Poudarek Tedna restavracij v 2022 je Moja zgodba – Prav prepoznavne in posebne zgodbe pa so značilnost kar 11 restavracij, ki prvič sodelujejo v TR

 

Piše: Uroš Mencinger

Ne gre le za število srčkov – dve restavraciji s tremi, štiri z dvema, pet z enim -, temveč za njihovo prepoznavnost, drugačnost, posebnost in enkratnost. Kar enajst novih članic družine TR prinaša, namreč, 11 unikatnih zgodb: fermentacija na žaru pod kozolcem (OPA resort), velemestna drznost in odličnost v gorenjski vasici (Restavracija MANU), vinska pokušina z lokalno in chefovsko kulinarično spremljavo (Gostilna in vinoteka Faladur), bistronomija namesto bistromanije v knežjem mestu (LALU bistro), sodobna morska zgodba na starem gradu (Restavracija Grad Kromberk), spet resna ribja zgodba v prvi slovenski marini (Marina Portorož), končno vegetarijanska restavracija z dušo sredi zelene Ljubljane (Gaudi&Naan), krškopoljc in umetnost v hotelu ter gostilni (Gostilna Kunst), Valvazorjeva krčma s chefom na gradu (Krčma na gradu Bogenšperk), sladkovodna ribja zgodba ob savinjskih ribnikih (Nova rajngla), stare ribje in operne jedi so zdaj na novi strehi (Operna klet) …

Operna klet TR22j Tunin tatar, bakalar, rdeča pesa, limona

Operna klet, TR22j Tunin tatar, bakalar, rdeča pesa, limona

To jesen se gostom Tedna restavraciji predstavlja rekordno število restavracij, ki v TR nastopajo prvič. Kar 11 jih je! Niso vse čisto nove, a čisto vse pripovedujejo – novo zgodbo. Prav to – Moja zgodba – pa je tudi poudarek letošnjega Tedna restavracij. Zato nove jesenske članice kulinaričnega TR gibanje najlepše predstavljajo ”domačo nalogo”, ki smo jo gostincem zastavili v letu 2022. Naloga se, namreč, glasi: ”Povejte svojim gostom svojo zgodbo! Toda ne z besedami (in pravljicami), temveč z jedmi. Naj meniji TR pripovedujejo …, kaj, kakšni in od kod ste, kaj znate in spoštujete, kaj so vaše prednosti, v čem ste najboljši in zakaj naj gostje izberejo ravno – Vas!”

 

Nočemo enakih krožnikov

Gostilna, ki nima svoje zgodbe, je generična, uniformirana, copy-paste, kopirana, je dolgočasna in neiskrena, je le prehranjevalnica in menza! Takšnih gostiln ne vabimo v Teden restavracij.

Hkrati pa se zavedamo, da lahko tudi Teden restavracij povzroči nekakšno generičnost in enoličnost. Enako število hodov ob enakih cenah lahko zavede, da morajo biti tudi krožniki enaki … Ne, tega nočemo! Zato je Moja zgodba tako pomembna. Vsaka gostilna in restavracija jo mora imeti, pripovedovati, izražati, poudarjati.

Gostilna Kunst TR22j Kopunov ragu,ocvrta ješprenova kroglica resized

Gostilna Kunst, TR22j Kopunov ragu,ocvrta ješprenova kroglica

Tudi zato je tako pomembno, da se restavracije za sodelovanje v TR ne morejo prijaviti. Oziroma, lahko se prijavijo, toda na – ocenjevanje! Vsako ocenimo, in povabimo le, če ustreza kriterijem kakovosti.

Ocena, ki je izražena s srčki, pa je le del zgodbe. Iskalnik najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov na vivi.si namreč razvršča gostilne in restavracije tudi po drugih kriterijih (željah gostov), prav tako pa je vsaka tudi opisno predstavljena, s tekstovno in foto zgodbo. In v času TR so pomemben del te Moje zgodbe tudi meniji TR, ki jih med izbiranjem in rezerviranjem izkušeni gostje TR pridno listate in primerjate.

 

Letni poudarek – večna zahteva

Vse restavracije, ki to jesen prvič nastopajo v Tednu restavracij, imajo jasno izražene zgodbe. To je odlično tako za TR kot za slovensko gostinstvo nasploh. Za TR pomeni, da ni bojazni ”enakih krožnikov”, za slovensko gostinstvo pa, da ne potrebuje generičnega ”zdravljenja”. Teh 11 zgodb zato pomembno prispeva k dvigu kakovosti gostinstva, v času Tedna restavracij in vse leto!

Vsako leto Teden restavracij poudari eno od odlik, ki je sestavni del uspešnosti in odličnosti gostinstva. To ni tema, ki bi ji naj bil Teden restavracij posvečen le v tem letu, temveč je pogoj, ki ga je za zadovoljstvo gostov potrebno vedno udejanjati! Teden restavracij z letnim poudarkom gostincem pomaga poudarjati odlike, ki jih gostje iščejo v restavracijah, gostom pa pomaga te odlike spoznavati in v njih uživati.

Prvič na Tednu restavracij

Nova rajngla, zunaj1

Nova rajngla

Klik

Nova rajngla

Operna klet, vrt

Operna klet

Klik

Operna klet

Gaudi&Naan, jedilnica2

Gaudi&Naan

Klik

Gaudi&Naan

Hotel Kunst1

Gostilna Kunst

Klik

Gostilna Kunst

Bogenšperk jedilnica

Krčma na gradu Bogenšperk

Klik

Krčma na gradu Bogenšperk

Restavracija Marina Portoroz foto Rok Jurman 18.7.2022 web 31

Marina Portorož

Klik

Marina Portorož

Faladur, jedilnica2

Faladur

Klik

Faladur

Grad Kromberk

Grad Kromberk

Klik

Grad Kromberk

Lalu zunaj, foto Rok Deželak

LALU bistro

Klik

LALU bistro

Opa resort

OPA resort

Klik

OPA resort

Manu, ambient5

MANU

Klik

MANU

Poudarki, ki so večni

Poudarki TR, ki smo jih letno dodajali, da veljajo ”večno”:

  • 2015: lokalno in ustvarjalno!
  • 2016: ne le dobro, tudi lepo!
  • 2017: prijazno do narave!
  • 2018: pozdrav iz kuhinje!
  • 2019: vinska spremljava!
  • 2020: tradicija in sodobnost
  • 2021: Evropska gastronomska regija
  • 2022: Moja zgodba

Srčki in nasmeh

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,