Poudarek Tedna restavracij v 2022 je Moja zgodba – Prav prepoznavne in posebne zgodbe pa so značilnost kar 11 restavracij, ki prvič sodelujejo v TR Piše: Uroš Mencinger Ne gre le za število srčkov – dve restavraciji s tremi, štiri z dvema, pet z enim -, temveč za njihovo prepoznavnost, drugačnost, posebnost in enkratnost. Kar enajst novih članic družine TR prinaša, namreč, 11 unikatnih zgodb: fermentacija na žaru pod kozolcem (OPA resort), velemestna drznost in odličnost v gorenjski vasici (Restavracija MANU), vinska pokušina z lokalno in chefovsko kulinarično spremljavo (Gostilna in vinoteka Faladur), bistronomija namesto bistromanije v knežjem mestu (LALU bistro), sodobna morska zgodba na starem gradu (Restavracija Grad Kromberk), spet resna ribja zgodba v prvi slovenski marini (Marina Portorož), končno vegetarijanska restavracija z dušo sredi zelene Ljubljane (Gaudi&Naan), krškopoljc in umetnost v hotelu ter gostilni (Gostilna Kunst), Valvazorjeva krčma s chefom na gradu (Krčma na gradu Bogenšperk), sladkovodna ribja zgodba ob savinjskih ribnikih (Nova rajngla), stare ribje in operne jedi so zdaj na novi strehi (Operna klet) … To jesen se gostom Tedna restavraciji predstavlja rekordno število restavracij, ki v TR nastopajo prvič. Kar 11 jih je! Niso vse čisto nove, a čisto vse pripovedujejo – novo zgodbo. Prav to – Moja zgodba – pa je tudi poudarek letošnjega Tedna restavracij. Zato nove jesenske članice kulinaričnega TR gibanje najlepše predstavljajo ”domačo nalogo”, ki smo jo gostincem zastavili v letu 2022. Naloga se, namreč, glasi: ”Povejte svojim gostom svojo zgodbo! Toda ne z besedami (in pravljicami), temveč z jedmi. Naj meniji TR pripovedujejo …, kaj, kakšni in od kod ste, kaj znate in spoštujete, kaj so vaše prednosti, v čem ste najboljši in zakaj naj gostje izberejo ravno – Vas!” Nočemo enakih krožnikov Gostilna, ki nima svoje zgodbe, je generična, uniformirana, copy-paste, kopirana, je dolgočasna in neiskrena, je le prehranjevalnica in menza! Takšnih gostiln ne vabimo v Teden restavracij. Hkrati pa se zavedamo, da lahko tudi Teden restavracij povzroči nekakšno generičnost in enoličnost. Enako število hodov ob enakih cenah lahko zavede, da morajo biti tudi krožniki enaki … Ne, tega nočemo! Zato je Moja zgodba tako pomembna. Vsaka gostilna in restavracija jo mora imeti, pripovedovati, izražati, poudarjati. Tudi zato je tako pomembno, da se restavracije za sodelovanje v TR ne morejo prijaviti. Oziroma, lahko se prijavijo, toda na – ocenjevanje! Vsako ocenimo, in povabimo le, če ustreza kriterijem kakovosti. Ocena, ki je izražena s srčki, pa je le del zgodbe. Iskalnik najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov na vivi.si namreč razvršča gostilne in restavracije tudi po drugih kriterijih (željah gostov), prav tako pa je vsaka tudi opisno predstavljena, s tekstovno in foto zgodbo. In v času TR so pomemben del te Moje zgodbe tudi meniji TR, ki jih med izbiranjem in rezerviranjem izkušeni gostje TR pridno listate in primerjate. Letni poudarek – večna zahteva Vse restavracije, ki to jesen prvič nastopajo v Tednu restavracij, imajo jasno izražene zgodbe. To je odlično tako za TR kot za slovensko gostinstvo nasploh. Za TR pomeni, da ni bojazni ”enakih krožnikov”, za slovensko gostinstvo pa, da ne potrebuje generičnega ”zdravljenja”. Teh 11 zgodb zato pomembno prispeva k dvigu kakovosti gostinstva, v času Tedna restavracij in vse leto! Vsako leto Teden restavracij poudari eno od odlik, ki je sestavni del uspešnosti in odličnosti gostinstva. To ni tema, ki bi ji naj bil Teden restavracij posvečen le v tem letu, temveč je pogoj, ki ga je za zadovoljstvo gostov potrebno vedno udejanjati! Teden restavracij z letnim poudarkom gostincem pomaga poudarjati odlike, ki jih gostje iščejo v restavracijah, gostom pa pomaga te odlike spoznavati in v njih uživati. Prvič na Tednu restavracij Poudarki, ki so večni Poudarki TR, ki smo jih letno dodajali, da veljajo ”večno”: Srčki so mera za kakovost slovenske kulinarike, z njimi ocenjujemo najboljše slovenske gostilne. Izbor okusov: kriteriji, ki opredeljujejo dobre gostilne. Ocenjevanje najboljših slovenskih gostiln na vivi.si.Srčki in nasmeh
Kriteriji za srčke
Kriteriji za srčke
Kriteriji za nasmeh (pol srčka)
Kriteriji za nasmeh (pol srčka)
Teden restavracij
Zadnje Urejanje: 10. oktobra 2022
Moja zgodba in novo na TR22J
10. oktobra 2022 - 9 minut branjaZadnje Urejanje: 10. oktobra 2022