Od danes do nedelje, 2. aprila, v 108 slovenskih restavracijah najbolj okusni teden leta, ki zato traja deset dni – Bogat izbor novih udeleženk

 

Violeta & Uroš Mencinger

Dobrojedke in dobrojedci, končuje se teden (pred)rezervacij in začenja se Teden restavracij! Dober tek na pomladnem najbolj okusnem tednu leta, od 24. marca do 2. aprila, in dobrodošli v 108 slovenskih restavracijah iz izbora najboljših slovenskih okusov (www.vivi.si)! Tisti, ki ste že rezervirali menije po posebni ceni – v 48 restavracijah po 23 evrov, v 28 restavracijah po 25 evrov in v 32 restavracijah po 28 evrov -, ste si že naredili načrt kulinaričnega potepa po kulinarični Sloveniji, a dovolj prostora je – preverite na www.tedenrestavracij.si – ostalo še za druge. Izberite. Rezervirajte. Sodelujte v nagradni igri. Uživajte!

Gostilna Krištof TR23p Juha pečenega korenja2, foto Dean Dubokovič

Gostilna Krištof TR23p Juha pečenega korenja, foto Dean Dubokovič

Teden restavracij se je v Sloveniji začel pred enajstimi leti v devetih restavracijah. Tokrat jih nastopa 108, želelo pa bi jih nastopati še veliko več. Toda sodelujočih restavracij ne želimo povečevati kvantitativno, temveč kvalitatitivno! V Tednu restavracij lahko sodelujejo le najboljše! Zato se restavracije za sodelovanje v TR ne morejo prijaviti; prijavijo se lahko le za – ocenjevanje! Vsako ocenimo, in povabimo le, če ustreza kriterijem kakovosti.

Ocena, ki je izražena s srčki, pa je le del zgodbe. Z udeležbo v Tednu restavracij se gostilne in restavracije namreč uvrstijo tudi v Izbor okusov na www.vivi.si, ki je iskalnik najboljših slovenskih kulinaričnih zgodb. Udeleženci TR že dobro veste, da z njegovo pomočjo ne načrtujete le poti in kulinaričnih doživetij v času Tedna restavracij, temveč vse leto. Iskalnik najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov na vivi.si namreč razvršča gostilne in restavracije tudi po drugih kriterijih (željah gostov), prav tako pa je vsaka tudi opisno predstavljena, s tekstovno in foto zgodbo.

Hiša Ančka TR23p Smučev mousseline s potočnimi raki, rakov bisque, rižota resized

Hiša Ančka, TR23p, Smučev mousseline s potočnimi raki, rakov bisque, rižota

Zaradi tega količinsko raste tako število obiskovalcev Tedna restavracij, kot število dobrojedk in dobrojedcev. Že zdaj je jasno, da bo letošnja pomladna TR akcija spet pomladno rekordna! Še nikoli ni bilo toliko rezervacij. Na koncu vas bo po Sloveniji potovalo in uživalo več kot 45 tisoč!

Teden restavracij zato ni le akcija, ki ponuja posebne menije s posebno ceno, temveč je gibanje, ki ponuja posebne kulinarične užitke s posebno kakovostjo. Ker vsi radi jemo, nam Teden restavracij omogoča, da radi + dobro jemo, zato je Teden restavracij praznik dobrojedk in dobrojedcev!

To pomlad se gostom Tedna restavraciji predstavlja sedem restavracij, ki v TR nastopajo prvič. Njihove ocene – kar štiri s 3 srčki, ena z 2 srčkoma in 2 z 1 srčkom – so dokaz o kakovostni rasti slovenske gastronomije. Tudi za to je vsaj malo ‘kriv’ Teden restavracij.

Letni poudarek – večna zahteva

Restavracija Planinka TR23p Roastbeef, omaka čemaža, zeliščni kipnik, korenčkova krema, zelena, praženi lešniki, gobice, brokoli, kokice kvinoje, foto Vid Rotar resized

Restavracija Planinka, TR23p, Roastbeef, omaka čemaža, zeliščni kipnik, korenčkova krema, zelena, praženi lešniki, gobice, brokoli, kokice kvinoje, foto Vid Rotar

Teden restavracij h kakovostni rasti slovenske gastronomije prispeva tudi s svojimi poudarki, ko vsako leto poudari eno od odlik, ki je sestavni del uspešnosti in odličnosti gostinstva. To ni tema, ki bi ji naj bil Teden restavracij posvečen le v tem letu, temveč je pogoj, ki ga je za zadovoljstvo gostov potrebno vedno udejanjati! Teden restavracij z letnim poudarkom gostincem pomaga poudarjati odlike, ki jih gostje iščejo v restavracijah, gostom pa pomaga te odlike spoznavati in v njih uživati.

Letošnji poudarek TR je Več okusa, manj ostankov. Zato, ker so nas o trajnostni naravnanosti polna usta, zavržene hrane in odpadkov pa je vedno več! Teden restavracij bo tako priložnost, da bodo slovenske chefinje in chefi s svojimi meniji TR dokazali ravno obratno. Poskrbeli bodo za več okusa, da bo manj odpadkov, ostankov in zavržene hrane! Za govoričenje o skrbi za okolje in trajnostni razvoj je že prepozno, zdaj so potrebna le še dejanja. Skuhali bodo tako okusno, etično in trajnostno zavedno, da bodo manj zavrgli, več ponovno uporabili in da ne bo nič ostalo!

Dober tek, ne le do 2. aprila, temveč tudi po njem, ko boste z izkušnjami Tedna restavracij še raje in boljše jedli ter uživali v izboru okusov v najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah!

TR pasica 2023

Teden restavracij 2023, partnerji

Prvič na Tednu restavracij

PlacitoRisano chef Jure Dretnik

Placito Risano, Črni kal

Klik

Placito Risano, Črni kal

georgie paleta jedi

Georgie bistro, Ljubljana

Klik

Georgie bistro, Ljubljana

Rose restavracija, chef Grega Rozman1

Restavracija Rose, Bled

Klik

Restavracija Rose, Bled

Spargus, Mateja, Andrej Smogavc4

Spargus, Špitalič

Klik

Spargus, Špitalič

Salicornia, chef Vjekoslav, Jan8

Salicornia, Koper

Klik

Salicornia, Koper

PinoAlpino chef Maj Suhadolnik, foto Žiga Intihar

Pino Alpino, Kranjska Gora

Klik

Pino Alpino, Kranjska Gora

bistro bianca jedilnica2

Bistro Bianca, Velenje

Klik

Bistro Bianca, Velenje

Poudarki, ki so večni

Poudarki TR, ki smo jih letno dodajali, da veljajo ”večno”:

  • 2015: lokalno in ustvarjalno!
  • 2016: ne le dobro, tudi lepo!
  • 2017: prijazno do narave!
  • 2018: pozdrav iz kuhinje!
  • 2019: vinska spremljava!
  • 2020: tradicija in sodobnost
  • 2021: Evropska gastronomska regija
  • 2022: Moja zgodba
  • 2023: Več okusa, manj ostankov

Srčki in nasmeh

Kako na Teden restavracij?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,