudbi Tedna restavracij tudi šampanjec – uradni šampanjec je Deutz -, po promocijski ceni in na kozarec.

P.S. Ker bo Slovenija leta 2021 ponosna nosilka naziva Evropska gastronomska regija lahko dobrojedci postanete podporniki projekta in tako prispevate k širjenju vizije projekta in slovenske gastronomije. Več in prijavnica tukaj.

 

logotipa zdruzeno

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,